Kész, ennyi volt: megpecsételődött a balatonfüredi görög falu sorsa

HelloVidék   
  Megosztom
Kész, ennyi volt: megpecsételődött a balatonfüredi görög falu sorsa

A balatonfüredi önkormányzat hosszú huzavona után, elbontatja a köznyelvben csak görög faluként emlegetett, tájidegen épületsort.

A balatonfüredi önkormányzat megszünteti az Annagora Park Bevásárlóközpont társasházat. A város részben adás-vétel, részben kisajátítás útján, több éves tárgyalások után, megszerezte a közel négyhektáros terület valamennyi tulajdonrészét, egyedüli tulajdonossá vált. A köztudatba csak görög faluként bevonult negyed helyén a tervek szerint közpark és lakóépületek létesülnek, közölte a város önkormányzata.

A város vezetése évek óta nagy erőkkel dolgozott azon, hogy elrendezze az egykori görög falu sorsát. Elkötelezettek voltak a funkcióját vesztett, szezonális bulihelyként működő épületegyüttes teljes felszámolása mellett. A társasház megszüntetése csak akkor lehetséges, ha ahhoz a nyolcvannál több tulajdonost felölelő társasház minden érintettje hozzájárul. A balatonfüredi önkormányzat a maga 41 százalékos részével eredetileg is a legnagyobb tulajdonos volt a társasházként működő közösségben. A szórakozó központot szezonálisan működtető S.D. Park Üzemeltető Kft. illetve a Masped eddig is partner volt a megszüntetésben, a 17 százaléknyi, 30-35 kisebb üzlettel rendelkező, kistulajdonossal kellett az önkormányzatnak megállapodnia, adás-vétel illetve a megfelelő jogalapú kisajátítás keretében.

A cél, hogy egy nagy léptékű közhasználatú park jöjjön létre az ingatlanon. A helyi szabályozási terv szerint a 4 hektáros területen csak 10 százalékos a beépíthetőség. A teljes terület felén közparkot kell létesíteni, de a fennmaradó rész felén is zöldfelületet kell biztosítani a kisvárosias besorolásnak megfelelően.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

balatonfured

balaton

görögfalu

bontás

építkezés

hellovidek