Ezek a 2022-es szüret luxusételei: indul a betakarítás, vajon milyen lesz az idei évjárat?

Tóth Viktória   
  Megosztom
Ezek a 2022-es szüret luxusételei: indul a betakarítás, vajon milyen lesz az idei évjárat?

Nagyszüleink idejében az őszi szőlőszüret az év legnagyobb eseményei közé tartozott: habár egésznapos, kemény munkáról volt szó, a szőlő betakarítása mégis vidám hangulatban telt. Milyen régi hagyományok és babonák jellemezték a szüreti mulatságokat, hogyan űzték el a gonosz szellemeket, hogy a lehető legjobb terméshozamban reménykedhessenek? Milyen ételekkel vendégelték meg a szüreti munkásokat, hogyan öltöztessük szüreti köntösbe a szárnyashúst?

Számos bor- és csemegeszőlőfajta várja, hogy eljöjjön a szüret ideje, kezdve a korai, már a nyár derekán szedhető Zala gyöngyével, befejezve az olyan kései fajtákkal, mint az október közepén érő Itália. Mi mindenre jók ezek a szőlőfajták, mi különbözteti meg a csemegeszőlőt a borszőlőtől? Hogyan dolgozzuk fel kedvenc magyar fajtáinkat, milyen ételeket érdemes készíteni belőlük? Kipróbált receptünket bemutatva eláruljuk, hogyan készül a tanyasi kakas java szőlőágyon, jó sok édeskés szafttal, fonnyasztott szőlőszemekkel, fűszeres borban előpácolva!

Még ma is jelentős esemény a szüret

A szőlőszüret július végétől egészen október végéig tart, így, ha ügyesen ültetjük be vele a kertünket, hónapokon keresztül, mindig lesz friss szőlő az asztalon. A szüreti időszak napjainkban szeptember közepe/vége táján kezdődik és októberben ér véget az olyan különleges fajtákkal, mint például az aszúszemek begyűjtése; ekkortájt rendeztek a falvakban szüreti mulatságokat is, hogy a nép közösen megünnepelhesse a bő termést és a jó bort, amivel a legprofibb borászok egy akár egész tájegységet híressé tehettek.

Az őszi szőlőszüret tevékenységéhez évszázados hagyományok kapcsolódnak, melyeknek egy jórésze még ma is él, hiszen a sikeres betakarítás és a jó termés jó bort ígért. A szüreti mulatságokon, bálokon rendszerint előkerülnek a borászatok legjobb, legkülönlegesebb borai, amelyekhez természetesen néhány finom falat étel is dukál, nem beszélve a zenés táncmulatságról. Na de mégis, hogyan zajlott a szüret a régi időkben, milyen babonás hagyományok jellemezték ezt az időszakot száz és száz évvel ez előtt?

Az asszonyok szedték a szőlőt, a férfiak vitték a puttonyt

Az európai borfogyasztás múltja évezredekre nyúlik vissza; mint megannyi mindent, a bortermesztés Pannóniai elterjesztését is a római hódítóknak köszönhetjük. A Kárpát-medence lankás tájegységei kiváló bortermő vidékeknek bizonyultak (leghíresebb borvidékeink közé tartozik Villány, Tokaj, Szekszárd és Eger, de a Balaton-környéki és az alföldi boraink is párját ritkítják egész Európában). A hagyományokat a rendszerváltás óta próbálják minél több térségben feléleszteni, borversennyel, borkóstolóval, zenés rendezvényekkel népszerűsíteni.

Hogy szemléltessük, a szüretnek mekkora volt a jelentősége – ugyanúgy, ahogy a szintén létfontosságú aratómunka idején -, eláruljuk, hogy a 16-17. században még a törvénykezés is szünetelt ezekben a hetekben, a szüretelők pedig messzi földről érkeztek a rokonsághoz, baráti körhöz vagy napszámba, hogy besegítsenek a munkába (még a katonák is otthagyták feladataikat egy időre). A 18-19. század során alakult ki a szüreti bálozás hagyománya, ami a vidéki emberek életében létfontosságú párkereső időszak volt – ennél már csak a farsangi báli szezon bírt nagyobb jelentőséggel. Egyes helyeken úgy gondolták, aki nem talál udvarlóra a szüreti bálon, az vénlány marad.

A szüret a férfiak és a nők közös munkája volt: rendszerint a lányok, asszonyok szedték a szőlőfürtöket, a férfiak pedig a hátukon cipelték a puttonyt, közben már készült is a must, a gazda pedig folyamatosan főzött a szüretelőkre. Hogy a kora reggeltől késő estig tartó munka kellemes hangulatban teljék, a szüretelők vidám dalokat énekeltek, majd a szüret befejeztével köszöntötték a szőlősgazdát, annak bőkezűségéről – vagy éppen fukarságáról – szónokolva.

Szüretelő férfi,
Szüretelő férfi, "puttonnyal" a hátán

Vinyigeszedés és csirkézés, cserpák és tőtike

Észak-Magyarországon, Tokaj-Mád környékén külön tájszavakat használtak/használnak mind a mai napig a szőlő gondozására: „vinyigeszedésnek” nevezik a szőlő metszését, „csirkézésnek” a karózás utáni kétágúzást. A lemetszett vinyige (vagy venyige, azaz a levágott szőlővessző) égetésével jósoltak is: úgy gondolták, hogy ha a füst a tőke fejére száll, bő bortermés várható, viszont, ha magasra száll a füst, akkor szűkös év jön – ellenben vigaszt nyújthat a gazdának, hogy a borát jobb áron fogja tudni eladni.

A jóslás ennyiben nem merült ki, a gazdák nagy reményt fűztek a „fagyos szentekhez” is. A népi hagyományok szerint, ha Pongrác, Szervác, Bonifác és Orbán napja fagy nélkül telt el, akkor bőséges bortermés és jó bor várható. Mások a cseresznye ízéhez igazították várakozásaikat: ha jóízű volt a cseresznye, akkor a szezon szőlője is édes lesz – utóbbit még imáikba is belefoglalták a nyárvégi, őszeleji készülődés során.

A mádi térségben a szüret napját egészen későn, csak október 28-án, Simon Juda napján kezdték meg. Ha az időjárás kegyes volt, az asszonyok kézzel válogathatták az aszúszemeket (a Botrytis cinerea nevű penészgombával fertőzött, „nemesrothadásnak” indult szemeket, amelyek a szamorodni és az aszú különleges aromájáért felelősek). Hogy a szőlőfürtök elférjenek a gyűjtőben, taposni kellett őket, ezután a szőlősgazda cserpákkal kimérte a mustot a tőtikébe, végül a must a hordókba került.

Szüreti játékok és babonák

A szüreti bált rendszerint felvonulással nyitották meg, amin nem csak a szüretelők, hanem a közösség minden fontos szereplője részt vett. A magyar népi játékokra rengeteg alakoskodó hagyomány volt jellemző – ez a szüretre is érvényes. A menetet mindig a borkirály vezette, de fontos szerepet kapott a bíró, a csőszlegények és a csőszleányok is, sőt, a kikiáltott tolvajoknak is szerepe volt. Az ókori római hagyományokra utal a boros hordóra ültetett, piros ruhás baskus figura, aki Bacchus, a bor és a mámor istenét jelképezi.

Míg az aratás végeztével aratókoszorút, addig a szüret sikeres elvégzése után szőlőkoszorút fontak (volt, ahol félhordó alakú koszorú készült, benne nemzeti színű szalaggal, virágokkal), ezt használták a hagyományos szüreti játékokhoz, amelyek általában csőszjátékok voltak. A játék során a közösségből csőszöket és tovajokat neveztek ki: a tolvajoknak el kellett lopnia a szüreti koszorúról a szőlőt, a csősznek őrizni. Ha a csősz elkapott egy tolvajt, valamilyen játékos büntetést szabhatott ki rá, a csapat nagy örömére.

A falvak népe félt a gonosz szellemektől és a házra, jószágokra rontást hozó boszorkányoktól – mindez nem csak az egyházi intelmeken, hanem a falusi asszonyok élénk fantáziáján egyaránt nyugodott (sokan azt gondolták például, hogy a boszorkányok a bodzabokorban laknak). Hogy elűzzék az ártó szándékú entitásokat, szenteltvizet locsoltak vagy füstöléssel, esetleg a kapukra akasztott zöldágakkal tartották őket távol (érdekesség, hogy a pünkösdi rózsának is volt ilyen funkciója).

Ezeket a gazdag fogásokat ették a szüretelők

A szüreti mulatságon felszolgált lakoma gyakorlatilag ugyanúgy nézett ki, mint egy hagyományos paraszti lagzis menüsor: az étkezést (miután hazaszaladtak megtisztálkodni, felfrissülni) húslevessel kezdték, ezután rendszerint birka- vagy marhahúsból készült pörkölt vagy gulyás következett, emellett nagy hagyománya volt az olyan káposztás ételek készítésének is, mint a töltött káposzta vagy a székelykáposzta. Tipikus szüreti étel volt még a pincepörkölt is, ami – ha valaki még nem kóstolta – egy olyan pörköltféleség, ami krumplit is tartalmaz; egy szelet friss kenyérrel igazán laktató, de a túrós csusza is népszerűfogás volt.

Ezeknek az ételeknek az elkészítése mindig a szakács feladata volt (maga a gazda vagy az ő egyik családtagja, tipikusan egy, a bogrács vagy üst kezeléséhez jól értő férfi), aki nem szüretelt, ellenben egész nap azon dolgozott, hogy a megfáradt munkásokat a legjobb falatokkal kényeztesse. Azt is fontos megemlítenünk, hogy a szüretelőknek nem csak vacsora járt, hanem ebéd és gazdag reggeli is – utóbbi kenyérből, kolbászból, füstölt szalonnából, friss zöldségekből és gyümölcsökből állt.

Ha már szüretről van szó, a dolgozók elmaradhatatlan „elemózsiái” közé soroljuk a friss must mellett a bort is (még az előző szezonokból), de ha valakinek komolyabb szíverősítőre volt szüksége, a pálinka is előkerült. Jusson eszükbe, a pálinka nem csak szilvából, almából vagy barackból készül, kiváló szőlőpálinka vagy törkölypálinka is készíthető belőle (az erjesztett szőlőtörkölyből készített pálinka az egyik legrégibb szeszesitalunk, ami a bornak kipréselt szőlőfürtök után hátramaradott szárból, héjból, magból van).

A szüreti desszertek közé a hagyományos kelttésztás kalácsok, bukták tartoznak, melyekbe már idei szilvalekvár vagy baracklekvár került, de sokan készítettek csőregefánkot, aranygaluskát vagy különféle aprósüteményeket. A desszertekben gyakran visszaköszönt a csemegeszőlőből készült mazsola (aszalt szőlőszemek), amihez a legjobban a mag nélküli/kismagvú szőlőfajták használata a legalkalmasabb.

A borszőlő jellemzően kisebb szemű, vastag héjú, magas cukortartalmú szőlőfajta
A borszőlő jellemzően kisebb szemű, vastag héjú, magas cukortartalmú szőlőfajta

Csemegeszőlő vagy borszőlő? Nem mindegy!

Hiába hangzik jól a házi borkészítés lehetősége, ezt sajnos nem tehetjük meg bármilyen szőlővel (szupermarketből vásárolt fajtákkal még csak ne is próbálkozzunk). Alapesetben megkülönböztetjük a csemegeszőlők és a borszőlők jól körülhatárolható kategóriáját: a borszőlő fajták (pl. Juhfark, Kövérszőlő, Zeus, Kadarka, Turán) a Vitis Vinifera családba tartoznak, tipikusan kevésbé alkalmasak emberi fogyasztásra, hiszen a szemek kisebbek, a magjuk ehhez arányítva jelentősebb méretű, a héjuk – különösen a kékszőlők esetében – igen vastag, és kevésbé lédúsak a szemek, mint az „asztali” szőlő esetében.

A csemegeszőlő (pl. Attila, Boglárka, Csabagyöngye, Zalagyöngye, Néró), avagy az asztali szőlő ellenben lédús, már-már vizes hatású, magja kevésbé észrevehető (de vannak magnélküli fajták is), a szemek hatalmasra duzzadnak. Ezeket az egyébként otthon is termeszthető szőlőfajtákat nem lehet borkészítéshez használni, nem elég magas a cukortartalmuk sem, ami alkohollá alakulhatna az erjedés során.

A Magyarországon számontartott szőlőfajták jelentős része hibrid szőlő; vannak olyan típusok is, amelyek borhoz is használhatóak, de az asztalon is megállják a helyüket – tipikusan a muskotályszőlők, a Zala gyöngye, de ide tartozik korunk egyik legdivatosabb fehérszőlője, az Irsai Olivér is. A köztes típusok jellemzően fehérszőlők, de természetesen a borszőlőket is el lehet fogyasztani nyersen, sokan szeretik például – vastag héja ellenére - a Kékfrankost.

Csemegeszőlő: nem csak nyersen érdemes fogyasztani

A gasztronómiában a szőlőt bármilyen formában használhatjuk: hozzáadhatjuk az ételekhez nyersen, must vagy bor formájában, de még a szőlőből készült pálinkát is belekeverhetjük akár egy sütemény krémjébe. A mazsoláról se feledkezzünk meg, hiszen kiválóan illik mind a túrós süteményekhez és édes főételekhez, mind a rumos-diós-mákos, karácsonyi hangulatú ízvilághoz (elengedhetetlen hozzávalója például a bejglinek).

Amikor egy ételhez bort adunk, biztosítjuk vele a fogás savasságát, az alkohol a főzés során elpárolog, az ízek egy része megmarad. A bort használhatjuk mártásokhoz, bármilyen húshoz és halhoz, pörköltekhez, sültekhez és pácoláshoz is, hogy a hús már jóval a készítése előtt felvegye az aromáját, illetve megpuhuljon. Különleges fogásokhoz használhatunk szőlőmagolajat vagy szőlőecetet is, sőt, még a szőlő levelét is betölthetjük!

Ahogy fentebb is írtuk, az átmeneti hibridkategóriáktól eltekintve főzéshez kifejezetten a csemegeszőlő használata javallott, amelyekkel gazdagíthatunk egy gyümölcsös szaftot (kifejezetten szárnyashúsok, csirke, kacsa vagy liba mellé ajánljuk), de meg is párolhatjuk vagy süthetjük őket köretekhez, salátákhoz (fonnyasztott szőlő kerül például a Waldorf-salátába is). A friss csemegeszőlőt mindemellett bármilyen süteménybe beletehetjük – gondolunk itt a piskótákra, a gyümölcstortákra és más könnyed édességekre.

Tanyasi kakascomb röszti burgonyával, szőlővel
Tanyasi kakascomb röszti burgonyával, szőlővel

Recept: Szüreti kakas szőlőágyon, röszti burgonyával

A következő receptünkben háromféle szőlőszármazékot használunk: friss szőlőt, mustot (amit nyugodtan helyettesíthetünk sima bolti szőlőlével is) és bort. A nyár végén nem csak a szőlőt takarítják be: ilyenkor már felcsereredtek a nyáreleji csibék, amelyek között csak a legéleterősebb kakast szokták meghagyni – a többiek sajnos előbb-utóbb a fazékban végzik, ahogy a mi esetünkben is. Nézzük, hogyan készül a kakasunk szőlővel!

A kakas hozzávalói

  • 1 tanyasi kakas combja, szárnya és melle
  • 4 fürt csemegeszőlő (tetszőleges)
  • 2 dl must (vagy szőlőlé)
  • 4 db vöröshagyma
  • 4 dl száraz vörösbor
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db friss rozmaringág
  • só, bors ízlés szerint

A röszti hozzávalói

  • 500 g krumpli
  • 100 g liszt
  • 50 g zsemlemorzsa
  • 2 db tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint

A kakas elkészítése

Első körben mossuk meg alaposan és töröljük szárazra a húst, majd tegyük egy nagy tálba a darabokat. Sózzuk, borsozzuk a kakast, adjuk hozzá az áttört fokhagymát, locsoljuk meg az olívaolajjal, a szőlőlével és a borral, majd kézzel „masszírozzuk meg” őket jó alaposan, hogy mindenhová elérjen a fűszeres lé. Hagyjuk ebben a gyümölcsös-boros-olívás pácban állni egy éjszakán át a hűtőben, majd másnap vegyük elő és helyezzük a húsokat egy öntöttvas edénybe.

Öntsük rá a húsra a páclevet, adjunk hozzá négy darab durván feldarabolt vöröshagymát és 2 fürt csemegeszőlőt is (a szára nélkül, megtisztítva, a szemeket kiválogatva). Helyezzük az edény tetejével lefedve a 180°-ra előmelegített sütőbe, majd süssük 2 óra alatt teljesen puhára (tanyasi kakas esetében még ennél is hosszabb lehet a sütési idő (pl. 3 óra), ellenben, ha sima bolti csirkehússal készítjük, 1 óra is elegendő). Amikor a hús megpuhult, távolítsuk el a fedőt és süssük a húst bőrével felfelé, grill módban, míg a bőre aranybarnára nem sül, a folyadék egy része pedig el nem párolog a hús alól.

Ha zavarónak találjuk a szőlő magjait (eleve célszerű kismagú vagy magnélküli fajtát használni, sőt, ha van türelmünk, akár ki is magozhatjuk a gyümölcsöt), akkor érdemes egy szűrőn átpasszírozni a szaftot, hogy csak a magoktól mentes szósz maradjon meg – ettől az értékes elemtől semmi esetre se „szabaduljunk meg”, hiszen ez adja az étel szaftosságát, gyümölcsösségét.

Fonnyasztott szőlő a tálaláshoz

Mivel a hússal sütött szőlő szinte teljesen elolvad a főzés során, érdemes frissen, tálalás előtt fonnyasztanunk hozzá. A feladat nagyon egyszerű: tisztítsuk meg a szőlőszemeket, szemezzük le a fürtöt és egy serpenyőben, minimális zsiradék (vaj, olívaolaj) hozzáadása mellett, egy kicsit süssük őket át. Nem kell őket elpépesíteni, a cél, hogy a szőlő forró, ráncos, de még roppanós maradjon. Tálaljuk a kakasunkat házi (vagy ha nincs időnk elkészíteni, bolti) burgonya rösztivel, friss és ráncos szőlővel, szafttal gazdagon meglocsolva!

A házi röszti burgonya elkészítése

Pucoljuk meg a krumplit, reszeljük le nagylyukú reszelőn, sózzuk be és hagyjuk, hogy kieressze a levét (kb. 15 perc), majd facsarjuk ki olyan alaposan, amennyire csak tudjuk. Adjuk a reszelékhez a tojást és a lisztet (ha a massza nagyon lágy, nedves, még egy kicsit lisztezhetjük, de adhatunk hozzá morzsát is), majd fűszerezzük sóval, borssal és áttört fokhagymával.

Vegyünk ki a krumplis masszából kb. 2-3 evőkanálnyi adagokat és formázzunk a kezünkkel lapos, nagyjából 1 cm vastagságú, hasonló méretű korongokat (nem kell nagynak lenniük). Ízlés szerit forgassuk őket morzsába (igény szerint panírozhatjuk is őket – lisztbe, majd tojásba, végül morzsába forgatva). Egy mély serpenyőben hevítsünk napraforgóolajat, majd süssük ki benne a korongokat, míg aranybarnák nem lesznek.

Mészáros Pál Merlot, 2019
Mészáros Pál Merlot, 2019

Borajánló: Mészáros Pál Merlot, 2019

Mivel egy igazán laktató, szaftos, édeskés-savas szárnyasételt készítettünk, hogy meglegyen a harmónia a tányér és a pohár között, egy kellemesen gyümölcsös, száraz vörösbort választottunk, a Mészáros Pál Borház és Pince klasszikus válogatásából. Mészáros Pál dinasztiális pincészete a mai napig a szekszárdi borvidék egyik húzóneve, dűlőszelektált borai közt a Merlot egyedi jellemvonásai mellett magában hordozza a környék regionális jellegét is. Kiváló választás az őszi átmeneti időszakra, mikor fokozatosan letesszük a könnyed, nyári fehér- és rozéborokat, ellenben fokozatosan előtérbe helyezzük a testesebb, száraz vöröseket, igazodva a szezonális igényekhez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

bor

szüret

szőlő

hagyományok

recept

receptek

szárnyashús

sült

gasztro

gasztromesék

magyaros ételek