Mennyit ér egy farkas élete? Újabb fejlemények a lelőtt vadállat ügyében

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Mennyit ér egy farkas élete? Újabb fejlemények a lelőtt vadállat ügyében

A fokozottan védett állat- és növényfajok természetvédelmi, azaz eszmei értékének azonnali felülvizsgálatára, valamint akár tízszeresése történő emelésére szólított fel az LMP - Magyarország Zöld Pártja szóvivője vasárnap Budapesten.

Gál József a svájci jeladóval ellátott farkas magyarországi kilövéséhez kapcsolódóan, online is követhető sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: szomorú, hogy mindig meg kell várni egy tragédia bekövetkeztét ahhoz, hogy ráeszméljünk, milyen természeti kincsek vesznek körül bennünket, és mennyire le vagyunk maradva jogszabályok terén, amikor ezen természeti kincsek védelméről van szó.

Az LMP szerint a mostani eset felhívta a figyelmet arra, hogy a természet- és állatvédelmi törvények, valamint a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítása szükséges, hozzáigazítva a jelenkori állapotokhoz.

Gál József jelezte, a nemrég kilőtt farkas eszmei értéke 250 ezer forint, ezt legalább 2,5 millió forintra szükséges emelni. Megjegyezte, hogy egy fehér gólya eszmei értéke csak 100 ezer forint a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint.

A svájci jeladóval ellátott farkas Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei kilövése ügyében a rendőrség természetkárosítás miatt indított büntetőeljárást.

A magyarok többsége sajnálkozását fejezte ki

Rengetegen követték az állatot, megdöbbentek, hogy ilyesmi megtörténhetett, számolt be az rtl.hu. A legtöbb svájci hozzászóló nem Magyarországot vagy a magyarokat hibáztatja a történtekért, inkább a vadászt, illetve általában a vadászatot. Egyikük azt írta:

Remélem, a vadász rács mögé kerül, és egy életre elveszíti a vadászengedélyét.

Az Aggteleki Nemzeti Park oldala is reagált az esetre:

Mindent elkövetünk, hogy az igazság kiderüljön és a bűnös kézre és a törvény elé kerüljön. Borzalmasan sajnáljuk az esetet. Mást most nem mondhatunk. Dolgozunk, hogy segíthessünk.

Ahogyan az RTL Híradó bemutatta, már csaknem 30 ezren követelik petícióban, hogy a kiszabható legnagyobb büntetést kapja, aki kilőtte a Svájcból indult farkast. Az ügyben egy szabolcsi vadászt hallgathattak ki, de a rendőrség részleteket nem közöl. Akár három év börtönt is kaphat, aki kilőtte a szürke farkast:

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

farkas

jeladós farkas

svájci farkas

természetvédelem

állatvédelem

eszmei érték