Milliárdokat költöttek a Holt-Tiszánál fejlesztésre: mutatjuk, mire ment az ingyen pénz

MTI   
  Megosztom
Milliárdokat költöttek a Holt-Tiszánál fejlesztésre: mutatjuk, mire ment az ingyen pénz

Befejeződött a Szeged határában húzódó Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának fejlesztése, az uniós támogatással megvalósuló, több mint 2,5 milliárd forintos költségvetésű beruházás célja az élővíz jó ökológiai állapotának elérése volt.

Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) vezetője a projektet bemutató csütörtöki rendezvényen közölte, a Gyálai Holt-Tisza Magyarország egyik legnagyobb - 18,66 kilométeres - holtága, a 19. század második felében a folyó kanyarulatainak átvágásával alakították ki.

A holtág azonban az idők során nem figyelmet, hanem kizsákmányolást kapott, a helyzet vízügyi, természetvédelmi és közegészségügyi szempontból is fenntarthatatlanná vált. Két egymáshoz kapcsolódó projekttel sikerült a Dél-Alföld egyik legrégebben húzódó vízügyi problémájára választ adni

- mondta a szakember.

A holtág Feketevíz elnevezésű, majdnem 3 kilométeres szakaszának állapota az elmúlt évtizedekben az ipari, illetve kommunális szennyvíz bevezetése miatt rendkívül leromlott. E terület kármentesítése egy másik, 4,5 milliárd forintos költségvetésű projekt keretében valósul meg

- tudatta az igazgató.

A holtág vízügyi infrastruktúrájának fejlesztése hosszútávon biztosítja, hogy a kármentesítés során elért jó állapot fennmaradhasson

- hangsúlyozta Kozák Péter. Hozzátette: újabb fejlesztésekkel valódi turisztikai vonzerőt is nyerhet majd a holtág és környéke.

Megyery Tamás beruházási osztályvezető elmondta, a munkálatok során összekapcsolták a holtág korábban egymástól elválasztott szakaszait, csaknem 3 kilométeren az áramlási viszonyok javítása érdekében eltávolították a mederben felhalmozódott iszapot. A parti rézsű mederbecsúszását több mint egy kilométeren cölöpsorral, illetve kőszórással akadályozták meg. Az átalakított Hattyasi szivattyúteleppel szükség esetén biztosítani tudják másodpercenként 2 köbméter víz átemelését a Tiszából a holtágba, amely a vízpótlás mellett aszályos időszakokban lehetővé teszi a környező mezőgazdasági területek öntözését. Új vízkormányzó műveket építettek, a régieket pedig felújították, ezzel helyreállították a természetes folyásirányt. A holtág több pontjára pedig vízminőségi monitoringállomásokat telepítettek és fejlesztették a vízhozammérő-állomást is. A 2,528 milliárd forintos költségvetésű beruházás kivitelezője a Békés Drén Kft. volt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szeged

gyálai holt-tisza

holt tisza

fejlesztés

beruházás