Befellegzett az állami szakképző iskoláknak: sorra jelentkeznek be értük az egyházak és az alapítványok

HelloVidék   
  Megosztom
Befellegzett az állami szakképző iskoláknak: sorra jelentkeznek be értük az egyházak és az alapítványok

Nemcsak állami általános iskolák és gimnáziumok fenntartásának átvételéért jelentkeztek be egyetemi-alapítványi és egyházi fenntartók, hanem szakképzési intézményekért is. A fenntartóváltás több esetben már meg is valósult  – írja hétfői cikkében a Népszava.


 

Mint a Népszava is megírta, az elmúlt napokban folyamatosan érkeztek hírek arról, hogy egyetemi alapítványok és egyházak jelentették be igényüket állami köznevelési intézmények átvételére. A területért felelős Belügyminisztérium szerint február végéig mintegy 60 fenntartóváltási kérelem érkezett a tankerületi központokhoz.

Népszava cikkéből az is kiderül, még ebben a tanévben a fenntartóváltás több esetben már meg is valósult:

  • a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium az alapítványi működésű Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez került át a Déli Agrárképzési Centrumtól,
  • a győri Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium fenntartását pedig az ugyancsak alapítványi Széchenyi István Egyetem vette át a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrumtól.
  • A Sellyei Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium pedig a Baranyai Református Egyházmegye fenntartásába került.

A szakképzés felügyelete a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz tartozik, ezért a Népszava a tárcánál érdeklődött, hogy az elmúlt évben hány fenntartóváltás történt a szakképző iskoláknál, illetve idén februárig mennyi új fenntartóváltási kérelem érkezett a szakképzési centrumokhoz, de nem kapott választ.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Népszavának azt mondta, a PSZ a szakképzés esetében egyelőre nem értesült olyan „fenntartóváltási dömpingről”, mint amilyen a köznevelésben kezdetét vette, de nem lenne meglepve, ha a folyamat erre a területre is kiterjedne. Az alelnök szerint az sem kizárt, hogy a kormányzati körökben egyre gyakrabban hangoztatott „konzervatív oktatáspolitikai fordulatot” a szakképzésben is meg szeretnék valósítani.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szakképzés

alapítvány