Veszélyes baktérium bukkant fel a magyar fürdőszobákban: sokan nem sejtik, az egészséged múlhat rajta

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyes baktérium bukkant fel a magyar fürdőszobákban: sokan nem sejtik, az egészséged múlhat rajta

A magyar háztartásokban leggyakrabban felbukkanó problémák közé tartozik a penész. Ezek közül sokan találkoznak a penész rózsaszín vagy narancssárgás változatával is, mely leginkább a fürdőszobában bukkan fel. Hogyan és mit tehetünk ellene? Mire érdemes figyelni a szakemberek szerint? Ennek jártunk utána.

Ahogy korábbi cikkünkben írtunk róla,

miközben tudjuk, hogy az egészség a legdrágább kincs, a felmérések szerint Magyarországon a lakosság 25 százaléka él nedves, rosszul szellőző otthonokban. Vagyis minden negyedik ember lakása nedves, akár penészes is. A nedves-párás környezet 40 százalékkal növeli az asztma és a légzőszervi betegségek kialakulásának esélyét. A felnőtt lakosság 5 %-a szenved asztmás megbetegedésben

– derült ki egy felmérésből. A penésszel és a nyirkos környezettel pedig valóban az a legnagyobb gond, hogy rendkívül negatívan hat az immunrendszerre: folyamatosan támadja a légzőszerveket, de más krónikus betegségek kialakulásához is vezethet.

A penész pedig szinte bárhol felütheti a fejét, megjelenhet a plafonon, a sarkokban, a bútorok mögött, nem is beszélve a fürdőszoba rejtett zugairól, a csempék között éktelenkedő fekete foltokról. Ráadásul több féle penész is létezik, talán az ismert fekete és zöld színű penész utána, a legtöbben a rózsaszín penésszel találkoznak, leginkább a fürdőszobában.

Mit lehet tudni a rózsaszín penészről?

Neve ellenére a rózsaszín penész nem penészgomba, hanem baktérium – serratia marcescens. Nyirkos környezetben virágzik, és gyakran rózsaszínes-narancssárga foltok formájában jelenik meg olyan felületeken, mint a zuhanyfalak, a fugák és a szilikon tömítések.

Will Cotter, a HappyCleans munkatársa azt mondja:

A Serratia marcescens egy alattomos, levegőben szálló baktérium, amely nem szeretne mást, mint kényelmes helyet találni, általában a fürdőszobában. Itt pontosan azt kapja, amire szüksége van: vizet, levegőt, valamint a szappan- és samponmaradék rendszeres ellátását, amiből táplálkozhat.

Hozzáteszi, ne tévesszen meg a név:

ez a rózsaszín penész nem mindig rózsaszín. A legtöbb háztartásban nyálkás lerakódásként találjuk meg, és árnyalata rózsaszíntől narancssárgáig vagy élénkvörösig terjedhet, olyan tényezőktől függően, mint a szoba hőmérséklete.

Mit tehetünk?

A RealHomes cikke szerint tisztítsuk meg az érintett területet, és ha valamelyik eltávolítható tárgyon rózsaszín penész is van, helyezzük papírtörlőre, és tisztítsuk meg az érintett területtel együtt. Nyissuk ki az ablakokat vagy kapcsoljuk be a szellőzőventilátorokat a jó légáramlás érdekében a folyamat során.

Na, de hogyan végezzük a tisztítást? Ahhoz, hogy hatékonyan megszabaduljon a rózsaszín penésztől, a következő lépéseket kell betartani:

A Hometalk barkácsszakértője, Amy Poulton azt mondja:

A Serratia marcescens biofilmet képez a felületeken és nehéz eltávolítani, ezért első lépésként érdemes finom csiszolóanyagot, például szódabikarbónát használni.

Mint azt tanácsolja, keverj el egy negyed csésze szódabikarbónát egy evőkanál folyékony mosogatószerrel, hogy folyós állagú pasztát kapj. Márts a keverékbe egy puha sörtéjű ecsetet vagy kefét, és vidd fel a rózsaszín penészre, majd dörzsöld le. Kezdj a legmagasabb ponton és lefelé öblítsd le vagy töröld le a törmeléket egy nedves törülközővel.

Miután eltávolítottad a rózsaszín penészt, ideje fertőtleníteni a területet, hogy elpusztítsd a megmaradt baktériumokat és megakadályozd az újranövekedést. Vanessa Bossart, a GreenTerra Cleaning alapítója azt mondja:

Amikor a rózsaszín penészről van szó, akkor a fehér ecet és a víz egyenlő arányú keveréke a tökéletes, környezetbarát fegyver. Bőségesen permetezzünk az adott felületre és súrolás előtt hagyjuk még hatni a felületen legalább 15 percig. Ez a módszer kíméli környezetünket, miközben hatékonyan pusztítja el a baktériumokat.

Ezután dörzsöljük le az oldatot egy kefével, majd alaposan öblítsük le tiszta vízzel, hogy eltávolítsuk a tisztítóoldatot. Végül töröljük szárazra a felületet papírtörlővel, hogy a maradék nedvességet is eltávolítsuj, majd szedjük össze a rongyokat.

Mire figyeljünk, hogy ne térjen vissza a rózsaszín penész?

Karina Toner, a Spekless Cleaning munkatársa hozzáteszi:

A megfelelő szellőzés biztosítása mellett rendszeresen tisztítsuk meg és szárítsuk meg a penészesedésre hajlamos felületeket, például zuhanyfüggönyöket, csempéket és fugázási vonalakat, hogy eltávolítsuk a nedvességet és a szerves anyagokat. Ez a lépés kulcsfontosságú, hogy elkerüljük a penész újbóli megjelenését.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fürdőszoba

penész

rózsaszín penész

baktérium

fürdőszoba tisztítás

takarítás