Megtaláltuk álmaink szaunázós termálját, de tényleg: 5 vidéki tipp a téli feltöltődéshez

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Megtaláltuk álmaink szaunázós termálját, de tényleg: 5 vidéki tipp a téli feltöltődéshez

Nem született volna meg ez a cikk, ha véletlen nem úgy hozza, hogy a hétvégén betévedünk Kehidakustány gyógyfürdőjébe egy extra barackpálinkás szaunaszeánszra. Volt ott minden, AC/DC-s gitárriffekre ment a törülköző-pörgetés… Hát körbenéztük, másutt milyen őrületes szeánszokat tartanak, mennyibe kerül 2024-ben vidéken a szaunázás.


 

Szaunával kapcsolatban sok mindent megéltünk már, de az elmúlt hétvége meghökkentő újdonságot hozott. Pár éve volt szerencsém a műfaj őshazájában, Helsinkiben is kipróbálni, milyen az, ha grillezett rénszarvas-kolbász és puncsivás után órákon át egy karácsonyi vásár kellős közepén felállított bodegában izzadhatok. Voltam északon tóparti kunyhó-szaunában, ahol sörrel locsolták a forró köveket és a száraz torkokat egyaránt. De nem kell ahhoz messzire zarándokolni, hogy egészen extrém szauna-szeánszot kapjunk a nyakunkba, mesélem is mindjárt…

A Balaton legnyugatibb csücskéhez, Keszthelyhez közeli Kehidakustány gyógyfürdője most hétvégén is teltházzal futott. Egy fokkal olcsóbb az ár, mint a közeli Hévízen, igaz, itt is 6000 forint a 3 órás hétvégi felnőttjegy, csúcsidőben (16 után kedvezmény van). Ennyiért már lehet áztatni magunkat, kaphatsz gyógyvizet, lubickolhatsz a gyerekek között a termálrészben is. 3 óra azonban, ha a gyógyfürdős áztatás mellett még szaunázni is szeretnél, azért nem sok idő. Először azért kicsit megijedtünk, mikor láttuk, hogy a szaunaszeánszra, egyetlen kabinba több mint 15 jegyet adtak ki (itt jegyezzük meg, hogy a helyjegy legalább benne van az alapárban). De valahogy, mint a heringek a konzervdobozban, csak elfértünk. Aztán olyan extravagáns parti kerekedett, amilyet még nem pipáltunk. Karcsi, a szaunamester AC/DC zenére pörgette a törülközőt, locsolta az izzó lávakövekre a zalai barackpálinkát, kaptunk a nyakunkba jeget és hideg vizet.

Az igazi szauna-élmény egyébként itt is adott – szaunamesteren kívül is - vannak merülőmedencék, tilos a fürdőruha, helyette vászonlepedőt kapsz. Kehidán ráadásul ingyen annyi forró teát is főzhetsz magadnak, mézzel, amennyit csak akarsz, ezért plusz pont is jár.

De lássuk csak, hol mindenhol találunk még extra szaunaszeánszokat

A felsorolásunk korántsem lesz teljes, hiszen az ország szinte minden szegletében, ahol van egy jobbfajta uszoda vagy egy wellnessközpont, mindenütt tartanak már szaunaszeánszokat. Illóolajos felöntésekkel, mézes-sörös-jeges pakolásokkal profi szaunamesterek adnak nekünk showba illő ellazulós szórakoztatást. Ahogy az árakat elnézzük, Kehidakustány még az olcsóbb gyógyfürdős szaunaszeánszos helyek közé tartozik, fürdőbelépővel együtt 8-10 ezer forint alatt, csúcsidőben másutt se nagyon reménykedjünk, hogy bejutunk. Azért mutatunk még pár helyet, ahol valami különlegességgel várnak, ahová érdemes lehet még ellátogatni:

Széna gőzfürdő Bükfürdőn

Vas megyében exkluzív és fürdőruhamentes a büki gyógyfürdő szaunavilága. Itt azért jóval nagyobb a választék, tízféle kabin ad helyszínt az ellazulásnak. Minden napra jut különleges felöntés. Ráadásként a kültéri és beltéri hideg vizes merülőmedencéken túl Kneipp-medence, valamint kültéri élménymedence és beltéri jakuzzi teszi teljessé az élményt.

A felnőtt fürdőjeggyel kombinált szaunajegy ára időszak-függő: 9200 forint a legolcsóbb, amiért bejuthatunk. Vannak azonban egyéb extraságok is, mint az alpesi széna gőzfürdő:

Spéci, csak női szaunaszeánszok Debrecenben

Személyesen még nem próbáltuk, de az ismertetőben az áll, hogy a debreceni Aquaticum szaunacentrumában két finn szauna kabin, két gőzkabin, egy infrakabin, egy merülőmedence és pihenő rész is található. Itt várja a szaunamester-csapat négy éve minden hétvégén a pihenni vágyó vendégeket hétről hétre megújuló szaunaszánszokkal. A 15 perces szaunaprogram során a szaunamester 100% tisztaságú illóolajok felöntésével segít ellazulni. A programok alkalmával természetes anyagokból készült bőrápoló termékeket kínálnak a vendégeknek, például testradír után kellemes hidratáló pakolás kerül a bőrre. Ráadásul az Aquaticum Szaunavilágban minden hónapban, két kijelölt csütörtökön a hölgyeké a főszerep, lehet hát kicsit lazábban, csak nőtársaságban kikapcsolódni.

Azért nem olcsó szórakozás, ha felnőttként mész. Ha megveszed a fürdőjegyet, plusz a szauna kiegészítő jegyet, akkor 8-10 ezer forint alatt nem úszod meg szaunázást, de aktuális árakat itt találsz.

Még mozizhatunk is szaunázás előtt-után Ráckevén

A ráckevei fürdő saját szaunamesterei mellett vendég szaunamesterek is rendszeresen tartanak programokat, főként a szerdai és a pénteki hagyományos, fürdőruhamentes alkalmakon. Hétköznap napi három felöntéssel készülnek a szaunázás szerelmeseinek, szombaton hajnalig tartó programmal fűszerezik meg a nyári éjszakákat, vasárnaponként pedig a délutáni relaxáció a főszerep. Ráadásként a termálvíz melegében, az élményelemek kényeztetésében télen is vízi mozi vár: részletek ITT.

A fürdőruhamentes szaunaestek árai naponként változnak, bevezető áron: kedden 4980 Ft, szerdán 20:00-tól 00:00-ig: 6980 Ft, pénteken 20:00-tól 01:30-ig: 8.480 Ft, vasárnaponként 18:00-tól 23:00-ig: 6980 Ft. Kiegészítő jegy: 2480 Ft. (Vízi mozira a belépés: Felnőtt: 3.480 Ft Diák/Nyugdíjas: 2980 Ft Gyermek: 2.480 Ft)

Bábolnán pajta szaunában lazulhatunk

A győrhöz közeli bábolnai fürdő szaunavilága sajátos betyáros-tanyasi-pajtás tematika mentén került kialakításra. A szaunázás jótékony hatásait két különböző méretű és hőfokú finn szaunában, egy lazító szaunában, egy infraszaunában és egy gőzkabinban élvezhetjük. A tematikus pajta szaunában rendezik meg rendszeresen a népszerű, textilmentes felöntő programokat, amelyekről aktuálisan a fürdőben lehet érdeklődni. A szaunázás élményét a hűtőfürdőt biztosító Erdélyi dézsa teszi teljessé.

Egy szombat esti szaunázás itt alapból 6000 forint, de ha show-t is akarunk hozzá, az 8500 forintba kerül. (További árakat itt találsz!)

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szauna

szaunaparti

szaunaszeánsz

finn szauna

termálfürdő