Ilyen se volt még: különleges tanulmányi versenyt rendeznek a vidéki nagyvárosban

MTI   
  Megosztom
Ilyen se volt még: különleges tanulmányi versenyt rendeznek a vidéki nagyvárosban

Csaknem ezer középiskolás vesz részt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Földrajzi és Földtudományi Intézete által szervezett Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen.

Immár 13. alkalommal megszervezett tanulmányi verseny első, csütörtöki fordulójában 478 csapatban 956 diák ad számot tudásáról. A csapatok 108 iskolából - Magyarország minden vármegyéjéből és a határon túlról, Erdélyből, Délvidékről, Kárpátaljáról és a verseny történetében először Horvátországból is - jelentkeztek.

A versenyre felkészülve a diákok a középiskolai természetföldrajzi ismeretek mellett minden évben egy kiemelt szakterületen mélyülhetnek el, idén ez a téma a vízzel kapcsolatos környezeti veszélyek a Kárpát-medencében. A felkészülő anyagok révén az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének több a vízhez kapcsolódó kutatására - árvíz, a belvíz, az aszály és a folyók mikroműanyag- szennyezése - is ráláthatnak így a résztvevők.

A döntő feladataival nem elsősorban a lexikai tudást mérik, inkább a már megszerzett ismeretek alkalmazásában kellett jeleskedniük a csapatoknak. A legjobb csapatok tanulói az értékes nyeremények mellett pluszpontokkal gazdagodnak, ami hozzájárulhat a sikeres egyetemi felvételihez.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

szeged

verseny

oktatás