Ez sok magyarnak fájni fog: így csökken a szociális tüzelőanyag mennyisége télre

HelloVidék   
  Megosztom
Ez sok magyarnak fájni fog: így csökken a szociális tüzelőanyag mennyisége télre

A Belügyminisztérium március 14-én hirdette ki a 2023-as szociális tüzelőanyag-pályázatot, melynek keretösszege a megemelkedett tűzifa árak ellenére sem emelkedett 2018 óta. Az ötmilliárdos pályázati forrás idén csak háromnegyed annyi tüzelőre lesz elég, mint tavaly, míg a rászorulók száma jelentősen megnőtt az energiaválság és a magas infláció következtében – hívja fel a figyelmet a Habitat for Humanity Magyarország.

A 2011-ben indult szociális tüzelőanyag-program egy, a kimondottan szilárd tüzelést használó, rászoruló háztartásoknak szánt állami támogatás, melyre csak az 5000 főnél kisebb önkormányzatok pályázhatnak. A magyar lakosság csaknem 40%-a fűt fával vagy szénnel, míg ezek kizárólagos használata (tehát nem gáz- vagy villanyfűtés mellett) elsősorban az alacsonyabb jövedelmű háztartásokra jellemző. Természetesen nagyon sokan vannak közülük, akik nagyobb településen élnek, ahol az önkormányzatnak teljes mértékben saját forrásból kell kigazdálkodni a szociális tűzifaprogramot, amennyiben szeretnék segíteni a rászorulókat.

A tűzifa ára az elmúlt 10 évben több mint háromszorosára emelkedett – csak a tavaly júliusi rezsicsökkentés-változás bejelentése óta idén februárig 77 százalékkal, a KSH adatai szerint. Ennek fő oka a hirtelen megnövekedett kereslet volt, mivel nagyon sokan fatüzeléssel akarták kiváltani az átlagfogyasztás feletti gázfelhasználásukat.

A múlt héten megjelent szociális tüzelőanyag-pályázatból pedig kiderül, hogy az idei program milyen árakkal számol és, hogy a továbbra is ötmilliárdos keretösszeg mennyivel kevesebb fára vagy szénre lesz elég a következő fűtési szezonban. Ugyanis a kiírás minden évben meghatározza, hogy a különböző tüzelőanyagokat az önkormányzatok milyen egységáron tudják megvásárolni az erdészetektől. Ezek a következőképp alakultak a tavalyi kiíráshoz képest:

Ez azt jelenti, hogy körülbelül a negyedével kevesebb tüzelőt fognak majd tudni szétosztani az önkormányzatok; például, ha egy település 2 millió forintot nyer a pályázaton, abból idén 68 köbméter kemény tűzifát tud vásárolni, míg tavaly 90-et tudott volna. Így vagy kevesebb tüzelő jut minden háztartásnak, vagy a kedvezményezettek számát kell csökkenteni. Természetesen egyik helyzet sem szerencsés, amikor a fűtési költségek – és általában a megélhetés – egyre többeknek okoz gondot.

Pozitívumként elmondható, hogy a jelentkezési határidőt a megszokott nyár végi időpontról előrehozták tavaszra, és a pályázatokat május 31-ig elbírálják. Így több idő jut a beszerzésre, és akár pár hónapot száradni is tud a tűzifa (bár az ideális minimum egy év lenne).

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tüzelőanyag

belügyminisztérium

támogatás

tűzifa

gáz

energiaárak