Szenvednek a recski sárlavina károsultjai: még mindig nem tudják, mi lesz velük

HelloVidék   
  Megosztom
Szenvednek a recski sárlavina károsultjai: még mindig nem tudják, mi lesz velük

Még mindig lakatlan a recski Hunyadi utca egy része, ahol a nyári nagy esőzések miatt sárlavina zúdult a házakra a hegyen kialakított bánya területéről. A félmilliárdos állami segítségért felelős cég szerint jelenleg is zajlik a kárfelmérés - írja az Index.

Augusztusban, két hónappal az első sárlavina után tizenegy ingatlan károsodott jelentősen, az utca hegy felőli házaiba azóta sem költöztek vissza, vagy azért, mert lakhatatlanná vált, vagy azért, mert félnek.

A bányához legközelebb lévő lakóházban egy kétgyermekes család élt. Házukat egy-másfél méteres magasságban lepte el a hegyről lezúduló iszap. Június 8. óta rokonoknál laknak egy komfort nélküli melléképületben, és csak mosni járnak vissza a saját házukba, de az ötéves gyermekük nem mer bemenni, az autóban várja meg őket ilyenkor – derült ki az RTL Házon kívül című műsorából. A családanya szerint, ha felújítanák a házukat sem merne visszaköltözni, állítása szerint csak egy biztonságos otthont szeretne, még az is mindegy, hogy hol, csak ne a recski Hunyadi utcában. A család nem tudja azt sem, mikor fognak kárpótlást kapni, illetve hogy mennyi lesz ennek az összege. Továbbá arra sem kaptak még választ hogy maradniuk kell, vagy elköltözhetnek. Úgy érzik, már megint a fejük felett, a megkérdezésük nélkül döntöttek a sorsukról.

A kormány korábban félmilliárd forintit különített el a károsult és a lakatlan házak tulajdonosainak. Az összegről azonban a Református Szeretetszolgálat és a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett MR Közösségi Lakásalap Nonprofit Kft. dönt. A Hunyadi utca lakói attól tartanak, hogy csak felújítás lesz. A nyár utolsó hónapjának utolsó napjaiban az utca fele még mindig lakatlan volt, a családok továbbra is inkább a rokonaiknál keresnek menedéket, és várnak a fejleményekre.

Eközben továbbra is zavartalanul folyik a kitermelés a Hunyadi utca fölötti hegyen kialakított bányában. Az önkormányzat hivatalos úton kereste meg a bányacéget, hogy megtudják, mit tesz az Andezit-Bau Kft. azért, hogy a tragédia ne ismétlődhessen meg, válasz azonban egyelőre nem érkezett.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

recsk

sárlavina

családok

hellovidék

bánya