Özönlenek a menekültek a határra: megható, ahogy segítik őket a magyarok + fotók, videók

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Özönlenek a menekültek a határra: megható, ahogy segítik őket a magyarok + fotók, videók

Lassú az átengedés az ukrán-magyar határon, sok kárpátaljai magyar család várakozik a sorban. Vannak, akiket magyarországi ismerősök, rokonok várnak a magyar oldalon. Helyszíni beszámolók következnek.

Amióta február 24-én a hajnali órákban Oroszország megtámadta Ukrajnát, és megkezdte annak megszállását, özönlenek a magar határra is a menekültek. A beregsurányi önkormányzat önkéntesei teát és süteményt osztogatnak az átkelőknek - jelentette az ukrán-magyar határról helyszíni tudósításában a Portfolio. A település polgármestere szerint amennyire lehetséges, felkészültek az érkezők fogadására, több épületet is be tudnak rendezni erre a célra. A legtöbben azonban továbbutaznak a határtól:

Helyzetkép a vasútállomásról

Ugyan a hírek arról szólnak, hogy a 18 és 60 év közötti hadköteles férfiakat nem engedik ki az ukrán hatóságok az országból, ám a záhonyi pályaudvaron csoportokba verődve álltak péntek délután a frissen érkezett fiatal férfiak - tette közzé az MTI. Mint azt egyikük, aki Csapról érkezett, az MTI tudósítójának elmondta, hosszas huzavona után az ukrán határőrök "Istennek hála" végül átengedték társaival együtt Magyarországra.

Beszámolt arról is, hogy Csapon nyugalom van, most pedig arra várnak, hogy egy lelkész a helyi parókián szállást biztosítson számukra.

Ugyancsak a záhonyi állomáson várt vonatra egy ungvári nő, aki arról számolt be, hogy 22-én utaztak Budapestre és 23-án hajnalban hívták fel a barátai a háború hírével. Most ennek ellenére hazaindul, hiszen félti a szüleit és az otthonát. Ő úgy értesült, hogy a harcok kezdetekor pánik és tanácstalanság uralkodott Ungváron.

Orosz Tímea, a helyi községi szociális központ vezetője az MTI-nek elmondta, hogy csütörtök este mintegy hatvan Kárpátaljáról menekülőt helyeztek el a záhonyi művelődési házban, amelyet ideiglenes szállássá alakítottak. Közülük mintegy harmincan kértek hosszabb időtartamra elhelyezést, a többiek az ország belsejébe indultak rokonokhoz, ismerősökhöz. Hangsúlyozta, hogy a menekültek ellátásában segítenek az adományok, amelyek folyamatosan érkeznek a térségbe.

Az MTI tudósítója is azt tapasztalta, hogy a segélyszervezetek képviselői már az állomáson fogadják a Kárpátaljáról érkezőket, helyben vizet és ételt osztanak az embereknek, akik többségükben nők és gyermekek.

A Kárpátaljáról érkezők azt közölték, hogy Csapról kétóránként indulnak vonatok Záhonyba, és a kocsik számát megduplázták az ukrán vasutasok.

A Kárpátaljáról érkezők beszámolójából az derült ki, hogy magyar útlevéllel a fiatal férfiakat is gond nélkül átengedik az ukrán határőrök Magyarországra.

Gyalog bőrönddel, sporttáskával, szatyrokkal lépik át a határt Beregsuránynál

Nagyon aggasztó otthon a helyzet, félünk, hogy mi lesz. Féltjük a gyerekeket, azért döntöttünk úgy, hogy inkább eljövünk

- mondta el a Dehírnek egy édesanya a beregsurányi határátlkelőnél.

Többnyire nőket, gyerekeket látni a beregsurányi átkelőnél, de sok idős ember is elindult Ukrajnából. A 18 és 60 év közötti férfiak csak éjfél előtt léphették át a határt. Azóta ukrán állampolgárként nem hagyhatják el az országot. Beregsuránynál is sok embert ismerősök várnak, de vannak sofőrök, akik kisbusszal várják a határnál azokat, akik kénytelenek elhagyni hazájukat, és még nem tudják, hova menjenek.

A lap beszámolója szerint a legtöbben Debrecen vagy Budapest felé veszik az irányt, de vannak, akik Németországba mennek rokonokhoz. A határátkelők körüli települések igyekeznek segíteni azokat, akik Ukrajnából érkeznek. Beregsurányban például átmeneti szálláshellyé alakítják a művelődési házat, körülbelül ötven embernek lesz elegendő hely ott.

Sokan próbálnak Magyarországról is segíteni a menekülteknek

Ukrajnából a háború elől menekülő emberek elszállásolásához szükségünk lenne néhány kispárnára, takaróra. A záhonyi művelődési házba várjuk!

- tette közzé Záhony polgármestere is Facebook-oldalán, ahol a helyi művelődési házban biztosítanak szállást és ellátást az ukrajnai háború elől menekülőknek.

Sokan próbálnak segíteni a közösségi médián keresztül is, többen posztolták ki, hogy nyaralót, vendégházat téliesítve ajánlanak fel a kárpátaljaiaknak lakhatásra. De rengetegen indulnak autóval a határnak, helybeliek, megyén belül, meg távolabbról is, hogy tovább vigyék az érkezőket.

Mindeközben sorra adománygyűjtést szerveznek a kárpátaljai magyarok számára:

Mága Zoltán hegedűművész és az Auchan áruház is gyűjt a menekülteknek

Segíti az Ukrajnában kialakult háborús helyzet miatt - elsősorban Kárpátaljáról - érkező menekültek ellátását a debreceni önkormányzat, összefogva a helyi karitatív testülettel - jelezte a városháza sajtószolgálata is az MTI-nek pénteken. Közleményük szerint a karitatív testület saját meglévő készleteiből segélyszállítmányt indít a magyar-ukrán határ közelében kialakított, egyházi fenntartású raktárbázisra.

Ezen kívül a debreceni Auchan áruházban (Kishatár utca 7.) gyűjtőládákat helyeznek ki, ahol elsősorban azonnali fogyasztásra alkalmas élelmiszereket, bébiételeket, édességet, törölközőket, takarókat, párnákat, pelenkákat helyezhet el bárki, aki segíteni szeretné a kárpátaljai menekültek ellátását - írták.

A közlemény utal arra is, hogy Mága Zoltán hegedűművész szombati debreceni nagytemplomi koncertjén pénzgyűjtést szerveznek, az adományokat teljes egészében azonnal fogyasztható élelmiszerek beszerzésére fordítják, amelyet szintén a menekülteknek juttat el a Magyar Református Szeretetszolgálat.

Emellett Demecser Város Önkormányzata, Tiszabecs Református Egyházközsége is adománygyűjtésbe kezdett.

Megható pillanat, amikor egymásra talál a család

Sokan kénytelen voltak szeretteiktől külön útnak indulni- írta a Son.hu. A lap munkatársai tanúi lehettek a szívszorító pillanatnak, amikor egy család a biztonságos menedékhelyen ismét egymásra talált:

Megjelentek a határon a taxis hiénák

A Spirit FM Aktuál című élő adásában az ATV tudósítója arról beszélt, hogy például egy kisgyerekes családtól 150 ezer forintot kértek azért, hogy Budapestre fuvarozzák őket. Közben a MigrationAid segélyszervezet várja azok jelentkezését, akik szeretnének valamilyen formában az ukrán menekülteknek segítséget nyújtani.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ukrajna

háború

határ