Tömegével menekülnek a fiatalok ebből a hazai régióból: mégis mire vágynak?

HelloVidék   
  Megosztom
Tömegével menekülnek a fiatalok ebből a hazai régióból: mégis mire vágynak?

A Dél-Alföld áll a harmadik legrosszabb helyen az Eurostat elvándorlásról szóló adatai szerint Magyarországon. A jelenség kiemelten a vidéki városokra igaz, ahonnan a fiatalok elsősorban a jobban fizető munkahelyek reményében mennek el - írta a Telex.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egyik friss, népszámlálási adatokat bemutató kiadványa szerint Magyarország lakossága több mint 300 ezer fővel csökkent 11 év alatt, a táblázatokat tovább görgetve pedig az is kiderül, hogy

A Dél-Alföldön a 2022-es adatok szerint valamivel több mint 1,2 millió ember él, és az látható, hogy Szegeden például évente átlagosan 1,7 százalékkal csökkent a fiatalok száma 2011 óta, az időseké pedig 2,2 százalékkal nőtt. A KSH friss demográfiai adatairól a Telexen ebben a cikkben lehet bővebben olvasni.

Hogy miért tűnnek el a fiatalok nagymértékben a régióból, arról a Telex Katona Tamást, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Statisztikai és Demográfiai Tanszékének professzor emeritusát kérdezte, aki szerint a csökkenés nem kirívó:

Bács-Kiskun megyében az országos átlagnál magasabb, a régióhoz tartozó másik két megyében az országos átlagnál alacsonyabb a fiatalok aránya a megyei népességen belül, és ennek csökkenése egyik megyében sem kirívó mértékű.

A demográfus a hosszú távon is fenntartható és kiszámítható népességpolitikában, a munkahelyteremtésben és a gyermekvállalás körülményeinek könnyítésében látja a helyzet megoldását. Szerinte mindez nem elsősorban az önkormányzatok, hanem inkább a kormány feladata lenne, a települések vezetői leginkább az adott közeg élhetőbbé tételével járulhatnak hozzá a családalapítások és a népesség növekedéséhez.

A KSH adatai szerint az 1980-as évek közepe óta nem volt annyi belföldi vándorló, mint 2021-ben – 307 ezren változtattak állandó és 302 ezren ideiglenes lakóhelyet –, kiemelten a vidéki városokat jellemzi az elvándorlás

– mondta Fekete Mariann, az SZTE Szociológiai Tanszékének adjunktusa.

Regionális szinten az alföldi régiókra és Észak-Magyarországra jellemző az elvándorlás. A vándorlási veszteség az azt megelőző évhez viszonyítva is nőtt, vagyis a szakember szerint az Észak-Alföld és Észak-Magyarország népességmegtartó ereje tekinthető a leggyengébbnek.

A belső vagy akár külső elvándorlások legfőbb oka a munkahelyek és a tanulmányok kérdésköre.

Az egyre tovább tanuló fiatalok befektetése az oktatásukba, képzésükbe jelentős anyagi terheket jelent, közvetett és közvetlen költségeket, mint például a tandíj, más oktatási költségek, ruházkodás, kollégium vagy albérlet, étkezés, utazás, vagy az elmaradt jövedelem, amit a tanulmányok miatt nem kerestek meg teljes állásban

– fejtette ki Fekete.

A cikk folytatása a Telexen olvasható,

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

dél-alföld

magyar

szegénység

infláció

gazdaság