Egekben a paprika ára: rengeteget spórolhatsz, ha magad rakod el így télire

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Egekben a paprika ára: rengeteget spórolhatsz, ha magad rakod el így télire

Magyar háztartás elképzelhetetlen a paprika valamilyen formája nélkül, a legtöbbször azonban nemcsak fűszerként, de bizony befőttként is el tudnánk képzelni télen is a kamrapolcon néhány üveggel belőle. A fogyasztói piacokon és a boltokban még mindig húzós a minőségi, édesebb fajta paprika ára, de még így is megéri kipróbálni a most bemutatott módszert, és pár üveggel bespájzolni belőle a "paprikamentes" időszakra, hogy végül mégse legyen paprikamentes se az ősz, se a tél, és a tavaszt is átvészelhetjük így a drága primőrök nélkül. 

Hazánk zöldpaprikából nettó exportőr, 2022-ben 16 százalékkal több paprikát vittek ki a megelőző évhez képest. A KSH adatai szerint zöldpaprikát (azaz étkezési paprikát) 2021-ben 1612 hektáron termesztettek Magyarországon, ez a szám 2022-ben 1500 hektár körül volt, 2023-ban pedig körülbelül 1200 hektáron termelnek étkezési paprikát hazánkban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint. Míg 2021-ben 91838 tonna termést takarítottak be itthon, addig tavaly a NAK adatai szerint 138 ezer tonna volt a hajtatott étkezési paprika mennyisége.

Hazánkban jellemzően a Dél-Alföldön, kiemelten Csongrád-Csanád vármegyében zajlik étkezési paprika termesztése. Magyarországon döntően zárt termesztőberendezés alatt zajlik a paprikatermesztés, a szabadföldön termesztett paprikát a feldolgozópar használja fel. Előfordulhat azonban, hogy az első érési hullámot étkezési paprikaként értékesítik, ám ennek mennyisége igen elenyésző a zárt termesztéshez képest.

Viszont a kiskertekben is bőséggel és jól megterem a kicsit igényesebb kaliforniai vagy akár a nála is édesebb és drágább kápia paprika, aminek az ára még most is húzós a boltokban és a piacokon, otthon viszont még ilyenkor is javában szüretelhetjük.

Mutatunk egy egy egyszerű módszert, amivel egész télen lehet ízletes paprikánk, tartósítószer felhasználása nélkül. Tehetjük aztán lecsóba, de bármilyen magyaros ételben megállja a helyét, sokan pedig egyszerű köretként vagy savanyúságként fogyasztják.

Paprika télire tartósítószer nélkül

Hozzávalók

  • paprika, amennyit elraknál (kaliforniai vagy kápia paprika, de keverhetjük sima tv paprikával is)
  • 1 liter felöntővízhez:
  • 2 evőkanál só
  • 2 fej fokhagyma
  • 5 evőkanál 20%-os ecet
  • 5 evőkanál cukor

Elkészítés

  • Mossuk meg alaposan a paprikát, majd süssük 200 Celsius fokos sütőben 20 percig. Tekerjük alufóliába, majd várjuk meg, hogy hűljön kicsit, ekkor a héja már kiválóan lehúzható. Ez a művelet azért is hasznos, mert sokan érzékenyek a paprika külső héjára, és felpuffadnak tőle.
  • Közben készítsük el a felöntő folyadékot a fenti fűszerezéssel, de ízlés szerint tehetünk bele borsot, babérlevelet vagy bármi mást is. Forraljuk fel ezekkel a vizet.
  • Az üvegeket készítsük elő a szokásos módon, majd rétegezzük bele a paprikákat. Ezután öntsük fel csurig, majd zárjuk le, és dunsztoljuk hagyományosan. Erről itt olvashattok részletesen.

Videón is mutatjuk:

@greens_of_daisy Paprika télire? #paprika #befőzés #tartósítószermentes #zöldségek #egészségeséletmód #egészségestáplálkozás ♬ eredeti hang - Daisy Bukovicsné Bék

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gasztro

paprika

télire

befőzés

tiktok

recept

kaliforniai paprika