Az eredeti hájas tészta készítése házilag: pofonegyszerű hájas tészta receptek

HelloVidék   
  Megosztom
Az eredeti hájas tészta készítése házilag: pofonegyszerű hájas tészta receptek

A hájas tészta annak idején tipikusan a téli időszak, a farsangi mulatságok kedvelt finomsága volt. A hájas tészta készítése ugyanis főleg a disznótorhoz volt köthető, hiszen, ahogy a neve is mutatja, legfontosabb alkotóeleme a disznóháj.

A hájas tészta receptek manapság már egészen változatosak, de klasszikusan szilvalekvárral töltötték. Cikkünkből kiderül, miért is nem nagy varázslat a hájas tészta készítése házilag - viszonylag kezdő szakácsként is lehet vele próbálkozni. Sőt, azt is eláruljuk, hogyan készül a hamis hájas tészta.

Így készül a hagyományos hájas tészta

Először is, ha szükséges, a hájas tészta legfőbb hozzávalóját, a 40 deka hájat lehártyázzuk, ledaráljuk, majd hozzáadunk 1 evőkanál ecetet. 60 deka lisztet, 4 tojás sárgáját, egy csipet sót, egy kis doboz tejfölt és másfél deci bort összegyúrjuk rétestészta keménységűre, vékonyra nyújtjuk, megkenjük a hájjal. (A A hájas tészta tökéletessége a többszörös hajtogatáson is múlik. Ehhez a téglalap alakú, kinyújtott hájas tészta rövidebb oldalát fordítsuk magunk felé, és felülről a harmadáig hajtsuk le, utána pedig alulról hajtsuk rá a szabadon maradt tésztát. 15 percet pihentessük, majd újra nyújtsuk el és hajtogassuk a fentiek alapján. A hájas tészta receptek szerint a hajtogatást legalább háromszor meg kell ismételni.

Amikor utoljára kinyújtjuk nagyjából másfél centiméter vastagságúra a tésztát, kis téglalapokat vagdosunk belőle. A hájas tészta darabok egyik felére teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk, kettőbe hajtjuk őket és megkenjük tojássárgájával a tetejüket.

A hájas tészta elkészítésének most már csak egyetlen lépése van hátra. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az összehajtogatott, szilvalekvárral betöltött hájas tészta adagokat tepsibe pakoljuk, majd 20-30 perc alatt készre sütjük. Ha kellőképpen kihűlt, porcukorral szórjuk.

Pro tippek: így lesz tökéletes a hájas tészta készítése házilag

  • Érdemes egyszerre akár nagyobb mennyiséget is elkészíteni a tésztából. Ha adagonként lefagyasztjuk, sokáig eláll, bármikor süthető belőle egy-egy tepsi hájas tészta.
  • A hájas tészta legjobb abból a fajta hájból, ami nem igazán alkalmas tepertőnek vagy olvasztott, sütéshez-főzéshez felhasznált zsírhoz.
  • A hájas tészta receptek azért írnak elő fehérbort, mert az alkohol megemeli, még könnyedebbé, levegősebbé teszi a tésztát.
  • Érdemes odafigyelni arra, hogy miközben készül a hájas tészta, ne kerüljön meleg helyre, mert másképp felolvad a zsír, ezáltal pedig tönkremegy a tészta, kinyújtani sem tudjuk.
  • A saját dolgunkat könnyítjük meg, ha a kinyújtott hájas tészta porciózásához, vagdosásához megmelegített pengéjű kést használunk.

A hájas tészta sokféle módon variálható

Az, hogy mit készítünk az alaptésztából, teljesen a fantáziánkra van bízva. Ízlés szerint kiflit, stanglit, pogácsát, sajtos rudat süthetünk belőle, de édes süteményeket: krémest, túrós batyut is. A hájas tészta töltelékét is kedvünkre variálhatjuk, lekvár helyett tehetünk bele például gesztenyét, dió- vagy almakrémet.

A hamis hájas tészta is egy népszerű alternatívája az "igazinak". Lényegében annyi csak a különbség, hogy a hájas tészta recept nem hájat, hanem margarint tartalmaz, ezzel helyettesíthetjük a zsiradékot. Létezik élesztős változata is, ami annyiban különbözik a fent írt recepttől, hogy a tésztához meleg tejben felfuttatott élesztőt kell adni (egy deci tejhez 3 dkg élesztőt használjunk).

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hájas tészta

hájas tészta recept

háj

tészta

édesség

desszert

gasztro

recept

receptek