Nagyon beindultak a vírusok Magyarországon: ezekben a megyékben érdemes lesz vigyázni

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyon beindultak a vírusok Magyarországon: ezekben a megyékben érdemes lesz vigyázni

Megállíthatatlanul terjed az influenza "A" vírusa, miközben fokozatosan visszaszorul a koronavírus jelenléte, csupán egyetlen város esetében mértek emelkedést. Győr-Mosonban és Szabolcs-Szatmárban a legdurvább a helyzet - írta az Infostart.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti intézet által üzemeltetett figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2024. február 5-11. között az országban 59 200 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 293 200 fő akut légúti fertőzés tüneteivel. Mindkét esetben a gyermekek között terjedt elsősorban a betegség. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága a 3‑5 évesek és a 6-14 évesek között volt a legmagasabb.

Akut légúti fertőzésben szenvedők:

  • 50,2 százaléka 0-14 éves gyermek,
  • 22,8 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt,
  • 18,3 százaléka 35-59 éves
  • 8,7 százaléka 60 éven felüli volt.

Az influenzaszerű megbetegedésben szenvedők

  • 40,2 százaléka 0-14 éves gyermek
  • 28,0 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt,
  • 23,1 százaléka 35-59 éves,
  • 8,7 százaléka 60 éven felüli volt.

A 2024. év 6. hetében 18 közigazgatási területen nőtt, két területen csökkent (Békés és Zala vármegye) az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma

  • Győr-Moson-Sopron (1262),
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg (1246),
  • Zala (988) vármegyében volt a legmagasabb,

míg Heves (186), Békés (219) és Fejér (411) vármegyében a legalacsonyabb.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket az ország valamennyi területén diagnosztizáltak

Visszaszorul a koronavírus jelenléte

A 6. héten a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag-koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe csökkenést mutat, derül ki még az NNGYK adataiból.

míg Eger, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján, Szeged, Székesfehérvár és a vizsgált Budapest környéki agglomerációs települések esetében csökkenés mérhető, 14 mintavételi helyen pedig stagnáló értékek jellemzők.

.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

infulenza

megbetegedés