Itt vannak az ünnepi szezon legjobb receptjei: így készíthetsz mennyei vadast egyszerűen

HelloVidék   
  Megosztom
Itt vannak az ünnepi szezon legjobb receptjei: így készíthetsz mennyei vadast egyszerűen

Segal Viktor séf, gasztronómiai tanácsadó és Vida József, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója a magyarországi rengetegekben írt szakácskönyve, a Sercegés és erdőzúgás Széchenyi Zsigmond nyomában járva fedezi fel a hazai természetet, a pompás vadászterületeket, az erdei ételeket és alapanyagokat. Olyan ételremekműveket készíthetünk majd el velük együtt, mint a kapros vaddisznóragu leves, az erdei gombapörkölt lestyános túrós galuskával, a pirított fürj mangalica szalonnával és köleskásával, a szélesmetélt szarvasgombás vadnyúlraguval, a fehérboros tokány csomboros túrógombóccal vagy éppen a bicskei almás pite, a cigánymeggyes kemencés bukta, vagy az aranygaluskatorta könnyed vanília mártással. A most megjelent könyvből megtudhatjuk milyen Magyarország erdeinek élővilága, mi Széchenyi Zsigmond és felesége, a ma 94 éves Hertelendy Margit kedvenc vadétele, illetve, hogy mit gondolt a gróf az ünnepekről, a természetről és a családról.

Széchenyi Zsigmond Ahogy elkezdődött... című könyvének ikonikus mondata annyira találó, hogy azóta is idézik az erdőjárók, természetkedvelők és a vadászok: „A Vadászat: vadűzés és erdőzúgás, de több Erdőzúgás.” Ez az ikonikus mondat, valamint Széchenyi Zsigmond egész életműve inspirálta a Sercegés és erdőzúgás című - karácsonyra megjelent - könyv két szerzőjét, Segal Viktort és Vida Józsefet.

A vadászó, halászó, gyűjtögető életmód elhagyásával szépen lassan elfeledtük a természet kincseit – kis- és nagyvadak, bogyós gyümölcsök, zöldségfélék, valamint gombák egész sorát. Mindezek régen a vidéki életmód szerves részét képezték, azonban ma már csupán elvétve élünk az erdők-mezők nyújtotta éléskamra portékáival.

A két szakács igazi kreativitással állt a vadételekhez és Széchenyi Zsigmond nyomában járva számos – igen egyszerűen elkészíthető – remekművet alkotott. Bizonyítják azt is, hogyha valaki csak kiegészítőként használja az erdők-mezők természetes alapanyagait, már akkor is az izgalmas ízvilág igazi magaslatait tapasztalja meg.

Segal Viktor séf, gasztronómiai tanácsadó és Vida József, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója egy hamisítatlan erdei gasztrokalandot mesélnek el, egy olyan kalandot, aminek a végén ötvenöt érdekes és ízletes recepttel leszünk gazdagabbak. Köretként pedig a mindkettőjük által tisztelt Széchenyi Zsigmond vadász-író egyedi stílusú, nagyszerű írásaiból idéznek. Széchenyinek a kedvencei természetesen a vadételek voltak, de azokból is a hazai vadakat szerette legjobban, például a szarvaspofát vörösborban.

A könyv szerzői gondoltak azokra is, akiknek esetleg nehézséget jelent a vadhús beszerzése, ezért minden recept mellett ott az ajánlás arra vonatkozóan, hogy milyen hússal lehet helyettesíteni a szarvast, őzet, vagy akár a fácánt.

A receptek és tájegységek bemutatását követően a könyv ismerteti az erdei vadak, vízi- és vadszárnyasok, tavak és patakok halainak jellemzőit, élőhelyeit, de sok segítséget ad az elengedhetetlen páclevek elkészítéséhez is.

A Pannon Értéktár Zrt. gondozásában megjelent könyv szerzői bebizonyítják, hogy a vadhús az állatok szabad mozgása és táplálkozása miatt alacsony zsírtartalmú, kifejezetten tápláló és magas biológiai és élvezeti értékkel bír. Emellett hisznek abban, hogy a könyvbe kötött erdei kalandjuk végén kedvet kap az olvasó a vadfőzéshez, vadsütéshez, kedvet az erdőjáráshoz, vagyis, hogy az erdei gasztrokalandjuk sercegéssel és erdőzúgással végződik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gasztro

gasztronómia

vadas

vad

hús

receptkönyv

recept

receptek

segal viktor

vida józsef