Itt a matek: ha bevezetik, ennyibe kerülne a magyaroknak az egynapos autópálya-matrica

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a matek: ha bevezetik, ennyibe kerülne a magyaroknak az egynapos autópálya-matrica

Az Európai Unió rendelete szerint a tagországok 2024 márciusáig be kell vezessék az egynapos autópálya-matricát. De vajon mennyibe kerülne itthon? Ennek számolt utána az Infostart,


 


 

Az autopalyamatrica.hu cikkére regaláva Lázár János minisztériuma elárulta, hogy valóban várható a jövő évben az egy napos matrica, azonban a kormánynak döntenie kell még a részletekről - írta az Infostart.

Ehhez kapcsolódóan a portál egy nem reprezentatív felmérést készített, amelyben több mint 5000 felhasználó vett részt. Ebből az derült ki, hogy az autópálya-használók 98 százalékának igénye lenne az egynapos matricára, ám ez sok mindentől függ.

A válaszadók közel egynegyede kifejezte, hogy utazásai során nem tartja igazságosnak a napi autópálya-használatért kifizetett 10 napos matricát, ezért az egynapos matricával gyakrabban használná az autópályát abban az esetben, ha az egynapos matrica ára arányosan alacsonyabb lenne.

hiszen ez kedvező megoldást nyújtana azoknak, akik csak hétvégi utazásaik során használják az autópályákat. Számos felhasználó elmondta, hogy budapesti utazásai során vagy a balatoni kirándulások miatt vásárolna ilyen jogosultságot, azonban a 10 napos nem éri meg nekik, így több alkalommal is választottak inkább gyorsforgalmi utat vagy kihagyták az utazást.

Azok számára is kiváló alternatíva lenne az egynapos matrica, akik véletlenül hajtottak fel az autópályára, és ezzel el tudnák kerülni a büntetést. A válaszadók közül rengetegen egyetértettek abban, hogy a napi matrica igazán az egy napos kirándulásoknak, ügyintézéseknek és a külföldi átutazóknak lesz kedvező.

Többen jelezték, hogy csupán abban az esetben érné meg az egynapos matrica, ha 500-1500 forintig terjedne az ára.

Ám a cseh példát is látva, ennél jóval magasabb összegre lehet számítani, hiszen az Európai Unió korlátozása szerint az egynapos matrica ára legfeljebb az éves matrica árának 9 százaléka lehet, amely azt jelenti, ha az idei éves matrica árához viszonyítjuk 4427 forintba kerülne. A jogszabály szerint az autópálya-matrica ára inflációkövető így, ha a 15 százalékos inflációval számolunk, akkor az egynapos matrica akár 5100 forintba is kerülhet.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

autópálya matrica

közlekedés

utazás

autópálya