Döbbenet: ez lett a következménye a tankötelezettségi korhatár csökkentésének

HelloVidék   
  Megosztom
Döbbenet: ez lett a következménye a tankötelezettségi korhatár csökkentésének

A tankötelezettségi korhatár csökkentéséve sokan estek ki a közoktatásból. A korhatár mérséklésével ráadásul emelkedhetett a tinédzserkori terhességek és abortuszok száma is.

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) kiadásában évente megjelenő Munkaerőpiaci Tükör kutatás készítői megnézték, hogy a változások hatálybalépése után hogyan változott az iskolarendszert elhagyók aránya - írja a Telex.

A lemorzsolódást 2009–2011, valamint 2012–2013 között vizsgálták. Azoknál, akikre már vonatkozott az alacsonyabb tankötelezettségi korhatár, statisztikailag megnőtt a lemorzsolódás esélye (69 százalékkal), a közfoglalkoztatásba kerülés esélye (97 százalékkal) és a NEET státuszba kerülés valószínűsége (63 százalékkal).

A NEET státuszú fiatalok azok, akik mind a közoktatásból, mind a munkaerőpiacról kiestek. A korhatárcsökkentés a lányoknál 66, a fiúknál 72 százalékkal növelte a lemorzsolódás valószínűségét.

Az iskolát elhagyó fiatalok közül többen helyezkedtek el közmunkásként. A reform utáni években ráadásul nemcsak a közmunkába kerülés valószínűsége, hanem a közmunkában töltött napok száma is emelkedett.

Az elsődleges munkaerőpiacon (azaz nem a közfoglalkoztatásban és a külföldön dolgozók nélkül) nem jelent meg több munkavállaló. A 16 és 18 éves kor között lemorzsolódott diákok 58 százaléka egyáltalán nem tudott elhelyezkedni.

2011 és 2016 között az iskolai lemorzsolódás aránya a roma fiatalok esetében különösen megnőtt. 2011 és 2016 között mélyebb lett a szakadék a nem roma és a magukat első- vagy másodsorban romának mondó fiatalok között. Előbbieknél kevesebb mint 4, utóbbiaknál közel 20 százalékponttal csökkent az oktatásban részt vevő (vagy már végzett) 17 évesek aránya. 2016-ban a nem romák 8, a romák 42 százaléka nem járt iskolába ebben az életkorban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

család

tankötelezettség

kutatás

felmérés