Hihetetlen, mit rögzített a Balaton-parti vadkamera: nemcsak mi, ők is szeretik a magyar tengert

HelloVidék   
  Megosztom
Hihetetlen, mit rögzített a Balaton-parti vadkamera: nemcsak mi, ők is szeretik a magyar tengert

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) 2022 decemberében kameracsapdát helyezett el Tihanyban, a Balaton parton. Arra voltak kíváncsiak, milyen állatfajok fordulnak elő a parti zónában. A 2023 márciusáig készült felvételekből egy izgalmas videót készítettek – olvasható a BLKI weboldalán, amit a Sokszínű Vidék szemlézett.

A téli – kora tavaszi, zavartalan időszakban rendszeresen megjelentek vidrák, sőt, egy anya két „anyányi” méretű kölykével rendszeresen felbukkant. Ez egyebek mellett demonstrálja, hogy a vidra anya hosszú ideig gondozza utódait. Kiegyenlített táplálékbázis mellett, zavartalan környezetben – mint amilyen a Balaton is az év nagy részében – egy évig is taníthatja és óvja utódait

– írta a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet.

Egy másik kameracsapda felvételein magányos vidrák is elő-előfordultak, ami nem csoda, mert ez a vidrák fő nászidőszaka, ilyenkor a vizek mentén nagy a jövés-menés. A vízi közlekedés intenzívvé válásával, a nyaralók számának növekedésével a vidrák megjelenései ritkultak.

További megfigyelt, közönséges emlős fajok a borz, a nyest, a vörös róka és a házi macska. Mindegyikükből több példány is megjelent. Mint olvasható, említést érdemel, hogy az emlős megfigyelések mind az éjszakai és szürkületi órákra estek, ellentétben a Kis-Balatonnál készült felvételekkel; ott a ragadozó emlősök napközbeni aktivitása is jellemző volt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

part

nyest

élővilág