Szalagos farsangi fánk: klasszikus szalagos fánk recept, hogyan lesz szalagos a fánk?

HelloVidék   
  Megosztom
Szalagos farsangi fánk: klasszikus szalagos fánk recept, hogyan lesz szalagos a fánk?

Szalagos farsangi fánk, szalagos fánk recept (szalagos fank): mutatjuk, hogyan lesz szalagos a fánk, miért nem lett szalagos a fánk? Miért nem szalagos a fánk, ha jól csináltuk?

A farsangi szalagos fánk egy olyan tipikus magyar édesség, amit minden télen „kötelező” elfogyasztanunk, híven a hagyományokhoz, éppen ezért megosztjuk olvasóinkkal, hogyan történik a klasszikus szalagos fánk recept elkészítése. Cikkünkben eláruljuk, hogyan állítsuk össze a szalagos fank tésztáját, meddig kel a szalagos fánk tészta és milyen hosszú ideig sül a szalagos farsangi fánk. Érdekes kérdés, hogy hogyan lesz szalagos a fánk, illetve sokszor miért nem szalagos a fánk annak ellenére, hogy a recept szerint készítettük.

A szalagos farsangi fánk készítés hagyománya

A szalagos fánk egy édes, olajban sült kelttészta-féleség, amit hagyományosan porcukorral és lekvárral tálalunk, frissen sütve. Magyarországon a szalagos fánk sütés hagyománya a 19. században terjedt el; a szalagos fánk recept nagy valószínűséggel Bécsből származik. A legenda szerint a szalagos fánk Marie Antionette francia királyné egyik kedvenc édessége volt – a királyné egy álarcosbálról megszökve megéhezett és egy egyszerű utcai árustól vásárolta meg az édességet. A történet szerint a szalagos fánk annyira ízlett a királynénak, hogy a fánkkészítőt az udvarba rendelte és a szalagos fánk azóta is a királyi lakomák elengedhetetlen kelléke.

Hogyan köthető a szalagos fánk a farsanghoz? A farsang a keresztény böjti időszak elé esik, ezért ezen az ünnepen a magyarok hagyományosan megengedhetik maguknak a falánkságot. A fánk ebben az időszakban a gazdagságot, gyarapodást szimbolizálja: minél többet eszünk belőle, annál könnyebb lesz a böjtöt kibírni. A szalagos fánk készítése és fogyasztása mindemellett számos népi hiedelemhez köthető, például régen a lányok párválasztáskor fánkot adtak a kiszemelt legényeknek.

Mitől lesz szalagos a fánk?

A szalagos fánk a nevét a fánk oldalán húzódó világosabb sávról, „szalagról” kapta, amit akkor kap az édesség, amikor az olajban sütjük. A szalagos fánk sütése nagyon egyszerű folyamat: beletesszük a fánkokat az előre felforrósított olajba; először az egyik oldalát sütjük ki, majd egyszerűen átfordítjuk és aranybarnára sütjük a másikat is.

A szalagos fánk hozzávalói

  • 500 g búza finomliszt
  • 30 g élesztő (friss)
  • 50 g margarin
  • 2 db tojássárgája
  • 2 ek porcukor
  • 3 dl tej
  • 1 kk sütőrum
  • 1 csipet só
  • a sütéshez 1 l napraforgóolaj

A szalagos fánk recept elkészítése

  1. Futtassuk fel az élesztőt a meglangyosított tejben kb. 15 perc alatt.
  2. Keverjük össze az átszitált lisztet a porcukorral, majd készítsünk a kupac közepébe egy mélyedést. Ebbe a mélyedésbe öntsük a tojássárgákat és a tejben felfuttatott élesztőt a kevés rummal és sóval.
  3. Gyúrjuk össze a szalagos fánk tésztáját: ez egy viszonylag lágy tészta lesz – ezután gyúrjuk el benne az előre megolvasztott margarint is. Dolgozzuk addig, míg homogén (nem ragacsos) masszát nem kapunk, nyugodtan használhatunk hozzá dagasztógépet is.
  4. Tegyük félre a szalagos farsangi fánk tésztáját kelni konyharuhával letakarva, langyos helyen (kb. 1 óra). A szalagos fánk tésztája akkor lesz jó, ha duplájára kelt.
  5. A megkelt tésztát deszkán nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagságúra, majd szaggassuk ki fánkszaggatóval vagy más eszközzel. A kiszaggatott fánkocskák közepébe nyomjunk ujjunkkal 1-1 lyukat (ne szakítsuk át), majd pihentessük még egy rövid ideig.
  6. Forrósítsuk fel fazékban a napraforgóolajat, majd közepes lángon kezdjük el sütni a fánkot: az a fele kerüljön lefelé az olajba, ami a pihentetésnél a teteje volt (lyukas fele). Süssük a lyukas oldalát fedővel lefedve, míg aranybarna nem lesz, majd vegyük le a fedőt és fordítsuk meg őket, hogy a másik oldaluk is megsüljön. Vigyázat: ekkor már nem kell újra lefedni a fazekat!
  7. A kész szalagos fánkokat csepegtessük le szalvétán, majd tálaljuk melegen, porcukorral, lekvárral és más tetszőleges édes ízekkel kiegészítve.

Miért nem lett szalagos a fánk? Elrontottam?

Alkalmanként a legjobb szakáccsal is előfordul, hogy nem lesz „szalagos” a szalagos fánk. Ez akkor történhet meg, ha a szalagos fánk másik oldalának sütése során is rajta hagyjuk a fedőt, vagy a szalagos fánk tésztáját túlságosan vékonyra nyújtottuk a sütés előtt.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szalagos fánk

fánk

fánk recept

recept

receptek

farsang

lekvár

édesség