Helyi ízek, lezser elegancia? Teszten a balatongyöröki Hold és Csillag

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Helyi ízek, lezser elegancia? Teszten a balatongyöröki Hold és Csillag

Ha a Balaton-felvidékre látogatunk, akkor az étterem választásnál egészen biztosan preferáljuk, ha a hely panorámát biztosít a magyar tengerre. Ha ráadásul egy szimbolikus jelképet, mondjuk a Badacsonyt láthatjuk étkezés közben, az is biztosan megdobogtatja a szívünket. Ha mindez helyi ízekkel, elegáns környezettel és jó ételekkel elegyedik, akkor a siker szinte garantált. Ezt tesztelte most a HelloVidék a balatongyöröki Hold és Csillag Házában.

Hihetetlen a népszerűsége a balatongyöröki Szépkilátónak, szinte nem tudunk úgy arra menni a Balaton-felvidéken, hogy ne lenne legalább néhány autó a parkolóban, nyaranta pedig szinte teltház. A ragyogó balatoni panoráma, előttünk a Badacsony, a távolban a part másik oldalán pedig a fonyódi magaslatok. Szinte logikusnak tűnik, ha egy feltörekvő étterem pont itt, ezen a helyen nevezi ki a székhelyét, hiszen a kilátó szomszédságában mindig sok ember fordul meg. Első benyomásra ezt az előnyt használta ki a Hold és Csillag Háza, amely néhány éve alakult át elegáns, modern és fiatalos hellyé egy korábbi csárdahangulatú étterem helyén.

A pincér hölgy egy szintén kinti, ám ablak melletti, kétszemélyes asztalt ajánl, ám figyelmeztet minket, hogy a hely kissé „huzatos”. Boldogan foglaljuk el a helyünket, gyönyörködve a balatoni panorámában. Láthatóan sokan vannak, alig egy-két asztal maradt szabadon. Az ital- illetve étellap nem kapkodja el a kiérkezést, ám addig lefoglal minket a kilátás. Hamarosan azonban megértjük a „huzatos” szó valódi jelentését, mert hiába van odakint 20 fokos napfényes idő, a hegyoldalban tényleg eléggé fúj a szél, amit úgy sejtem, hogy a „panorámás szélen” ülők még jobban tapasztalhatnak. Mire megrendeljük az italokat (öt deciliter bodzás házi limonádét és termelői körtelevet – a termelői alma már elfogyott), rájövünk, hogy a póló egyáltalán nem lesz elég, ezért magunkra húzunk egy hosszúujjú felsőt.

Az első nyilvánvalóan maga a hely saját kis marketingfogása. A frissítők között ott vannak a kávék (espresso, americano, cappucino, latte macchiato és szálas tea), a limonádék (hatféle ízben, 3 és 5 deciliteres mennyiségben), a kóla (külön nagybetűs kiemeléssel „Tikkadt szöcske” néven), a szörpök (négyféle ízben, szintén 3 és 5 deciliter), a gyümölcslevek (alma, barack és málna), a víz (5 deci vagy 1 liter „illatos tiszta víz”) és a sör (csupán egyetlen márka). A „bar” részlegen röviditalok (tizenöt féle), pálinkák (négyféle) és koktélok (ötféle). A borok lapon a ház borai között négy tétel, emellett fehérborok, rozé, vörösborok, valamint habzók és pezsgők.

És végre itt vannak az „ételek”: a levesek és előételek sorában öt tétel szerepel, ezek közül a legolcsóbb 1390 forint (tyúkhúsleves gazdagon), míg a legdrágább 2690 forint (halászlé), de kérhetünk zöldséglevest gazdagon 1490 forintért, hortobágyi palacsintát ropogóan 2290 forintért, valamint marhagulyást 2490 forintért.

A főételek választéka talán a leginkább bőséges: ugyanabban az árban van egy supreme csirke grillezett zöldségekkel, egy rántott borda tojásos burgonyasalátával, egy rántott csirkecombfilé krumplipürével, egy Cordon Bleu sültkrumplival és a rántott sajtgolyók jázminrizzsel és házi áfonyalekvárral – ezek ára egységesen 2990 forint. A következő árkategória a grillezett gomolyasajt cukkini spagettivel és tökmaggal 3390 forintért. Ezt követi Lara csirkéje krumplipürével és sajtmártással 3590 forintért, majd a cigánypecsenye Hold és Csillag módra 3590 forintért, a rántott fogas krumplipürével és tartárral 3690 forintért, illetve a grillezett fogas pirított krumplival és friss salátával szintén 3690 forintért. Árban még itt maradva kínál az étterem borjúpörköltet nokedlivel („ahogy a Bátyó szereti”). A bivaly vadas már 3890 forint zsemlegombóccal, a legdrágább tételt pedig a konfitált kacsamell képviseli káposztalekvárral, szőlővel és szarvasgombás jusszal 3990 forintért.

A szezonális zöldségfőzelék zöldségfasírttal, magokkal és olajokkal 2590 forint, a gombakrémes tészta grillezett gombával 2790 forint, a grízes tészta házi eperlekvárral 1990 forint, míg a házi szilvás gombóc 2290 forint diós morzsában.

A desszertek kínálatában négy tétel 1290-1590 forintos áron, közte sült fagylalt és a hely, tehát a Hold és Csillag dobostortájával. Emellett végül ott a Hold és Csillag borkorcsolya 2-4 főre, válogatott házi és helyi alapanyagokkal 1790 forintért.

A rendelés pillanata nem túl nehéz: én rántott sajtgolyókat rendelek, a barátnőm pedig supreme csirkét. A pincér hölgy bájosan elmagyarázza, hogy a sajtgolyók nem olyan „általános” sajtból készülnek, hanem valamilyen speciális, helyi keménysajtból, aminek a nevére és fajtájára sajnos nem emlékszik és a konyhában sem tudja megkérdezni, mert nagyon sok a munka. A supreme csirke kapcsán arról tájékoztat minket, hogy a csirkemellen rajtahagyják a szárnycsontot, így fogyasztáskor könnyen elválik a hús a csonttól. A hölgy azt is elárulja, hogy az alapanyagokat a környékbeli gazdáktól szerzik be. Hozzáteszi, hogy ha esetleg bort rendelünk, akkor érdemes tudni, hogy a borok mögött lévő történet és minőség játszotta a legnagyobb szerepet a kiválasztásuknál.

Rendelünk, aztán várunk több mint egy órát. Persze látjuk, hogy rengeteg a vendég és a néhány pincér alig győzi a kinti-benti keresletet ellátni. Hamarosan felhúzzuk a tavaszi kabátunkat is. Újabb fél óra múlva kérek két plédet, hogy be tudjunk egy kicsit takarózni. A sarkokon ülőket elnézve nekik nagyjából olyan érzésük lehet, mint a viharsarokban.

Az íze mindkét ételnek remek, az állaga kitűnő, ilyen tiszta csirkemellet még egészen biztosan nem láttam. Az adag nem tűnik túl kiadósnak, de a találás gyönyörű, ízléses és profi szakértelemre utal. A rántott sajtgolyók is inkább a gourmet vonalat képviselik, mennyiségre négy darabot jelentenek. A házi áfonyalekvárba talán mentát tehettek.

Lecsippantjuk a bankkártyát, még egy utolsó pillantást vetünk a Badacsonyra, aztán örülünk, amikor beülünk a jó meleg autóba. Hogy visszatérünk-e? Nos, ezt még nem tudtuk eldönteni. Talán.

Értékelésünk (a fentiek alapján adott pontokat, szubjektív szempontokat tartalmaz):

  • Minőség: 10/10
  • Ár/érték arány: 7/10
  • Kiszolgálás, személyzet: 8/10
  • Megközelíthetőség: 10/10
  • A hely hangulata, kialakítása: 9/10 (a mínusz egy pont csak a toalett állapota miatt)

Címlapkép és képek: Jeki Gabriella

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gasztro

gasztronómia

balaton

étterem

étteremteszt

vendéglátás