Ezt jobb, ha mindenki tudja: kiderült, mennyire veszélyes most a Dunában fürdeni

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt jobb, ha mindenki tudja: kiderült, mennyire veszélyes most a Dunában fürdeni

Az olcsóbb és elérhetőbb Dunában fürdőzéstől sokan ódzkodnak, számos legenda kering arról, hogy a vize – főleg a budapesti szakaszon – szennyezett és betegségeket okoz. A helyzet azonban sokkal jobb, mint az 1990-es és 2000-es években volt, sokat javult a folyó vizének tisztasága és ezzel együtt a megítélése is. Az az elmúlt évtizedekben a szennyvíztisztítási technológiák megbízhatósága rengeteget fejlődött, a tisztítási folyamat pedig jóval kontrolláltabb, mint a rendszerváltáskor - közölték a 24.hu-val az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakértői.

A tisztítás nélkül a Dunába jutó háztartási szennyvíz mennyisége lecsökkent, valamint az ipari szennyvíz is jóval kevesebb lett a szocialista nagyipar megszűnése, illetve a korszerű ipari tisztítók miatt. Emellett a hajók is sokat fejlődtek az utóbbi években, és ezek sem szennyezik annyira a vizet, mint régen. A strandok vizét pedig a Nébih ellenőrzi, így a megbetegedés esélye alacsony - írta a 24.hu cikke alapján a Pénzcentrum.

Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy csak kijelölt fürdőhelyen szabad strandolni, amiből hazánkban jelenleg 22 darab van a folyó mentén!

Az óriási veszély mellett már csak azért sem tanácsos Magyarországon nem kijelölt helyen fürdőzni, mert ha elkapnak valakit a hatóságok, az komoly bírságot kaphat. Itthon általános szabály, hogy tilos fürdeni

  • hajóútban,
  • hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják,
  • nagyhajók,
  • úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében,
  • vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres,
  • hidak,
  • vízkivételi művek,
  • egyéb vízi műtárgyak,
  • komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében.

Szintén tilos fürdeni kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt, zárt vízisí és vízirobogó (jet-ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomás területén, egészségre ártalmas vizekben, kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabadvizekben, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított és legfeljebb a mélyvíz határáig, ahol a tiltó tábla jelzi.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

duna

fürdés

fürdési tilalom