Ez durva: elnézték a zajhatást, majd bezáratták a ceglédi lakótelep focipályáit

24.hu   
  Megosztom
Ez durva: elnézték a zajhatást, majd bezáratták a ceglédi lakótelep focipályáit

Panaszkodó szomszédok miatt kell lebontani két lakótelepi focipályát is Cegléden. Most kiderült, hogy egyszerűen elnézték a zajhatárt a szakvéleményben.  Mindössze egyetlen mérésből és modellszámításból hozták ki, hogy meghaladja az egészségügyi határértéket a zaj – mindezek a 24.hu birtokába jutott igazságügyi akusztikai szakvéleményből derültek ki.

Ahogy korábban a HelloVidék is írt róla, panaszkodó szomszédok miatt kell lebontani két lakótelepi focipályát is Cegléden – így döntött a bíróság.

A helyiek felháborodtak, nem értik miért veszik el a gyerekek grundját. Két lakó indította a pert, mert zavarta őket a labdapattogtatás. A bíróság ítélete szerint egy-egy lakos érdeke és pihenéséhez fűződő joga felülírja a környékbeli gyerekek egészséges életmódhoz fűződő jogát. Az önkormányzat nem ért egyet a döntéssel, ezért a Kúriához fordulnak, miközben a helyiek tiltakoznak

- írtuk akkor.

A 24.hu mai cikke szerint mindössze egyetlen mérésből és modellszámításból hozták ki, hogy meghaladja az egészségügyi határértéket a zaj, ami miatt a Fővárosi Ítélőtábla elrendelte két játszótéri focipálya elbontását. Ráadásul a szakértő elnézte a zajhatárt, amit utólag el is ismert – mindezek a 24.hu birtokába jutott igazságügyi akusztikai szakvéleményből derültek ki.

Többek között kiderült, hogy az egyik helyszínen mindössze 144 perces játékról készült hangfelvétel. A másik focipályánál viszont egyáltalán nem sikerült mérni, ott kénytelen volt modellezni a szakértő. Mindkét pályához tartozó helyszínt a kertvárosias környezethez sorolta, így a tízemeletes panelházat is.

Tehát a bíróság egy olyan szakvélemény alapján bontat le két focipályát, ahol az egyik esetében a szakértő bevallottan tévedett a határérték megállapításában, noha a mérés adata ezzel együtt is meghaladja a limitet, a másiknál pedig egyetlen alkalommal sem tudtak játék híján mérni, így ott csak modellszámításra támaszkodhatott a bíróság a döntésnél

- írták.

Azt a szakértő is elismerte, hogy a lakosság túlnyomó többségét nem zavarja a labdapattogás és a focizó gyerekek zsivaja, és ha ezek a pályák távol lennének a lakott területekről, ahol senkit sem zavarnának, akkor viszont valószínűleg csak a nagyon elszántak vennék a fáradságot, hogy felkeressék.

Hat hónapot adott a bíróság a labdázók elbontására, a határidőt pedig az ítélet kézhezvételétől kell számítani. Ha megkapjuk az ítéletet, a Kúriához fogunk fordulni felülvizsgálatra, amelyben kérjük az ítélet felfüggesztését

– nyilatkozta el a 24.hu-nak Ferenczi Norbert, a ceglédi önkormányzat ügyrendi és jogi bizottságának fideszes tagja, aki arról is beszámolt, hogy aláírásgyűjtés folyik a városban a pályák megmaradását kérve. Ha elegendő aláírás összegyűlik, azt beadják az alapvető jogok biztosának, hogy vigye az Alkotmánybíróság elé azt a miniszteri rendeletet, amely alapján elrendelték a két játszótéri focipálya elbontását.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

focipálya

cegléd

zajhatás

önkormányzat