Több százezer magyart semmiz ki saját párja: mire észbe kapnak, sokszor már késő

Pénzcentrum   
  Megosztom
Több százezer magyart semmiz ki saját párja: mire észbe kapnak, sokszor már késő

A pénzügyi abúzus a bántalmazás egy olyan formája, ami bár sokakat érint, de mégis kevés szó esik róla. Holott gyakran kéz a kézben jár az abúzus többi formájával, miközben nem csak párkapcsolaton belül fordulhat elő. Hiszen magának a pénzügyi abúzusnak a gyökere az eltérő keresetekből eredeztethető, miközben ugyanúgy a munkahelyünkön is szembesülhetünk vele bármikor. A Pénzcentrum most annak járt utána, hogy mégis hol, és milyen formában bukkanhat fel az úgynevezett pénzügyi abúzus.

Mindenekelőtt érdemes definiálni azt, hogy mi is az az abúzus, azon belül is a pénzügyi abúzus. Ha ugyanis ez a kérdéskör felmerül a leggyakrabban az embereknek a fizikai bántalmazás jut eszébe. Azonban minden abúzusnak minősül, ami valaki, vagy valami ellen irányul és a célja a károkozás. Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint minden bántalmazásnak minősül, ami a másikban szégyenérzetet szül, vagy fájdalmat okoz - írta a Pénzcentrum.

Azonban a hatalommal való visszaélésnek különböző formái vannak, amiket nem biztos, hogy érdemes egymástól teljesen függetlenül tárgyalni. Ugyanis olyan nem létezik, hogy egyfajta abúzus jelenik meg csak, ezek általában csoportosan érkeznek.

Alapvetően ez egy folyamat. Nem egyik napról a másikra jut el a kapcsolat erre a pontra. Egy abuzáló embert önös cél vezérli alapvetően. Így az abúzus több változatát is használja tudatosan, vagy tudat alatt. Ez azt jelenti, hogy egy abúzus csomag az, ami ilyenkor alapvetően megjelenik. A célja, hogy elhitesse a másikkal – hol szépen mondva, hol csúnyán –, hogy ő kicsi, kevés és alapvetően egy senki. A lényeg, hogy egy idő után az ember azonosul ezzel a leértékeltséggel. Olyan, mintha az bántalmazó embereknek egy egész fegyvertárja lenne: hol ezt húzza elő, hol azt

– fogalmazott dr. Makai Gábor, amit a Pénzcentrumnak Gregor Anikó, szociológus, egyetemi docens is alátámasztott.

Mindenképpen felhívnám arra a figyelmet, hogy a különféle hatami egyenlőtlenségekben a hatalommal való visszaélésnek nagyon sok formája van. Mára ezek az abúzus típusok darabjaira estek szét, azonban igazság szerint nehezen elképzelhető egy olyan szituációt, ahol van egyféle abúzus típus, ami mellett nem jelenik meg egy másik formája a kérdésnek. A valóságban sem fordul ez így elő, tehát erről a jelenségről félrevezető lenne így beszélni, teljesen elkülönítve a bántalmazás más fajtáitól

– mondta el Gregor Anikó, hozzátéve, hogy a hasonló fogalmakkal önmagukban is óvatosan kell bánni.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bántalmazás

párkapcsolat

erőszak

pénzcentrum