Jó hír a borrajongóknak: nem indult jól az év, de kiváló évjáratra számít a legendás balatoni borászat

HelloVidék   
  Megosztom
Jó hír a borrajongóknak: nem indult jól az év, de kiváló évjáratra számít a legendás balatoni borászat

Kiváló évjáratra számít a balatoni borrégió két fiatal borásza, a Veszprémi Érseki Pincészetet 2020 óta főborászként vezető Benesch Antal, valamint a 90 hektár szőlőt művelő és sikeres borászatot működtető Bujdosó család harmadik generációjának tagja, Bujdosó Ferenc. Mindketten a tradíció és az innováció ötvözésében hisznek, az Érseki Pincészet főborászának egyik célja például, hogy új borokkal bővítse kínálatukat – mindezt a mostanihoz hasonló, magas minőségben.

Nem indult egyszerűen a 2023-as év, hiszen nagyon csapadékos és fülledt volt az idő, emiatt a szőlő gombás betegségeinek megelőzésére fokozottan oda kellett figyelnünk. Azt gondolom, hogy mindent megtettünk az ültetvény védelme érdekében, fehér szőlőink nagyon jól tudtak aromásodni, így – ha szép napos lesz az ősz – várhatóan jó lesz az idei termés

– mondta Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. Az érsekség – illetve jogelődje, a Veszprémi Püspökség – 1277 óta foglalkozik szőlészettel és borászattal, ma már két, saját tulajdonú birtokon, a Balatonfüred-Csopak borvidékhez tartozó Felsőörsön, valamint a Káli-medencében található Mindszentkállán termesztenek szőlőt.

Bujdosó Ferenc, a balatonlellei Bujdosó Pincészet borásza szintén optimista.

Jó szőlőből lehet jó bort készíteni. Idén a sok csapadék ellenére ez megadatik, köszönhetően a szőlőben dolgozó csapat kitartó munkájának

– mondta a Somogyi-dombság kiemelt adottságú dűlőiben 90 hektárt művelő családi borászat idei várakozásairól.

A Balaton északi és déli partján készített borok fajtákban hasonlók, de terroirban, vagyis egyedi jellegben és ízben különböznek.

Nálunk inkább a vulkanikus, sós jegyek dominálnák – fehérborainkban ez teljes mértékben megjelenik, de a vörösborokban is érezhető. A déli parton a löszös talaj miatt az erőteljesebb, gyümölcsös ízek dominálnak, így a dél-balatoni vörösborok között nagyon különleges tételekre bukkanhatunk, de fehér fajták terén is nagyon erős az a terület

– magyarázta a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. A régióban kiépült borturizmus ma már nagyban hozzájárul a Balaton vonzerejének növekedéséhez. „Az itt készülő borok sajátossága, hogy egy életérzést adnak át, vagy éppen egy régi balatoni emléket idéznek fel” – véli Bujdosó Ferenc.

A tradíciót és a modern technológiát ötvözik

A balatoni borrégió két fiatal borásza az egyetemen, a szőlész-borász mérnöki képzésen ismerte meg egymást, és hamar megtalálták a közös hangot – már akkor mindketten erős elhivatottságot éreztek a szakma iránt.

Feri harmadik generációs borász, akinek a vérében van a borkészítés, mérnöki pontossággal készíti a borait, amelyek új köntösbe öltöztetik a déli Balaton ízeit” – fogalmazott pályatársáról a Veszprémi Érseki Pincészet vezetője. Az egymás iránti szakmai tisztelet kölcsönös. „Anti stílusában a maximalizmus a minél tisztább és intenzívebb íz-illatra való törekvésben jelenik meg, mindez a termőhelyi karakter tiszteletben tartásával

– magyarázta Bujdosó Ferenc.

Benesch Antal egyetemi tanárai mellett sokat tanult Liptai Zsolttól, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének főborászától, akit szakmai gyakorlata során ismert meg. Az egyetem elvégzése után hónapokat töltött Új-Zélandon, hogy megismerje az ottani szőlészeti, borkészítési folyamatokat, az ország ugyanis élen jár a környezettudatos és fenntartható borkészítés, szőlőművelés terén. Ezt követően Ausztriában, az Esterhazy Pincészetnél folytatta a tanulást, tapasztalatszerzést.

Bujdosó Ferenc is Új-Zélandon, valamint Olaszországban és Franciaországban szerzett szakmai tapasztalatokat, majd a 2022-es szüretre tért haza Balatonlellére. Úgy látja, saját generációja sok szempontból előnyből indul, hiszen számos külföldi tapasztalattal gazdagodhattak, ráadásul modernebb technológia és szaktudás áll rendelkezésükre.

A pincénkben az 50 éves tradíciót ötvözöm az innovációval. Ennek a munkának nem egy-két év alatt, hanem hosszú távon lesz érezhető hatása a borok minőségén és stílusán

– magyarázta, hozzátéve: a Bujdosó Pincészetben három generáció dolgozik együtt, ez a fiatalabbakat tiszteletre és alázatra neveli, az idősebbeket pedig folytonos nyitottságra és gyorsabb alkalmazkodásra tanítja. Mint mondta, a borászok fiatal generációjának sajátossága, hogy nyitott kommunikációt folytatnak, megosztják egymással tapasztalataikat, és ami a legfontosabb: mernek tanácsot kérni a másiktól, így gyorsabban fejlődhetnek.

Benesch Antal is a hagyományokat és az innovációt ötvözi a 750 éves Veszprémi Érseki Pincészet főborászaként.

A főegyházmegye mottója – Őseink hite a jövő reménye – számunkra is iránymutató. Tiszteljük a hagyományainkat, ugyanakkor az a célunk, hogy új szőlőfajtákat is telepítsünk, új borokkal bővítve a portfóliót. Mindezt a mostanihoz hasonló, kiváló minőségben

– fogalmazott.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bor

balatoni régió

veszprémi érseki pincészet

bujdosó