Kiderült a nagy víz-titok: óriási tévhitben él rengeteg magyar

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült a nagy víz-titok: óriási tévhitben él rengeteg magyar

Az elmúlt héten már megtapasztalhattuk a nyári hőséget, hiszen a rendíkvüli meleg miatt az egész országra kiterjedő, II. fokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos. Ugyan az előrejelzések szerint ezen a héten nem számíthatunk hasonló hőségre, de mindenképp ajánlott figyelni a megfelelő védekezésre, és itt most nem csak a napégésre gondolunk. Sokan megfeledkeznek a mindennapi folyadékfogyasztásról, folyadékpótlásról, ami kiszáradást, rosszullétet is okozhat a nyári melegben. Hogyan tudjuk pótolni a folyadékot? Mit érdemes fogyaszani, hogy valóban csillapítsuk a szomjúságunkat? A téma körüljárásában Erdélyi Alíz dietetikus MSc, az MDOSZ főtitkára segített a HelloVidéknek.

A víz lételemünk, elválaszthatatlanok vagyunk tőle, hiszen víz nélkül nincs élet. Az emberi szervezetnek átlagosan 60-65 %-a víz, amely részben a sejten belül, részben a sejten kívül helyezkedik el. Az életkor előre haladtával a víz aránya csökken. A csecsemő szervezete 80%, a felnőtté már csak 60 %, az idős szervezet pedig mindössze 50 %-ban tartalmaz vizet.

Ennek a csökkent vízmennyiségnek kell ellátnia folyadékkal testünk minden részét, éppen ezért a víznek különleges szerepe van az élő szervezetben:

  • biztosítja a vérkeringést, a vér ozmózis nyomását;
  • a szükséges tápanyagok oldását, felszívódását, szállítását;
  • befolyása van a vér sav-bázis egyensúlyára;
  • hő szabályozó szerepével biztosítja a közel állandó belső hőmérsékletét

A felnőtt emberi szervezetnek 2-2,5 liter folyadék felvételére van szüksége naponta. Ezt a vízigényt táplálékkal és közvetlen folyadékfelvétellel fedezi. A szervezet vízkészletének állandóságát egyrészt a vízfelvételre serkentő szomjúságérzés, másrészt a vízkonzerválást széles határok között biztosító veseműködés teszi lehetővé.

Napi 1400 milliliter víz folyik át agyunkon és 2000 milliliter víz mossa át vesénket. Az emberi szervezet igen takarékosan bánik vízkészletével, és naponta mindössze kb 2,4 litert választ ki. Szervezetünk vízháztartását idegi és hormonális mechanizmusok szabályozzák. A napi vízleadás és vízfelvétel mérlegének mindkét oldalán átlagosan 2,4 liter szerepel: ennyi víz távozik a szervezetünkből a verejtékezés, a légzés, a kiválasztás és az emésztés folyamán, amit pótolnunk kell. Napi folyadékszükségletünk kevesebb mint felét a táplálékokkal, másik részét víz formájában vesszük magunkhoz. Az egészséges ember vízháztartása egyensúlyban van, ha a napi vízfelvétel és veszteség mennyisége megegyezik.

Mindig figyeljünk erre, de főként a hőségben

Aki folyamatos idő- és teljesítménykényszer alatt dolgozik, él, annak bizony törődnie kell saját szervezetének „karbantartásával”, szellemi és fizikai erejének regenerálásával. A szervezet vészjelzéseit nem vesszük komolyan, s csak akkor gondolunk az egészségre, amikor már orvosi beavatkozás nélkül nem vagyunk képesek azt helyreállítani.

Mondjuk, hogy két végén égetjük a gyertyát, de valójában nem gondoljuk végig, hogy, mint autónknak, testünknek is szüksége van megfelelő „üzemanyagra”, rendszeres „műszaki ellenőrzésre”, a kenőanyagok és folyadékok cseréjére, feltöltésére, a motor tisztítására.

Gondoskodjunk rendszeres folyadékfelvételről:

  • Ne várjuk meg, amíg a szervezet szomjúságot jelez.
  • Módszeresen alakítsuk ki ivási szokásainkat.
  • Ügyeljünk a szilárd és folyékony táplálékok arányára.
  • Napi tevékenységünkben tartsunk hosszabb-rövidebb pihenőket, ezeket használjuk fel egy-egy frissítő pohár víz elfogyasztására.
  • Esténként tartsunk számvetést, hogy mennyi folyadékot vettünk magunkhoz.

Mit tanácsol a dietetikus?

A megfelelő folyadékellátottság fontos eleme az egészség megőrzésének, hiszen minden sejtünk felépítéséhez és minden szervünk normál működéséhez hozzájárul. Szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a salakanyagok kiválasztásában és eltávolításában, továbbá kiemelkedő jelentősége van a testhőmérséklet szabályozásában. A szükséges mennyiségű folyadék nemcsak a fizikai egészségre, hanem az agyműködésre, a hangulatra, valamint a szellemi teljesítőképességre (pl. koncentrációs és tanulási képesség) is pozitív hatással van

- magyarázza Erdélyi Alíz.

De nemcsak isszuk, hanem esszük is a folyadékot, hiszen napi folyadékbevitelünknek kb. 20% - 30%-át teszik ki az ételek. Ezek közül a legtöbb víz a zöldségekben és gyümölcsökben van (80-90%). A felnőtteknek szóló OKOSTÁNYÉR® ajánlásai alapján legalább napi 8 pohár (1 pohár=2-2,5 dl) folyadék elfogyasztása javasolt. A 8 pohárnyi folyadékból legalább 5 pohárnyinak ivóvíznek (csapvíz, ásványvíz) kell lennie, ez alkalmas leginkább a folyadék nagyobb mennyiségű pótlására, hiszen energiamentes, könnyen hozzáférhető és legjobban oltja a szomjat

- teszi hozzá a szakember.

Mit érdemes fogyasztani, ami valóban enyhíti a szomjúságot?

Szomjoltásra legalkalmasabb az ivóvíz. Növelhetjük a folyadékbevitelt a víz ízesítésével például citromlével, mentalevéllel, citromfűvel, készíthetünk cukor, méz nélkül natúr gyümölcsteát. Tehát a folyadékfogyasztás gerincét az ivóvíz alkossa, ezt színesíthetik kis mennyiségben az egyéb italok, pl. zöldség- és gyümölcslevek, smoothiek (összeturmixolt friss vagy fagyasztott gyümölcsök), turmixok, teák, tej és tejes italok. Nyári hőségben folyadékszükségletünk akár többszörösére is nőhet szervezetünk téli igényeihez képest. Nagyobb odafigyelést igényelnek ilyenkor a gyerekek, idősek, várandós nők, hiszen ők érzékenyebbek a melegre, valamint terhesség és szoptatás idején megnő a szükséges folyadék mennyisége

- hívta fel a figyelmet a dietetikus.

Mi segíthet minket, hogy több folyadékot fogyasszunk?

Erre is adott néhány tanácsot a szakember!

  • A leves a magyar konyha jellemző étele, sokféle alapanyagból változatosan elkészítve, hidegen vagy melegen kerül az asztalra. A leves értékes szervezetünk számára, főleg, ha minél több zöldséget, gyümölcsöt tartalmaz. A rendszeres levesfogyasztás egyszerre jelent folyadékpótlást és táplálékfelvételt.
  • Ha minden nap megesszük a javasolt fél kilónyi zöldséget, gyümölcsöt, nemcsak finom és színes lesz az étkezés, hanem 1 kisebb pohár vizet is elfogyasztunk, hiszen a zöldségekben átlagosan 85-90% a víz.
  • A folyamatos folyadékpótláshoz segítség, ha olyan alkalmakhoz kötjük egy-egy pohár víz elfogyasztását, mint a fő és kisétkezések.
  • Érdemes egy nagyobb palackot megtölteni vízzel, mentalevelet, kevés citromlevet beletenni, így egy hűsítő, szemet gyönyörködtető, energiamentes italt kapunk és a palackból látjuk mennyit fogyasztottunk már aznap.
  • Ha egy pohár vízbe vágunk egy szelet citromot és néhány kocka jeget dobunk bele, amibe lefagyasztás előtt egy-egy szem málnát vagy epret tettünk máris jobbkedvűen isszuk meg a folyadékot.
  • Ma már számos applikáció van, ami segít, hogy ne felejtsünk el inni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vízfogyasztás

vízfogyasztás fontossága

hidratáció

hidratálás

magyarok vízfogyasztása

dietetikus