Unod a kávét? Ezzel a 4+1 finom itallal indítsd a napot; csodát tesznek, ha így fogyasztod

HelloVidék   
  Megosztom
Unod a kávét? Ezzel a 4+1 finom itallal indítsd a napot; csodát tesznek, ha így fogyasztod

Sokunknak szinte elképzelhetetlen, hogy elteljen a nap egy csésze eszpresszó vagy cappuccino nélkül. Ám mint oly sok mindenre, a kávéra is igaz, hogy a nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását. Az alábbiakban szakértő segítségével mutatunk néhány alternatívát, amelyekkel lecserélhetjük a napi feketét, sőt, az egyik ital receptjét is megismerhetjük.

Számos olyan ital létezik, amelyekkel remekül ki lehet váltani egy-egy csésze kávé serkentő hatását, ráadásul így sokkal változatosabbá tehetjük a reggeli vagy délutáni rutinunkat, mintha mindig csak a hagyományos eszpresszónkat innánk. Persze az alábbi italok íze a legtöbbször más, mint a kávéé, de ez ne tántorítson el minket attól, hogy kipróbáljuk őket, könnyen lehet, hogy új kedvencet fedezünk fel köztük! A bükfürdői Greenfield Hotel F&B managere, Dan Zsolt ajánl most néhány olyan innivalót, amivel egy őszi napon helyettesíthetjük a kávét, illetve még egy egzotikus latte receptet is megoszt velünk.

1. Chai latte: a karácsonyízű koffeinlöket

A chai tea vagy más néven masala chai Indiából indult világhódító útjára, mára pedig az egyik legnépszerűbb tejes ital lett belőle. Ez egy erős feketetea-főzet, amit tradicionálisan asszám teából készítenek. A Greenfield F&B managere elmondta, hogy hagyományosan a chai lattét szálas fekete tea, bivalytej és víz keverékéből készítik, amihez fűszereket adnak. Leggyakrabban csillagánizzsal, fahéjjal, gyömbérrel, kardamommal, édesköménnyel és fekete vagy színes borssal ízesítik. Ezeknek a fűszereknek számos jótékony hatása van. A gyömbér remek választássá teszi a chait gyomornyugtató és emésztésjavító tulajdonsága miatt, a fahéj segít szabályozni a vércukorszintet, ráadásul az agyműködésnek is jót tesz, képes stimulálni a gondolkodásunkat. A kardamomban található vegyületek fokozzák a vérkeringést és csökkentik a gyulladásokat. Az ital alapját képező fekete teában ugyanúgy megtalálható a koffein, mint a kávéban, tehát élénkít is.

2. Matcha tea: a japánok harsányzöld kedvence

A matcha Japánból származik, a zöld tea egy különleges fajtája, ugyanis nem forrázatot készítenek a levelekből, hanem porrá őrlik azokat. Dan Zsolt szerint egy megfelelően elkészített matcha egyenértékű lehet akár egy csésze presszókávéval is, és sokak szerint annál egészségesebb. A matcha teában található koffein lassan szívódik fel, így hatása akár 6-8 óráig is kitarthat, így leginkább reggel ajánlatos fogyasztanunk. Háromszor nagyobb a koffeintartalma, mint az átlagos zöld teáknak, de az antixodiánstartalma is rendkívül magas. Nagyjából 70 százalékkal több vitamin található meg benne, mint a narancsban, valamint kilencszer több béta-karotint tartalmaz, mint a spenót. Klorofill is jócskán van benne, ami védi a sejteket a szabad gyököktől, ezzel gátolva a rákos sejtek kialakulását. A nyugati országokban a tejes változata a legfelkapottabb.

3. Aranytej: az indiaiak folyékony kincse

Az aranytej egy indiai eredetű fűszeres nedű, melynek számos pozitív hatása ismert. Olyan értékes fűszereket találunk benne, mint például a kurkuma, a gyömbér és a fahéj, ezeknek köszönheti csodás aranysárga színét és természetesen a neve is innen ered. Mindhárom fűszer gazdag az antioxidánsokban, amelyek többek között lassítják az öregedési folyamatokat. A kurkuma és a gyömbér emellett természetes gyulladáscsökkentőként is funkcionál, a fahéj pedig bizonyítottan javítja a szellemi éberséget.

4. Matétea: a kecsuák csodaszere

A matétea őshazája Dél-Amerika, de ma már az egész világon nagy népszerűségnek örvend, számos híres sportoló fogyasztja rendszeresen. A matéteát vagy yerba matét egy örökzöld cserje leveleiből és hajtásaiból főzik, és hagyományosan egy tökféle héjából készült edényből szokás fogyasztani egy fémből készült szívószálon, a bombillán keresztül, amely a benne található szűrőnek köszönhetően megakadályozza, hogy a teafű a szánkba kerüljön. A maté 24 különböző vitamint és ásványi anyagot, illetve 15 féle aminosavat rejt magában, ráadásul az ital a benne lévő flavonoidok és alkaloidok miatt jelentős sejtszintű védőhatást is kifejt, továbbá a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére is kiváló. Koffeintartalma a kávéénál alacsonyabb, a zöld teáénál viszont magasabb.

+1 Cikóriakávé: Maci kávé nem csak gyerekeknek

Gyerekkorunkban, amikor már meguntuk a habos kakaót és mi is kávét szerettünk volna inni a reggeli mellé, mint a szüleink, akkor gyakran került elő a konyhaszekrényből a Maci kávé, ami egy cikóriából készült kávépótló. A Greenfield F&B managere úgy véli, ha nem ragaszkodunk a serkentő hatáshoz, csak a kávé (vagy sokak szerint ahhoz hasonlító) íze az, amit szeretnénk átélni, akkor jó választás lehet. A cikória nem tartalmaz koffeint, így nem emeli meg a vérnyomásunkat és nincs vízhajtó hatása sem. Gazdag inulinban, mely egy prebiotikus tulajdonságú rost, ebből adódóan könnyíti az emésztést. Emellett számos más jó tulajdonsága is van: csökkenti a koleszterinszintet, így védi a szívet, valamint erősíti az immunrendszert, és kedvezően hat a vércukorszintre is.

Kurkumás aranytej latte

recept Dan Zsolttól, a Greenfield F&B managerétől

Hozzávalók:

  • 5 dl zsíros tej
  • 1 tk őrölt kurkuma
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • fél tk őrölt vagy 1 egész rúd fahéj
  • negyed tk őrölt vagy 2-3 db egész szegfűszeg
  • negyed tk őrölt vagy 2-3 db egész kardamommag
  • negyed tk őrölt fekete bors
  • 1 ek méz

Elkészítés:

Töltsük a tejet egy kisebb lábasba és alacsony hőfokon kezdjük el melegíteni. Adjuk hozzá a kurkumát, a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget, a kardamomot és a fekete borsot, majd alaposan keverjük el. Hevítsük a fűszeres tejet 5-10 percig, de figyeljünk rá, hogy ne forrjon fel. Vegyük le a tűzről az edényt, és amennyiben egész fűszereket használtunk, akkor ezeket szedjük ki a keverékből, végül adjuk hozzá a mézet. Kézi habosítóval kavarjuk fel, majd töltsük az aranytejet bögrékbe.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kávé

ősz

kávépótló

tea

recept

pótkávé

élénkítő