Különleges őszibarack lekvár cukor nélkül: Így történik az őszibarack lekvár készítése mézzel!

HelloVidék   
  Megosztom
Különleges őszibarack lekvár cukor nélkül: Így történik az őszibarack lekvár készítése mézzel!

Őszibarack lekvár héjastól és héj nélkül: csak rajtad múlik, hogyan történik a különleges őszibarack lekvár készítése. Őszibarack levár cukor nélkül: ez lesz a nyerő recept!

A magyarok egyik kedvenc gyümölcse, az őszibarack nem csak a süteményekben és a pálinkában állja meg a helyét: aki kóstolta, jól tudja, hogy kiváló őszibarack lekvár is készíthető belőle. Az őszibarack lekvár igazi csemege önmagában fogyasztva, emellett bármilyen izgalmas sütemény recepthez felhasználhatjuk, ami lekvárt írja elő. Nézzük egy egyszerű, ám különleges őszibarack lekvár recept bemutatásával, hogyan készül az őszibarack lekvár, kicsik és nagyok kedvence!

Az őszibarackról

Az őszibarack egy nyári-őszi gyümölcs, a fa fajtájától függ, hogy a termés mikor érik be. A barackok minél érettebbek, annál puhábbak és édesebbek: a befőzéshez, lekvárkészítéshez leginkább a már érett állapotú, de nem túlérett gyümölcsök a megfelelőek. Az őszibarack lekvár héjastól és héj nélkül is készíthető, ez attól függ, hogy a család melyik típust szereti, azonban leggyakrabban az őszibarack lekvár készítése héj nélkül történik. Lekvárunkat célszerű több kisebb befőttes üvegbe adagolni, hogy egy étkezéshez elég legyen egyszerre egy őszibarack lekvár üveget felbontani.

Legyünk rugalmasak a tartósítás terén is, ami történhet száraz vagy nedves dunsztban, tartósítószer nélkül, vagy hozzáadott tartósítószerrel. A mi verziónkban az őszibarack lekvár cukor nélkül készül, méz hozzáadásával, egy kevés fűszerrel – ettől a különleges őszibaracklekvár, amit a recept elkészítése során kapunk, igazán egyedi és utánozhatatlan lesz. Habár az őszibaracklekvár nagyszerű édességtartalék a családi kamrában, gasztroajándéknak sem utolsó: készítsük el azt akkor, mikor szezonja van, és ajándékozzuk meg vele szeretteinket bármikor az év során!

Különleges őszibarack lekvár cukor nélkül

Az őszibarack lekvár hozzávalói

  • 5 kg őszibarack
  • 0,5 kg akácméz
  • 2 citrom leve
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 mk őrölt szegfűszeg

Az őszibarack lekvár készítése

  1. Az őszibarackokat mossuk meg alaposan, majd tegyük őket egy tálba és forrázzuk le vízzel. 1-2 perccel később öntsünk a barackokra hideg vizet, ez után könnyen megpucolhatjuk őket, hogy jobb legyen az őszibarack lekvár minősége. Amennyiben máshogy szeretjük, a lépés kihagyható, mert az őszibarack lekvár héjastól is készíthető.
  2. Vágjuk ketté a barackokat, távolítsuk el a magokat és a szárdarabokat, ha vannak. Kockázzuk föl a gyümölcshúst, ezután tegyük azt egy nagyobb fazékba. Adjuk hozzá a fűszereket (ízlés szerint) és a citromlevet, majd főzzük őket addig, míg teljesen szét nem esnek.
  3. Az őszibarack lekvár főzése addig tart, míg a folyadék nagyja el nem párologott, a gyümölcs pedig be nem sűrűsödött (1-2 óra). Amikor úgy ítéljük meg, hogy kész van, hozzákeverjük a mézet, majd lehúzzuk a fazekat a fűzről.
  4. Adagoljuk az őszibarack lekvárt alaposan kifertőtlenített befőttes üvegekbe, fordítsuk őket fejjel lefelé és tegyük száraz (vagy nedves) dunsztba. Százaz dunsztnál azt javasoljuk, hogy az őszibarack lekvárt csomagoljuk vastagon konyharuhába, újságpapírba, vagy tegyük hőszigetelő ládába, hogy a lekvárunk lassan, csak 1-2 nap alatt hűljön ki. Ezután egész évben eltartja magát, mindaddig érdemes fogyasztanunk, míg nem érkezik el a következő évi barackszezon.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

baracklekvár

barack

őszibarack

lekvár

lekvár recept

befőzés

gyümölcs

recept

receptek

gasztro