Kiakadt a szakszervezet: ez várhat 2025-ben a tanárokra

HelloVidék   
  Megosztom
Kiakadt a szakszervezet: ez várhat 2025-ben a tanárokra

Az új pedagógusi teljesítményértékelési rendszer alapján 2025 szeptemberétől csökkenthetik a fizetésüket a nem megfelelően teljesítő tanároknak.

2025-tól egy bizonyos határon belűl csökkenthetik azoknak a pedagógusoknak a bérét akik az értékelés során alacsony szinten teljesítettek - számolt be róla a Népszava.

Idén januártól 32,2 százalékos átlag béremelést ígértek a tanároknak. A tervek szerint így például a Pedagógus I. besorolású tanárok bére minimum bruttó 538 ezer forint, a Pedagógus II. fokozatba tartozóké bruttó 555 ezer forint lesz. A Népszava cikke szerint a teljesítményértékelés szempontjából mindez azt jelenti, ha mondjuk egy Pedagógus I. besorolású tanár bérét rendeletileg bruttó 538 ezer forintban állapítják meg, de később nem ér el megfelelő pontszámokat a teljesítményértékelés során, fizetését 2025 szeptemberétől a törvényben meghatározott alsó határig, vagyis bruttó 410 ezer forintig lehet csökkenteni.

A pedagógusok értékelése során különböző szempontok figyelembevételével összesen 100 pontot lehetmajd szerezni; akik minimum 80 pontot elérnek, ők a kiemelkedőek; 50-79 pont között átlagos a teljesítmény; 50 pont alatt pedig alacsony, vagy ahogy a tervezet fogalmaz, „fejlesztendő teljesítményszintű” a pedagógus. Az értékelést a tanárok esetében az igazgató, az igazgató esetében pedig a fenntartó képviselője végzi majd. A rendszert idén szeptembertől vezetik be, de az első évben még nem lesz „illetmény-eltérítés”.

Felháborító, hogy a tárgyalások során a szemünkbe hazudtak

– nyilatkozta a Népszavának a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

Totyik Tamás állítja, a sztrájkbizottsági egyeztetéseken jegyzőkönyvben is rögzített ígértet kaptak a kabinet részéről arra, hogy a teljesítményértékelés alapján nem fogják csökkenteni a pedagógusok bérét. Azt, hogy a kormány felrúgta a megállapodást, erkölcstelennek és etikátlannak tartja.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

fizetés

pedagógus

státusztörvény