Itt vannak az ünnepi szezon legjobb receptjei: így készíthetsz mennyei vadast egyszerűen

HelloVidék   
  Megosztom
Itt vannak az ünnepi szezon legjobb receptjei: így készíthetsz mennyei vadast egyszerűen

Segal Viktor séf, gasztronómiai tanácsadó és Vida József, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója a magyarországi rengetegekben írt szakácskönyve, a Sercegés és erdőzúgás Széchenyi Zsigmond nyomában járva fedezi fel a hazai természetet, a pompás vadászterületeket, az erdei ételeket és alapanyagokat. Olyan ételremekműveket készíthetünk majd el velük együtt, mint a kapros vaddisznóragu leves, az erdei gombapörkölt lestyános túrós galuskával, a pirított fürj mangalica szalonnával és köleskásával, a szélesmetélt szarvasgombás vadnyúlraguval, a fehérboros tokány csomboros túrógombóccal vagy éppen a bicskei almás pite, a cigánymeggyes kemencés bukta, vagy az aranygaluskatorta könnyed vanília mártással. A most megjelent könyvből megtudhatjuk milyen Magyarország erdeinek élővilága, mi Széchenyi Zsigmond és felesége, a ma 94 éves Hertelendy Margit kedvenc vadétele, illetve, hogy mit gondolt a gróf az ünnepekről, a természetről és a családról.

Széchenyi Zsigmond Ahogy elkezdődött... című könyvének ikonikus mondata annyira találó, hogy azóta is idézik az erdőjárók, természetkedvelők és a vadászok: „A Vadászat: vadűzés és erdőzúgás, de több Erdőzúgás.” Ez az ikonikus mondat, valamint Széchenyi Zsigmond egész életműve inspirálta a Sercegés és erdőzúgás című - karácsonyra megjelent - könyv két szerzőjét, Segal Viktort és Vida Józsefet.

A vadászó, halászó, gyűjtögető életmód elhagyásával szépen lassan elfeledtük a természet kincseit – kis- és nagyvadak, bogyós gyümölcsök, zöldségfélék, valamint gombák egész sorát. Mindezek régen a vidéki életmód szerves részét képezték, azonban ma már csupán elvétve élünk az erdők-mezők nyújtotta éléskamra portékáival.

A két szakács igazi kreativitással állt a vadételekhez és Széchenyi Zsigmond nyomában járva számos – igen egyszerűen elkészíthető – remekművet alkotott. Bizonyítják azt is, hogyha valaki csak kiegészítőként használja az erdők-mezők természetes alapanyagait, már akkor is az izgalmas ízvilág igazi magaslatait tapasztalja meg.

Segal Viktor séf, gasztronómiai tanácsadó és Vida József, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója egy hamisítatlan erdei gasztrokalandot mesélnek el, egy olyan kalandot, aminek a végén ötvenöt érdekes és ízletes recepttel leszünk gazdagabbak. Köretként pedig a mindkettőjük által tisztelt Széchenyi Zsigmond vadász-író egyedi stílusú, nagyszerű írásaiból idéznek. Széchenyinek a kedvencei természetesen a vadételek voltak, de azokból is a hazai vadakat szerette legjobban, például a szarvaspofát vörösborban.

A könyv szerzői gondoltak azokra is, akiknek esetleg nehézséget jelent a vadhús beszerzése, ezért minden recept mellett ott az ajánlás arra vonatkozóan, hogy milyen hússal lehet helyettesíteni a szarvast, őzet, vagy akár a fácánt.

A receptek és tájegységek bemutatását követően a könyv ismerteti az erdei vadak, vízi- és vadszárnyasok, tavak és patakok halainak jellemzőit, élőhelyeit, de sok segítséget ad az elengedhetetlen páclevek elkészítéséhez is.

A Pannon Értéktár Zrt. gondozásában megjelent könyv szerzői bebizonyítják, hogy a vadhús az állatok szabad mozgása és táplálkozása miatt alacsony zsírtartalmú, kifejezetten tápláló és magas biológiai és élvezeti értékkel bír. Emellett hisznek abban, hogy a könyvbe kötött erdei kalandjuk végén kedvet kap az olvasó a vadfőzéshez, vadsütéshez, kedvet az erdőjáráshoz, vagyis, hogy az erdei gasztrokalandjuk sercegéssel és erdőzúgással végződik.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gasztro

gasztronómia

vadas

vad

hús

receptkönyv

recept

receptek

segal viktor

vida józsef