Nyár óta közel félezer tanár hagyta el a pályát: de sokan még kivárnak a felmondással

HelloVidék   
  Megosztom
Nyár óta közel félezer tanár hagyta el a pályát: de sokan még kivárnak a felmondással

455-tel kevesebb a pedagógus az állami rendszerben nyár eleje óta, de a nagy távozási hullám ősszel várható, amikor a végkielégítésüket is megkaphatják a tanárok - írta a Népszava.

Mind ismeretes, a státusztörvényt június 6-án nyújtották be az Országgyűlésnek, július 4-én fogadták el, és már július 15-én hatályba lépett. Ennek apropóján a Népszava mind a 60 tankerületet megkérdezte, 56 helyről kapott választ arra a kérdésre, hogy június 1. óta hány pedagógus adta be a felmondását. A válaszokból kiderült, hogy 455-en mondtak le közalkalmazotti jogviszonyukról vagy mondtak fel közös megegyezéssel az állami fenntartású iskolákban. A felmondásokban Budapest a leginkább érintett.

Ugyan ez nem tűnik soknak a – június 1. és július 20. közti – bő másfél hónapos időszakra, de Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy ez a szám még nem tartalmazza azokat, akik nyugdíjba vonultak, valamint hogy azok a tanárok, akik a státusztörvény miatt hagyják el pályát, többnyire kivárnak szeptemberig, mert akkor tudnak úgy felmondani, hogy valamennyi végkielégítést is kapjanak.

A Civil Közoktatási Platform közérdekű adatigényléssel fordult az Oktatási Hivatalhoz, és ebből az derült ki, hogy a június 15-én zárult tanév során összesen 4835 pedagógus jogviszonya szűnt meg.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pedagógus

oktatás pályaelhagyás