Figyelem, létfontosságú gyógyszerből lesz hiánycikk: rengeteg beteget érint

Pénzcentrum   
  Megosztom
Figyelem, létfontosságú gyógyszerből lesz hiánycikk: rengeteg beteget érint

Júliustól fennakadások lehetnek a lakosság inzulinellátásában – derült ki egy levélből, melyet az egészségügyi államtitkár küldött a magyar háziorvosoknak.


 

Takács Péter egészségügyét felelős államtitkár levelében az szerepel, hogy a készítmények felírása előtt az orvosoknak célszerű lesz érdeklődniük a közeli gyógyszertáraktól, milyen gyógyszer elérhető, hogy a betegek ki tudják váltani azt. A háttérben feltehetően gyártási gondok, piaci megfontolások állnak – írja a Pénzcentrum.

2023. július 1-jétől egyes humán inzulint tartalmazó készítmények elérhetősége megváltozik. Figyelemmel arra, hogy a kiadott szakorvosi javaslatok valamennyi humán inzulint tartalmazó készítményre érvényesek (függetlenül attól, hogy a javaslathoz konkrét készítmény is megjelölésre került-e), kérem, hogy a konkrét gyógyszer rendelése előtt kérjen tájékoztatást a közeli gyógyszertártól az elérhető humán inzulin készítményekről

– írta június 26-án kelt levelében az államtitkár a háziorvosoknak. Azt is hozzátette, hogy új szakorvosi javaslatra nincs szükség, az érvényes javaslat alapján bármely gyártó készítménye rendelhető.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) termékhiánylistáján jelenleg három human inzulin hatóanyagú készítmény szerepel hiánycikként, melyeket a Sanofi-Aventis forgalmaz, és 5x3 ml kiszerelésűek előretöltött injekciós tollban. Az egyik termék esetében gyártási gondok miatt alakult ki hiány, két másik készítmény pedig piaci megfontolás miatt nem kapható a patikákban.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyógyszerhiány

pénzcentrum

inzulin