Tejfölös habarás vagy habarás tejjel: tuti tippek tökéletes habarás készítéséhez

HelloVidék   
  Megosztom
Tejfölös habarás vagy habarás tejjel: tuti tippek tökéletes habarás készítéséhez

Tudod, mi az a habarás, vagy mi a különbség a habarás és a rántás között? Mutatjuk, hogyan zajlik a tejfölös habarás készítése, milyen a habarás tejjel és melyik módszert használd.

A rántás és a habarás az alapvető főzési praktikák közé tartoznak: egy igazán jó sűrű leves vagy főzelék nem is létezik lisztes, tejfölös habarás nélkül, de az ismert rántás készítése sem egy nehéz feladat. Cikkünkben mutatjuk, mi a különbség a rántás és a habarás között, mi a habarás, mi a rántás és mikor milyen ételekhez használjuk őket.

Sűrítési eljárások

A tejfölös habarás és a lisztes rántás sűrítési eljárások, amelyeknek célja a levesek, főzelékek sűrítése mellett azok tápértékének növelése. Ha belegondolunk: mire lenne jó egy finom habart bableves habarás nélkül? Ezektől a technikáktól lesz a folyékony alapú ételek állaga gusztusos és sűrű, ha a habarás készítése megfelelő, mind a tíz ujjunkat megnyaljuk utána!

Arányok 100g liszthez

  • 100g liszt 1,2-1,4 liter folyadékot köt meg mártás sűrűségűre
  • 1,2-1,6 liter: főzelék sűrűség
  • 2,8-3,5 liter: (sűrített) leves sűrűség

Az eredményt befolyásolhatja, hogy mit tartalmaz a folyadék: egyes zöldségek, mint a bab, borsó, vagy krumpli önmagában sűrítik a főzeléket és az sem mindegy, hogy milyen lisztet használunk. Érdemes a mennyiséget „szemre” mérnünk.

Mi a habarás?

A habarást olyan ételekhez adjuk, amikhez alapból nem használunk zsiradékot, ilyen például a meggyleves vagy almaleves, amiket vízben kezdünk el főzni. A habarás tejjel, tejföllel, de akár tejszínnel is készülhet, a lényeg, hogy valamilyen tejterméket használjunk hozzá. A habarás készítése során a tejterméket (a leves vagy főzelék mennyiségétől, kívánt sűrűségétől függően) liszttel, majd az étel levével keverjük simára.

A tejfölös habarás készítése

1. A kívánt mennyiségű tejfölhöz szitáljuk vagy keverjük hozzá a lisztet.

2. Addig keverjük habverővel, míg csomómentes nem lesz, majd adjunk hozzá egy merőkanállal az étel főzőlevéből.

3. A főzőlevet addig adagoljuk, míg meleg, sima, egyenletes habarás jön létre.

4. A kész habarást öntsük vissza az ételbe, majd tálalhatjuk is.

Mi a különbség a habarás és a rántás között?

A rántást a liszt zsiradékon történő pirításával készítjük, így ételeinket nem csak sűrítjük vele, hanem különleges ízt is adunk nekik, ami a magyar konyha egyik sajátossága. A habaráshoz hasonló módon használhatjuk leveshez, főzelékhez egyaránt.

Hogyan készül a rántás?

1. A kívánt zsiradékot hevítsük fel egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a lisztet.

2. Kevergessük folyamatosan, nehogy odaégjen!

3. Amikor a rántás aranybarna, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni; ezt követően keverjünk hozzá egy kevés vizet. Ha nincsenek benne csomók, mehet is az ételbe!

Milyen recepteket ajánlunk a rántási és habarási technikád fejlesztéséhez?

Így, hogy tudjuk, mi az a habaras és hogyan kell király rántást összedobni, érdemes kipróbálni néhány jól bevált magyaros receptet, hogy a gyakorlatban is kamatoztassuk tudásunk. Ilyen ételek a klasszikus habart bableves, a gyümölcslevesek, a karfiolleves, vagy a krumplifőzelék. Mi a hihetetlenül egyszerű borsófőzeléket ajánljuk!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

habarás

gasztro

gasztronómia

főzés

konyha

rántás