Súlyos a helyzet a magyar kórházakban: komoly fertőzéseket kaphatnak el a betegek

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos a helyzet a magyar kórházakban: komoly fertőzéseket kaphatnak el a betegek

Magyarországon annak ellenére titkolóznak erről a hatóságok, hogy az országos statisztikákból egyértelmű: súlyos és ráadásul évről évre rosszabb a helyzet a kórházi fertőzéseket illetően. A Direkt36 ugyanakkor közzétett egy olyan adatelemzést, amely először ad képet arról, hogy a különböző kórházakban milyen fertőzési állapotok uralkodnak, írja a Telex.

Az elemzés legfőbb eredményei a következők:

  • kiderült, hogy nem mindig a súlyos eseteket ellátó nagy kórházakban történik arányaiban sok fertőzés, sőt, van néhány kisebb intézmény, amely minden fertőzéstípus esetén rosszul teljesít;
  • Budapest kórházaiban a bejelentett fertőzések alapján sok a probléma, de vidéken is több városi kórházban hasonló a helyzet; a legkritikusabb osztályok az intenzívek, a sebészetek és a belgyógyászatok, de találtunk olyan esetet, amikor a pszichiátrián harapóztak el a fertőzések;
  • a betegek halálát a kórházak csak nagyon kis százalékban tudják be a kórházi fertőzéseknek, közben azonban a fertőzéses esetek 30-40 százalékában a beteg meghal;
  • az elemzés többek között a budapesti Jahn Ferenc, a Károlyi Sándor, a Szent János és a Bajcsy-Zsilinszky kórházakban mutatott ki nagyobb bajokat. Az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók esetében Cegléd, Eger, Pápa kórházai szerepeltek nagyon rosszul.

Ez az összehasonlítás korábbi évek adatai alapján készült, amelyeket a Társaság a Szabadságjogokért perelt ki az államtól és bocsátott a rendelkezésre. 2015-16-os adatokról van szó, de több jel is utal arra, hogy az akkori kép nem változott lényegesen.

Íme, az eredmények

Alább láthatók a magyar kórházak rangsorai a különböző kórházi fertőzések szerint. Az ábrákon a lista elején azok a kórházak vannak, ahol a legnagyobb előfordulási arányt mutattuk ki, a végén pedig azok, ahol a legkisebbet.

A „Gyakoriság” oszlopban lévő szám mutatja meg, hogy 100 ezer ápolási napra hány fertőzés jut a számításaink szerint, melynek során kiküszöböltük az egyes kórházak betegösszetételeinek eltérését. A keresőben településekre is lehet szűrni. (Azért készítettünk három különböző ábrát, mert az NNGYK is külön gyűjti a különféle fertőzések adatait, és a számokat az esetleges átfedések miatt nem lehet csak úgy összeadni.)

Az első ábra a multirezisztens kórokozók fertőzéseit mutatja kórházanként. Ezek olyan baktériumok, amelyek többféle erős antibiotikumnak is ellenállnak, és éppen emiatt annyira veszélyesek: nehéz elpusztítani őket, miközben súlyos szövődményeket okozhatnak az eleve beteg pácienseknél.

A táblázat készítéséhez használt eredeti grafikon ITT látható.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kórházak

fertőzések

statisztika

betegségek

kórokozók