Csontleves recept pofonegyszerűen: csontleves karajcsontból, terápiás csontleves készítése
A csontleves milyen csontból készül? Íme egy egyszerű csontleves recept: terápiás csontleves karajcsontból. Így történik az alap csontleves készítése gyorsan és egyszerűen!
A csontleves a legkönnyebben emészthető ételek egyike: a tápláló, mégis könnyed, aromás lé akár előételként tálaljuk, akár beteg családtagjainkat ápoljuk vele, egyaránt nagyszerű ebéd vagy vacsora bárki számára; ráadásul szinte lehetetlen elrontani! Cikkünkben eláruljuk, az igazi csontleves milyen csontból készül, hogyan, milyen zöldségek felhasználásával történik a csontleves készítése, illetve hogyan használjuk föl ezt az ételt, ha terápiás csontleves gyanánt tápláljuk vele egyik hozzátartozónkat!
A csontleves milyen csontból készüljön?
A csontleves recept nagy előnye, hogy szinte bármilyen húsos csontból elkészíthetjük a marhacsonttól a tyúkéig – sőt, az extrémebb húsoktól sem kell visszariadnunk! A csonteves nagyszerű és mégis könnyed eleség akár kacsából, akár szarvasból készítjük azt; egy dologra kell odafigyelnünk, mégpedig arra, hogy megfelelően fűszerezzük! Elsőként, ha még nem főztünk ilyet, azt javasoljuk, hogy a csontleves receptjét egy szokványosabb alapanyaggal próbáljuk ki, például készüljön a csontleves karajcsontból! Az egyszerű, de mégis nagyszerű csontleves recept elkészítéséhez kövessük az alábbi lépéseket!
A csontleves hozzávalói
- 1 kg (húsos) karajcsont
- 3 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej karalábé
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 1 szelet zellergumó
- 10 szem egész feketebors
- 1 ek só
A csontleves recept elkészítése
- Mossuk át a húsos karajcsontot, majd egy nagy fazékban engedjük fel annyi hideg vízzel, amennyi bőségesen ellepi. Adjuk hozzá a sót és a borsot, kezdjük el főzni.
- Amíg a hús fő, tisztítsuk meg és szeleteljük föl a zöldségeket viszonylag nagy darabokra (kivéve a hagymát, az marad egészben).
- Egy szűrőkanállal fölözzük le a csontleves tetejére kiült habot (kb. 20 perc múlva), majd helyezzük bele a levesbe a zöldségeket.
- Kislángon főljön a csontleves 1-1,5 órán keresztül.
- Ha a csontról könnyedén leválnak a húsdarabok, illetve jól megpuhultak a zöldségek, szórjunk a csontleves tetejére egy csokor frissen aprított petrezselyemzöldet.
- Tálaljuk tűzforrón, csípős paprikával, extra sóval és borssal!
Terápiás csontleves: felér egy gyógyszeres kúrával?
A terápiás csontleves recept gyakorlatilag ugyanaz, amit fent leírtunk, egy nagy különbséggel: sokkal tovább főzzük, kis lángon. Az igazi terápiás csontleves 24-36 órán keresztül készül, nagyon lassan, így a csontból az összes ásványi anyag kifő a levesbe. A terápiás csontleves magas vitamin-és ásványianyagtartalma miatt immunrendszer-karbantartó táplálékként van számon tartva, amely emellett még az emésztőrendszer működését is segíti. Az idősek és a betegek számára is ajánlott fogyasztása, ugyanis a terápiás csontleves nagyon könnyen emészthető étel, amelynek elfogyasztása sem kellemetlen a legyengült szervezet számára.
Címlapkép: Getty Images