Nyári meggyszósz recept: Így készül a meggyszósz pudinggal, meggyszósz darával

HelloVidék   
  Megosztom
Nyári meggyszósz recept: Így készül a meggyszósz pudinggal, meggyszósz darával

Meggyszósz pudinggal, meggyszósz darával: hogyan történik a meggyszósz készitése néhány egyszerű meggyszósz recept segítségével? A meggyszósz pudinggal a legfinomabb!

A nyári jó idő egyik legelőnyösebb tulajdonsága a nyaralószezon és a kellemes időjárás mellett a sok friss gyümölcs, amelyeket beszerezhetünk egyenesen a kertünkből, a gyümölcsfákról leszüretelve. Tipikus nyári gyümölcs a meggy, amit számtalan módon hasznosíthatunk: készülhet belőle befőtt, meggybor, lekvár, illetve számos gyümölcsös főétel, például meggyleves vagy meggyszósz.

Cikkünkben a meggyszósz készítése kapcsán ajánlunk tippeket: eláruljuk, hogyan történik a meggyszósz készitése pudinggal, mitől finom és sűrű a meggyszósz. Hogyan készül a meggyszósz egy másik alternatívája, a meggyszósz darával? Milyen ételek illenek a meggyszósz mellé, mik a meggyszósz recept titkai? Mi a különbség a meggyszósz ízvilágában, ha a meggyszósz pudinggal, vagy ha a meggyszósz darával készül?

Mihez illik a meggyszósz?

A meggyszósz a klasszikus magyaros ételek egyike: ha valamiben, hát abban biztosak lehetünk, hogy ilyen ételt nem kínálnak külföldi éttermek étlapjai, annak ellenére, hogy a meggyszósz készitése igazán egyszerű. Magyarországon a meggyszósz egy meggyalapú, lisztes tejjel, vagy más egyszerű konyhai alapanyaggal besűrített főzelék-féleség. A meggyszósz fogyasztása történhet önmagában is, azonban leginkább köretként érdemes használni valamilyen sült vagy főtt hús mellé.

Nagyszerűen illik a meggyszósz sertéskaraj vagy csirkecomb mellé, azonban a tálat érdemes kiegészítenünk egy kevés krumplipürével is, hogy teljes legyen a klasszikus magyaros ízélmény! Az alap meggyszósznál egy fokkal sűrűbb és krémesebb az étel, ha a meggyszósz pudinggal készül el – érdemes megpróbálni! Nézzük, hogyan zajlik a meggyszósz készítése a következő három meggyszósz recept alapján – neked melyik lesz a kedvenced?

1. Alap meggyszósz recept

Hozzávalók

  • 500 g meggy (friss vagy fagyasztott)
  • 5 dl víz
  • 1,5 l tej
  • 4 ek kristálycukor
  • 4 ek liszt
  • 1 tk szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj

A meggyszósz készítése

  1. Tegyük a meggyet egy fazékba, adjuk hozzá a cukrot, a fűszereket és a vizet, majd kezdjük el forralni.
  2. Keverjük el a lisztet a tejben, majd szűrjük le! Adjuk a tejes keveréket a meggyszósz alapjához, míg az be nem sűrűsödik.
  3. Kb. 5 perc alatt főzzük össze – ha nagyon sűrű a meggyszósz, adjunk hozzá még egy kis tejet. Tálalhatjuk hidegen vagy melegen egyaránt.

2. Meggyszósz pudinggal

Hozzávalók

  • 500 g meggy (friss vagy fagyasztott)
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 4 ek cukor
  • 1 tk szegfűszeg
  • víz

A meggyszósz készítése

  1. Tegyük a meggyet és a szegfűszeget egy fazékba, majd öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. Főzzük össze őket körülbelül 5 perc alatt.
  2. Keverjük ki a pudingport csomómentesre kb. 2 dl vízzel és a cukorral, majd fokozatosan keverjük hozzá a fazékban forró meggyszósz alaphoz.
  3. Forraljuk össze a pudingos meggyszószt – ha sűrű, hígítsuk egy kis vízzel vagy tejjel, majd tálalhatjuk is.

3. Meggyszósz darával

Hozzávalók

  • A (tetszőleges) meggyszósz hozzávalói
  • 1 bögre búzadara
  • 3 ek napraforgóolaj
  • 5 dl víz

A meggyszósz készítése

Készüljön a meggyszósz recept a fent leírt alternatívák alapján, tálaljunk mellé főtt vagy sült húst, illetve ízlés szerint krumplipürét, vagy pirított darát. A meggyszósz mellé a dara a következő módon készül:

  1. Öntsük az olajat egy lábasba, majd adjuk hozzá a búzadarát és kezdjük el közepes lángon, sűrűn kevergetve lepirítani.
  2. Ha lepirult az összes dara, adjuk hozzá a vizet és főzzük 7 perc alatt puhára, míg a dara az összes vizet fel nem veszi. Ezt követően a dara tálalható a meggyszósz mellé.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

meggy

meggyszósz

étel

recept

receptek

nyári fogások

magyaros ételek

gasztro