Filléres orvosságok az őszi nyavalyákra: mutatjuk, mit fogyassz a hidegebb hónapokban

HelloVidék   
  Megosztom
Filléres orvosságok az őszi nyavalyákra: mutatjuk, mit fogyassz a hidegebb hónapokban

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ legfrissebb adatai szerint a korábbi hetekben mért stagnálás után csökkeni kezdett a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja. Tendenciát tekintve a települések többségét stagnálás jellemzi, emelkedés sehol sem látható. Persze nem csak a Covid, egy szimpla megfázás is képes ágynak dönteni ősszel az embert. A hideg idő beköszöntével igen gyakori a megfázás, meghűlés. A betegségek megelőzése és az enyhébb lefolyású meghűléses megbetegedések természetes gyógymódokkal és a Magyarországon termett gyógynövényekkel is orvosolhatóak. A hazai fogyasztók nagy kedvencei a kamillavirágzat, a bodza és hársfavirág. Hogy milyen teákat érdemes a kísérő tünetekre fogyasztani? Ennek jártunk most utána.

Ahogy a friss közleményükben írják, a vizsgált helyszínek közül csökkenő tendencia figyelhető meg a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, a Budapest környéki agglomerációs településeken, valamint Győrben, Kaposváron és Szekszárdon. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 20 helyszínen az emelkedett, Kecskeméten a mérsékelt, míg Pécsett a magas kategóriába sorolható.

Forrás: NNGYK
Forrás: NNGYK

Mivel érdemes a kísérő tüneteket kezelni?

Nos, a számos gyógyszertárban kapható készítmény mellett, érdemes háziorvosunk véleményét is kikérni abban, milyen gyógynövényeket, gyógynövényekből készült teákat fogyaszthatunk, hogy enyhítsük tüneteinket. Ez azért is fontos, mert az egyes készítmények összetevőit orvosunk jól ismeri, így tud olyan teákat, tinktúrákat ajánlani, melyek a kezelés mellett biztonságosan fogyaszthatók.

Mit és mire fogyaszthatunk?

A termékek tekintetében óriási választékkal találkozhatunk a boltok polcain és a webáruházak kínálatában is. Természetesen ezek vásárlásánál mindig körültekintően kell eljárni és fontos, hogy megbízható forrásból megfelelő minőséget vásároljon a fogyasztó.

A gyógynövények keresettsége és népszerűsége tekintetében örök klasszikusok mindig vannak. A tél beköszöntével a klasszikus „Big Four” gyógynövények a legkeresettebbek: a kamillavirágzat, a bodza és hársfavirág, valamint a csipkebogyó. A kamillavirágzat elsősorban gyulladáscsökkentő hatásánál fogva, a bodza- és a hársvirág pedig izzasztó, diaforetikus, hatásának köszönhetően keresett a téli meghűléses időszakban. A csipkebogyó magas C-vitamin-tartalmánál fogva népszerű, erősítő, roboráló teák alkotórésze önmagában és más gyógynövényekkel vagy étrend-kiegészítő, vitaminkészítmény formájában.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács piaci körképe szerint hidegebb, meghűléses időszakban hagyományosan keresettek a vásárlók körében az immunerősítő hatású, influenza és megfázás megelőzésére használatos bíbor kasvirág és magas C-vitamin-tartalmánál fogva a homoktövis készítmények. A körkép alapján elmondható, hogy a homoktövis termesztése újra a reneszánszát éli, termőterülete 2019-ben elérte a 400 hektárt. A téli hónapokban a vásárlók gyakrabban vásárolnak illóolaj készítményeket is, melyek a terápiás indikációk követése mellett gyenge lefolyású felső légúti megbetegedések kezelésében hatásosak lehetnek.

@kati.herbakucko.ds 5 legjobb gyógynövény megfázás ellen #herbakucko #egeszseg #gyogynovenyek #megfazas ♬ eredeti hang - Kati

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

őszi betegségek

betegségek

megfázás

torokfájás

covid

új variáns