Figyelem, életveszélyes, tilos felmászni rá: le kell bontani a vidék népszerű kilátóját

HelloVidék   
  Megosztom
Figyelem, életveszélyes, tilos felmászni rá: le kell bontani a vidék népszerű kilátóját

A szakértői vélemények alapján már nem lehet felújítani a Panoráma út menti kilátót, ezért az erdőgazdaság lebontatja - írta a Dehír.

Az 1980-ban épült, 13 és fél méteres faépítményt nem először zárta le balesetveszély miatt az azt kezelő Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészete, legutóbb 2017 májusában történt hasonló eset, akkor közel másfél hónapig tartott a korlátozás, míg az erdőgazdaság saját forrásból felújította a kilátót - írta a Dehir.

A Nyírerdő Zrt. a lapnak azt a tájékoztatást adta, hogy

Közlésük szerint a Nyírerdő Zrt. 2023 áprilisában faanyagvédelmi szakértői véleményt készíttetett a létesítményről. Eszerint a szerkezet lokális javításokkal nem helyreállítható, a kilátó elbontása javasolt. A tető és lépcsőszerkezet jelentős része korhadt, az építmény egyes tartószerkezeti elemeit jelentős biotikus és abiotikus károsodások érték.

Az erdőgazdaság ugyancsak ebben a hónapban beszerzett tartószerkezeti szakértői véleményt is. Eszerint a szerkezet jelentősen károsodott, jelenleg veszélyes állapotú, funkciója szerint nem használható, lezárása szükséges.

A szakértői vélemények alapján döntött úgy a Nyírerdő Zrt., hogy elbontatja a fancsikai kilátót, a munka elvégzésére pályázatot írt ki.

Mivel a létesítmény balesetveszélyes, a társaság kéri az erdőjárókat, hogy vegyék figyelembe a kihelyezett figyelmeztető táblát és ne menjenek fel a kilátóba. Keressék fel inkább a hármashegyi és az Erdőspusztai Arborétum területén található kilátókat. Az arborétumba felnőttek 800, nyugdíjasok és diákok 400 forintért válthatnak belépőt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debrecen

kilátó