Közeleg az ünnepi tűzijáték: így vigyázz házi kedvencedre!

MTI   
  Megosztom
Közeleg az ünnepi tűzijáték: így vigyázz házi kedvencedre!

A tűzijáték miatti óvintézkedésekre figyelmezteti a kutyatartókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A közzétett tájékoztatójukban kiemelik: a tűzijáték fénye és a hangos durranások megijesztik a kutyákat, ezért fontos, hogy nyugalmuk biztosításáról és ösztönös menekülésük megelőzéséről a gazdák időben gondoskodjanak. A kiemelten érzékeny, félős állatok esetében már előzetesen érdemes állatorvoshoz fordulni, aki felírhat nyugtató hatású állatorvosi készítményt.

Azt is célszerű ellenőrizni, hogy a kutyáknak kötelező, egyedi kódot tartalmazó mikrochip regisztrációja sikeresen megtörtént-e. Ezzel a megtalált házi kedvencet vissza tudják juttatni a gazdájához. A chippel ellátott, elkóborolt kutyák hazajutását ma már az ország több mint 200 pontján segíti a Vigyél Haza Alapítvány 2015-ben létrehozott és azóta országossá bővült mikrochip-leolvasó hálózata.

A megszökött kutyákról a gazdák legtöbbször a közösségi oldalakon és fórumokon tesznek közzé bejegyzéseket. Emellett azonban célszerű megkérni a kutya állatorvosát, hogy az általa elérhető adatbázisban az eb adatlapjának megjegyzés rovatába írja be az "ELTŰNT" bejegyzést, amíg az állat vissza nem kerül a jogos tulajdonoshoz. A közterületen kóborló ebek befogását az önkormányzatok által megbízott gyepmesterek végzik, ezért eltűnés esetén érdemes felkeresni a lakókörnyezetben található telepeket is - közölte a Nébih.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tűzijáték

kutya

házikedvenc

állat

állattartó

felelősség

baleset