Nem sok ilyen hely maradt a Balatonnál: közel a tó, mégsem tarolnak a víkendházak

Gáspár Adrienn   
  Megosztom
Nem sok ilyen hely maradt a Balatonnál: közel a tó, mégsem tarolnak a víkendházak

Szent Györgyről általában a sárkányok és a gonosz feletti győzelem juthat eszünkbe. Azonban ha a Balaton-felvidékkel kapcsolatban említjük, akkor bizony először, mint tanúhegy jelenik meg előttünk, s majd a hozzá tartozó legendák. Ezt a csodálatos vulkanikus hegyet az ismert bazaltorgonák és a vadregényes táj teszi kedveltté a kirándulók körében. Budavári Dóra a hegy szerelmesévé vált, és úgy döntött ezt a csodát megmutatja a természet kedvelőknek is szervezett túrák keretein belül. Dóra a HelloVidéknek mesélt arról, hogy miért is érdemes ellátogatni a Szent György-hegyre.

A Szent György-hegy egy laikus számára a tankönyvekben leírtak alapján így fest: a Balaton-felvidék egyik legjellegzetesebb tanúhegye, bazaltoszlopokkal az oldalán. Magassága: 415 méter. Ezeket az adatokat nagyjából mindenki tudja, azok is akik még nem jártak, a sokak szerint, a tanúhegyek királyánál. Budavári Dórát is akkor nyűgözte le a környék, mikor közelebbről megismerkedett vele.

2017-ben egy nyarat tölthettem egy kölcsön-házban a hegyen és menthetetlenül szerelmes lettem. Akkor voltam először a Somlói Éjszakai Pincetúrán, és onnan jött az ötlet, hogy mivel a Szent György-hegy déli oldalán is sok a pince és közel vannak egymáshoz, könnyen bejárható, kellene tervezni egy hasonló "nyitott pincék" programot. A cél nyilván megmutatni nagyobb tömegeknek azt a varázslatot, ami itt van. Különleges talaj, egy vulkáni hegyen vagyunk, különleges borok készülnek itt és nem utolsó sorban különleges emberek kötnek ki itt. Ez kezdett el érdekelni: valahogy érdekes embereket vonz a hegy, teremtő energiákat

- emlékezett vissza Dóra.

A kezdeti tervek aztán meg is valósultak, létre jött a Szent György-hegy hajnalig elnevezésű program. "2018-ban, amikor először összefogtuk a hegy déli oldalának borászatait és megrendeztük a Szent György-hegy hajnaligot, Tóth Ádám, a Pláne Badacsony borterasz tulajdonosa volt az alapítótársam, már világos volt, hogy valami igazán izgalmas történik a hegyen. Egyre több a nyitvatartó hely, gasztronómiailag is fejlődik a régió" - mesélte Dóra a HelloVidéknek.

Idén, második alkalommal már több a helyszín is, megnyílt időközben a MURCI, a Bencze Birtok egyedülálló natúr borbárja, és egyre több kis pince gondolja komolyan, hogy szeretné megmutatni magát. A tavalyi 2000-2500 után idén június 1-re 3000 körüli embert várunk

- mondta a program megálmodója.

A hegy valóban nagyon sok érdekes embert vonz, Dóra kiemelt párat közülük: “itt van Kovács Bea, a Búzalelke pékség megálmodója, Gilvesy Robert, aki Kanadából jött, Molnár Áron és Karina Vissanova, a magyar-lett páros, akik a fél világot bejárták és itt kötöttek ki, vagy Török Csaba, aki Toszkánából telepített kékszőlőt, de itt vannak a hagyományok is: Szászi, Nyári, Horváth Pince, Szent György Pince... Szóval van mit látni, kóstolni, megmutatni, arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag bárhol a hegyről hihetetlen a kilátás: Szigliget, Balaton, Badacsony, tanúhegyek. Nem lehet megunni.”

A program már délután négy előtt kezdetét veszi, lehetőség nyílik bruncholni, megtekinteni a sárkány tematikájú kiállítást, majd ezeket követően jöhet a hegyi túra egészen hajnalig. Az idei rendezvény a “Tűz éve” keresztséget kapta, így a fő tematika is a tűz lesz. Számítani lehet majd tüzes borokra, a legendás sárkányokra, tábortüzekre és idén tűzzsonglőrök is felbukkannak majd. A résztvevők közel huszonöt ponton tölthetik fel poharaikat és pihenhetnek meg az éjszaka folyamán.

Az OFFLINE túra ötlete februárban született meg egy badacsonyi kirándulás alkalmával. Kovács Katával és Cseri Dórával azon vettük észre magunkat, hogy a kelleténél többet nyomkodjuk a telefonunkat és kevesebbet vagyunk a jelenben. Ezek a hegyek pedig tudnak mit adni, igazán nem kellene folyton a telefont nézni - elsőként mi magunk akartuk magunkat rákényszeríteni az offline létre. Aztán megszerveztük az első túrát, egy nap alatt betelt, újat kellett hirdetni. Most lesz június 8-án egy új badacsonyi és egy új túra a Szent György-hegyre reggelivel a Búzalelke Pékségben, aztán egy brunch-al és borral a PAP Winesban" - avatta be a HelloVidéket Budavári Dóra.

A HelloVidék persze arra is kíváncsi volt, hogy a szervezők szerint miért különleges ez a hegy annyira. Nos, Dóra véleménye szerint "többek között attól különleges, hogy vulkanikus hegy, ami a borokat tartalmassá és izgalmassá teszi." Hozzátette:

Noha közel a Balaton, mégsem nyaralóhely, védett, és szőlőhegy még mindig, nem lepték el a házak. Ez vonzza a csöndre, nyugalomra, alkotásra vágyókat.

Szászi Endre, a hegy egyik ismert borásza pedig úgy véli, hogy "itt a csillagok földig érnek, és olyan, mintha visszacsöppentünk volna az időben: a hegy az alvó mammut, előttünk a lakatlan lápvidék, hátrébb Szigliget csúcsai és a Badacsony, mögötte a Balaton csillog.Nyári Emese, aki édesapjával és férjével viszi a családi pincét, a Nyári-lugast pedig a következőkeet mondta el a HelloVidéknek:

Nem tudom mikor borzongtam bele először a Szent György-hegy festményszerű látványába, a nyári levegő szőlőillatába, de az érzés máig tart. Egy pohár Szent György-hegyi bor még azt is elhiteti velem, hogy ha kell le tudom győzni a sárkányt is!

Egy kis legendárium...

De, hogy milyen sárkányt is szeretne legyőzni Emese, azt a Szent György-hegy legándáiból (mert, hogy több is van) tudhatjuk meg. Az egyik elbeszélés szerint a hegyen élt egy sárkány, aki minden évben feleséget követelt magának a közeli faluból. Azzal fenyegette a település lakóit, hogy ha nem teljesítik kérését elpusztítja az egész falut. Ez így is ment hosszú ideig, aztán egyszer csak a sárkány nem jelent meg többet, a falu lakói tanakodtak, hogy vajon mi történhetett a sárkánnyal, majd úgy döntöttek megkeresik. Az egykori ellenségüket betegen találták barlangjában. Az emberek azonban nem hagyták magára, hanem meggyógyították. Ezt követően a sárkány hálából többé nem fenyegette a falusiakat és békében éltek egymás mellett. Ahogy teltek az évek a sárkány megöregedett és az egyik éjszaka kilehelte a lelkét, melytől az egész barlang jéggé változott. A legenda szerint, ezen az éjszakán keletkezett a mai jégbarlang, amelyben a sárkány örök álmát alussza.

Egy másik történet szerint: „Élt a hegytetőn, kolostorszerű épületben egy vörös olasz barát. Ladikkal járt a mocsáron át koldulni a faluba. Elmesélte a falubelieknek, hogy lakik a hegy barlangjában egy szörnyű gonosz sárkány, aki kénköves leheletével elpusztítja a falut, ha nem kap minden hónapban egy tiszta, fiatal leányt. Az emberek megijedtek a sárkánytól, és a barát onnantól kezdve minden hónapban egy szűzleánnyal tért vissza a hegyre. A szerzetes azonban nem a barlangba, magához vitte a lányokat, és hogy a falubeliek ne fogjanak gyanút, megszabadult tőlük. Megelégelte ezt egy vitéz, kit Györgynek hívtak. Elhatározta, hogy megmenti menyasszonyát, és megöli a gonosz sárkányt. A barlangban nem talált rá a szörnyetegre, kedvesét azonban meglelte a barát házában. A szerzetest lándzsájával ledöfte, és ezzel megszabadította a falut a sárkánytól. Az emberek boldogok voltak, és szentként tisztelték a vitézt, olyannyira, hogy még a hegyet is róla nevezték el.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

balaton-felvidék

szent györgy-hegy

budavári dóra

turizmus

magyar tenger

túra

turista

turistaút

turistaútvonal