Virágzik a bodza: ennyi mindenre jó, így készíts belőle szörpöt, pezsgőt és különleges lekvárt!

Tóth Viktória   
  Megosztom
Virágzik a bodza: ennyi mindenre jó, így készíts belőle szörpöt, pezsgőt és különleges lekvárt!

Május egyik legjellegzetesebb növénye nem más, mint a méretes bokrokon megülő, csodaszép és illatos bodzavirág – szinte vétek kihagyni a szezon egészséges, különleges virágaiból készíthető üdítőket, amiket télire is eltehetünk, így egész évben élvezhetjük az ízüket. A bodza nem csak kellemes tavaszi/nyári alapanyag: a népi gyógyászatban évszázadok óta alkalmazzák vízhajtóként és természetes gyógymódként különféle betegségekre, mindemellett számos bodzás finomsághoz hozzáadhatjuk extra hozzávalóként is.

A bodza a magyar vidék közismert alapnövényei közé tartozik, üdítő, sárgásfehér virágai május közepén kezdenek nyílni. Habár jól ismerjük az ízét, mégis képtelenek vagyunk megunni a bodzaszörpöt, amit, ha szakszerűen elrakunk, tartósítószerek hozzáadása nélkül is eltarthatunk egész évben. Cikkünkben eláruljuk a bodzaszörp tökéletes formuláját – a receptet követve garantáltan emlékezetes, egyben egészséges finomságot hozhatsz létre. A klasszikus bodzaszörp receptje mellett azt is leírjuk, hogyan készítsünk a virágokból hűsítő, friss bodzaitalt, illetve kellemesen alkoholos, buborékos bodzapezsgőt. Gondoltad volna, milyen egyedi bodzalekvár is készíthető belőle?

A fekete bodzáról bővebben

A fekete bodza (Sambucus nigra) egész Európa elterjedt növénye, ám megtalálható a Fekete-tenger partvidékén, sőt, még Észak-Afrikában is (senki sem tudja, hogy konkrétan honnan származik). A bodzára gyakran mondják, hogy a másodlagos élőhelyek növénye, ami annyit tesz, hogy a növény kiválóan alkalmazkodik az emberi beavatkozások peremvidéki feltételeihez, sőt, remekül bírja a szmogos, városi levegőt is.

Krémfehér bodzavirágok: májustól júliusig nyílnak
A bodza krémfehér virágai májustól júliusig nyílnak

A bodzabokrokat gyakran láthatjuk autóutak, vasúti sínek mentén, parlagokon, cserjésekben, de vízpartokon és nyirkos erdők szélében is remekül burjánzanak. A bodza kedveli a nitrogénban gazdag tápanyagot, de megél a gyengébb minőségű, szárazabb földeken is, és a félárnyéknak is ellenáll. Magyarországon mindenhol előfordul, hatása pozitív a környezetére, mert gyorsan bomló avarja segíti a vegetáció megújulását. A terebélyes bokrok 3-10 méter magasra nőnek, sokan közülük elérik a százéves életkort is.

A bodza krémfehér/sárgásfehér bogernyő virágzata május közepén kezd nyílni, a virágzás júliusban hagy alább, ilyenkor éri meg őket begyűjteni és még frissen feldolgozni. A csonthéjas gyümölcsök augusztus végén, szeptember elején érnek be, akkor alkalmasak a szedésre, mikor már majdnem az összes bogyó elérte a jellegzetes, bordósfekete színt. A gyűjtés során vigyázzunk: könnyű összekeverni a mérgező gyalogbodzával, aminek azonban hófehérek a virágai, portokjuk lila, bogyós termése pedig a lelógó fekete bodzával ellentéten felfelé áll.

Bodza: tündérek és boszorkányok mágikus növénye

Kevés olyan növény van, amit a történelem során annyi misztikus tulajdonsággal ruháztak fel, mint a fekete bodzát, amit már az ókori görögök idejében is tisztelettel tartottak számon különleges gyógyhatása miatt. A rómaiak a bogyók levét hajfestésre használták, ugyanis a fekete hajszínt ezen az úton tudták a legkönnyebben előállítani. A dánok Hylde Moert, a természet istennőjét látták megtestesülni a bodzabokorban, a kelta kultúrákban pedig úgy gondolták, hogy a bodzafa, mint az erdő lelke körül járnak táncot a tündérek.

Az ősi természeti kultúrákban gyakran imádkoztak a bodzához, hogy óvja meg a családot az olyan katasztrófáktól, mint a villámcsapás, vagy éppen a gonosz szellemek, boszorkányok mesterkedései. A bodza tisztelete a kelta gyökerű kultúrákban, a viking hódítások nyomán és a britanniai szigeteken különösen fennmaradt – sokan még a mai napig engedélyt kérnek a fában lakó Bodza Anyától, hogy termést, vesszőt vághassanak a bokorról.

A kereszténység elterjedése óta azonban a népi babonák egészen megosztóak lettek a bodzával kapcsolatban: amellett, hogy gyógyító erejű növényként gondoltak rá, a bodzát összemosták a boszorkánysággal is (Bodza Anya gonosz szellemmé változott át) – azonban más vidékeken éppen a rontást elűző növénynek tartották. Sokan úgy vélték, a bodzabokor alatt nem szabad elaludni, mert elvarázsolja az embert álmában. A kereszténység sötét éveiben tiltották a bokor imádatát, sőt, arra is használták, hogy a lucaszékhez hasonlóan elárulja, ki a közösségben a boszorkány.

A bodzának bibliai vonatkozásai is vannak, negatív megítélésének köze volt ahhoz, hogy a népi legendák szerint Jézus keresztfája bodzából volt, sokan pedig azt gondolják, hogy Júdás egy bodzafára akasztotta föl magát bűneiért. A Júdással kapcsolatos hiedelem alapjául szolgál a júdásfülgomba, ami a bodza ágain nő (ez egyébként egy fül alakú, semleges ízű, enyhe immunerősítő hatású gomba). A bodza ágait, bodzából készült kereszteket is gyakran akasztottak ki/hordták magukkal, hogy elűzze a betegséget, rontást, vagy az ördögi familiárisokat.

Mivel ennyi babona övezte a bodzát, az egyház egy időben még azt is megtiltotta, hogy boszorkányokat bodzamáglyára küldjenek, mert a kedvenc fájuk nem lehet alkalmas a megégetésükre. Egyébként ennek is megvan a valóságalapja: a bodza éppen az üreges, szivacsos részeknek köszönhetően nem ég rendesen, inkább hamvad, így alkalmatlan a tüzelésre, fűtőértéke is egészen elenyésző.

Beáztatás után kifacsart friss bodzavirág
Beáztatás után kifacsart friss bodzavirág

Mire használták a bodzát a régi magyarok?

A bodza nem csak misztikus mivolta miatt volt közkedvelt a régi időkben, hiszen a növény többi részét is hasznosították, kiváltképp a fiatal, szivacsos belsejű bodzahajtásokat (a bodza szivacsos velője annak köszönhető, hogy a növény bélürege a növekedéssel együtt nem tágul; ezeket a részeket egyenes szálirányú farész zárja körül). A bodzaágak tökéletesen alkalmasak olyan fúvós hangszerek készítésére, mint a bodzafurulya, a tilinkó vagy a kaval.

Néhány éves bodzahajtásokból készítették például az ásók nyelét is, hiszen kényelmes fogása, szálkamentessége és kellemes súlya megkönnyítette a ház körüli munkálatokat. A kovácsok is használták a bodzát, mégpedig a belső részeket eltávolítva a fújtató készítéséhez – a maradék bodzaszivacsból gyújtós lett. A halászok hálóvarót út készítettek a fás részekből, a kelmefestők pedig szövetek színezésére használták – a levelekből zöld árnyalatok, a bogyókból barnás, kékes és bíbor színek kerültek előállításra. Kártevőriasztásra is használták: a bodzaleves permetezés taszítja a legyeket és az egereket is. Játékok is gyakran készültek belőle, ilyen volt például a bodzapuska.

Az időskorúak történeteit hallgatva megállapíthatjuk: a magyarok mindig is babonásak voltak. Számos helyen úgy tartották, a bodzabokorban rontást hozó boszorkány lakik; a palóc babonák szerint, ha a bodza letaposott, meghajlított ágára földet hordtak, az állatok sebeiből kibújtak a lárvák, Göcsej térségében pedig bodzát szórtak a disznóól padlójára, hogy a betegségek elkerüljék az állatokat, vagy ráolvasásokat végeztek bodza segítségével. Máshol, például az Őrségben már kevésbé kedvelték a növényt: úgy tartották, nem szabad a ház közelébe ültetni, mert bevonzza a villámcsapást; Zenta térségében viszont a pünkösdi virágok között ott a bodza is, a Szentlélek eljövetelét váró virágdísz gyanánt.

Az érett bodzabogyó kiváló lekváralapanyag
Az érett bodzabogyó kiváló lekváralapanyag

Bodza a népi gyógyászatban VS napjainkban

A bodza hatóanyagai a virágokban (flavonoidok, szaponinok, ciánglikozid, klorogénsav), a bodzabogyókban (antocianinok, szerves savak, cukrok és vitaminok) és a levelekben (cseranyag, szambunigrin glikozid) találhatók, ezeket a részeket hasznosíthatjuk gyógyászati és gasztronómiai célokra. Fontos tudnivaló, hogy a virágok, bogyók kocsányai mérgezőek, így azokat a részeket nem szabad megennünk! A termések A-, B-, C-, D- és E-vitamintartalma rendkívül magas, emellett olyan ásványi anyagokat tartalmaznak, mint a vas, a foszfor, a magnézium, a kálium és a kalcium.

Gyakran emlegették a bodzát úgy, mint a „szegény ember patikáját”, hiszen egyszerű és ingyenes gyógyszerként alkalmazhatták minden tavasszal. A népi gyógyászatban vizelethajtásra, vértisztításra, gyulladáscsökkentésre használták, ám főzete megoldást jelentett a székrekedésre, a sérülések hámosítására és csillapították vele a szemgyulladásos panaszokat is. Kedvelt gyógyszer volt a bodzafőzet megfázás, torokfájás ellen, illetve a TBC-t is próbálták gyógyítani vele. Nem csak a virágokat, bogyókat hasznosították, hanem a bodza gyökereit is. Bodzatinktúrás fürdővízzel kezelték az epilepsziásokat, a gallyak levével szemölcsöket kentek be, sőt – habár ez nyilván nem használt – a betegek arccal a fa felé, a földre feküdtek, hogy beszívhassák a bodza gyógyító erejét.

A bodzát napjainkban is gyakran fogyasztják, szerves részét képezi a táplálkozásunknak – különösen ilyenkor -, emellett rengetegen gyógyászati célból fogyasztják a virágokból, bogyókból származó készítményeket. A szárított vagy friss bodzavirágokból főzött teát manapság leginkább a megfázásos panaszok enyhítésére használják remek izzasztó, lázcsillapító, köhögéscsillapító hatása miatt. A bodza elismert vizelethajtó szer is, kiváló eleme egy tavaszi tisztítókúrának.

A bodza serkenti a vesék működését, csökkenti a gyulladásokat, hajtja a vizeletet, ezzel együtt tisztítja a vért is, így a bodzafogyasztás által könnyebben megszabadulhatunk a szervezetünkben felhalmozódott méreganyagoktól. Nem csak belsőleg, hanem külsőleg is alkalmazhatjuk: a bodzás fürdővíz ténylegesen megnyugtatja az érzékeny bőrt, szemeket – utóbbi tulajdonságai miatt újra felkapott alapanyag a kozmetikaiiparban.

A bodzagyűjtés alapszabályai: nem csak az utak mellett tilos leszedni!

Ugyanúgy, ahogy a pitypangszörp készítése kapcsán is elárultuk, a bodzánál is hangsúlyozzuk, hogy kerüljük a forgalmas utak melletti bokrokat, ugyanis az autók kipufogógázából származó káros anyagok, illetve az útról szálló por beszennyezik a virágokat. Ugyanígy a szántóföldek közvetlen közelében növő bodzákat is kerüljük – jusson eszünkbe, mennyi haszonnövényt permeteznek tavasszal, éppen ebben az időszakban! Ha olyan helyen lakunk, ahol a feltételek adottak és imádjuk a bodzát, érdemes a kertünkbe is ültetni.

Az ideális bodzabokor kisforgalmú utak/bekötőutak mentén található, távol a szántóktól, vízpartokon, erdőszélen vagy mezők szegélynövényzetében. Gyűjtsük a virágokat szép időben, amikor ki vannak nyílva, szellős zsákba vagy kosárba, a nejlonzacskót kerüljük, hiszen pillanatok alatt megfonnyadhatnak benne a virágok! A gyűjtés után a rovarokat rázzuk le a virágokról, azonban ne mossuk meg őket, különben az értékes, ízes virágpor kárba veszik! Egy bokorról sose szedjük le az összes virágot, hiszen érdekünk, hogy fejlődjön, szaporodjon, illetve, hogy nyár végén visszatérve a virágokból létrejövő zamatos bogyókat is begyűjthessük.

Ennyi minden készülhet 100 darab bodzavirágból
Ennyi minden készülhet 100 darab bodzavirágból

Mi mindent készíthetünk bodzából?

A mindennapi gyógyászatban és étkezésben a virágokat és az érett bogyókat hasznosítjuk – a virágokat beáztatjuk vagy kifőzzük, míg a bogyókat kötelezően főzzük, hogy lebomoljon bennük a szambunigrin nevű anyag, ami hányást, hasmenést okozhat. A bogyók csonthéjas magjait a gyümölcs átpasszírozásával tudjuk eltávolítani, a szárrészeket kézzel, vagy ollóval vegyük le a virágokról. Ha konyhakésszé tettük az alapanyagokat – jelen esetben a bodzavirágot – könnyen és kreatívan dolgozhatunk velük tovább.

A virágok felhasználása sokrétű: a leggyakoribb felhasználási mód a bodzaszörp, ami tartósítószer mentesen is eltartható, így télen is élvezhetjük a tavaszi, nyári ízeket (még több cukor hozzáadásával, mint a receptben, erősen koncentrált, szirupos anyagot is létrehozhatunk). A bodzavirágból főzés nélkül, egyszerű cukros-citromos áztatás útján is készíthetünk italokat, ami behűtve igazán finom vízhajtó frissítőként szolgál.

Jelenleg a házi lekvárfőzés hatalmas reneszánszát éljük – aki csinálta már, tudja, hogy szinte bármilyen ehető gyümölcsből (például őszibarack lekvár, szilvalekvár vagy klasszikus, nagyi-féle kajszilekvár), sőt, zöldségekből (lilahagyma lekvár) és virágokból is készíthetünk különleges lekvárokat. A konyhakész bodzavirágot érdemes valamilyen más gyümölccsel társítani, hogy igazán zamatos lekvárt főzhessünk belőle – erre tökéletesen alkalmas az alma, a barack, sőt, az eper is.

Ha mindez nem elég, a bodzából kiváló bodzapezsgőt lehet erjeszteni, amiért a házi alkoholos finomságok rajongói biztosan leemelik a kalapjukat, de készíthetünk bodzából bodzaecet is. A virágokat meg is ehetjük palacsintatésztába mártva és kisütve, vagy például bodzafánk formájában. Érdemes a virágok egy részét kiszárítanunk (napon, felakasztva vagy aszalógépben is lehet) és eltenni teának a hideg, megfázásos időszakra.

A bodzabogyók felhasználása szintén sokrétű: közkedvelt lekváralapanyag (azonban a magoktól való megszabadulás nagyon körülményes), azonban készíthető belőle fűszeres csatni (mint például a zöldparadicsom csatni), üdítőital, bodzabor és (méregdrága) bodzapálinka. Mind a bogyó-, mind a virágszármazékok alkalmasak sütemények, pohárkrémek ízesítésére, de nyáron remek fagyi, sorbet is lehet belőlük. Nézzük a legnépszerűbb klasszikus és formabontó bodza recepteket – te melyiket készítenéd el a legszívesebben?

Bodzavirág lekvár
Bodzavirág lekvár

Recept: bodzavirág lekvár almával

A befőzés szerelmeseinek mindenképpen érdemes kipróbálniuk a bodzavirág lekvárt, ami igazán egyedi és aromatikus finomság bármilyen süteményhez, pirítósra, kalácsra vagy éppen palacsintába egyaránt. A bodzavirág önmagában nem alkalmas arra, hogy lekvárt főzzünk belőle, szükségünk van valamilyen gyümölcsre, hogy krémes, édes, üde – ám meglepően bodzaillatú és ízű – lekvárt/dzsemet kapjunk. A legtöbb recept az almát ajánlja, mert visszafogottabb az íze, jobban ki tud teljesülni benne a bodza karaktere.

Hozzávalók

  • 30 db friss bodzavirág
  • 500 g alma
  • 300 g kristálycukor vagy fruktóz
  • 3 db bio citrom (héja és leve)
  • kb. 1 l víz
  • 2 csomag 3:1 dzsemfix
Bodzalekvár: az almát reszeljük egyenesen a citromos lébe, így nem fog megbarnulni
Bodzalekvár: az almát reszeljük egyenesen a citromos lébe, így nem fog megbarnulni

A bodzalekvár készítése

Receptünk elkészítését a bodza beáztatásával kell kezdenünk, mintha csak egy sima, főzésmentes áztatott bodzaitalt tennénk el: a tiszta helyről begyűjtött bodzavirágokat ÁTMOSÁS NÉLKÜL tegyük egy nagyobb fazékba, a keményebb szárrészeket távolítsuk el (le is szedhetjük a virágokat, ha van türelmünk és időnk, ám ez nem szükséges). A citromokat mossuk meg alaposan, 2-3 citrom héját reszeljük bele az áztatóvízbe (ízlés szerint hozzáadhatjuk a reszelt gyömbért is), a citrom húsát pedig (héj nélkül) felkarikázva tegyük a lébe a kimért cukorral együtt. Keverjük oldódásig, majd, hagyjuk így állni egy éjszakán át.

Másnapra kiázik a bodza aromája és készen áll a főzésre. Hámozzuk meg és magozzuk ki az almákat, majd reszeljük le őket. Mind a gyümölcshúst, mint a reszelés során keletkezett levet tegyük a fazékba és kezdjük el a lekvár alapját főzni, míg a bodzarostok és a citromhús meg nem puhul, el nem kezd szétesni (ez kb. 20 perc). Ezután botmixerrel pürésítsük az egészet, így hozzáadhatjuk a dzsemfixet az alapanyagunkhoz, amivel további 10 percen keresztül együtt főzhetjük.

Tegyünk a lekvárból pár cseppet egy tányérra és vizsgáljuk meg az állagát, amikor kihűl: ha elég sűrű, akkor készen vagyunk. Ha az ízlésünkhöz mérten túlságosan híg, adjunk hozzá még egy kevés dzsemfixet és főzzük további pár percig. A kész bodzalekvárt adagoljuk csírátlanított befőttesüvegekbe, zárjuk le és állítsuk fejtetőre 5-10 percre. A dzsemfixes lekvárt nem kell feltétlenül dunsztban kihűteni, de ha biztosra akarunk menni, nyugodtan tegyünk úgy.

Bodzaszörp tartósítószermentesen
Bodzaszörp tartósítószermentesen

Recept: klasszikus bodzaszörp télire

A bodza más virágokhoz hasonlóan (ilyen például az akác, az orgona és a pitypang is) remek alapanyag a szörpkészítéshez: kifejezetten aromatikus, ráadásul egészséges italt készíthetünk belőle, vízzel hígítva, extra citrommal csodás vízhajtó limonádéként ihatjuk. Receptje válogatja, milyen cukor-víz aránnyal és mennyi citrommal, vagy citromsavval készítsük. Összességében elmondhatjuk, hogy minél több savanyú alapanyagot adunk hozzá, a későbbiekben annál kevésbé lesz szükségünk a frissen facsart citromlére.

Hozzávalók

  • 30 db friss bodzavirág
  • 10 db bio citrom
  • 2,5 l ásványvíz vagy szűrt víz
  • 1 kg kristálycukor

A bodzaszörp elkészítése

Válogassuk át a bodzavirágokat, tisztítsuk meg a zöld részektől és a bogaraktól, azonban lehetőség szerint ne mossuk meg. Áztassuk be annyi (langyos) vízbe, amennyi ellepi (kb. 2-2,5l), karikázzuk hozzá a megtisztított bio citromot (héjastól) és hagyjuk lefedve állni minimum egy éjszakát, de akár 2-3 napig is (utóbbi esetben célszerű naponta kézzel átkeverni). Ha a bodza kellőképpen kiázott, szűrjük le és kész az intenzív bodzalé (ez a bodzaital behűtve, cukorral önmagában fogyasztva is kellemes).

Keverjük a cukrot a vízhez (készíthetjük ennyi cukorral, kevesebbel, vagy még többel is, attól függően, mennyire tömény szirupot akarunk belőle főzni). Főzzük kis lángon, éppen csak úgy, hogy ne forrjon fel a lé, a cukrot közben keverjük el benne, hogy feloldódjon, végül csírátlanított üvegekben palackozzuk (aki biztosra akar menni, dunsztban kihűtheti), problémamentesen eláll télire.

Bodzapezsgő: alkoholos finomság
Bodzapezsgő: alkoholos nyári finomság

Recept: bodzapezsgő

A bodzapezsgő egy igazán kellemes, élénk ízű, alkoholos ital, amit bárki elkészíthet, akinek sikerül hozzájutnia a tiszta, friss virágokhoz. A palackban végbemenő erjedésnek köszönhetően, amit az ecet és az élesztő indít be, az italhoz adott cukrok lebomlanak, alkohol és széndioxid keletkezik, utóbbi buborékok formájában várja, hogy kinyitva valódi pezsgőként tölthessük a poharunkba.

Hozzávalók

  • 25 db friss bodzavirág
  • 5 l ásványvíz vagy szűrt víz
  • 1-1,5 kg kristálycukor
  • 4 db bio citrom leve és héja
  • 0,3 dl fehérborecet vagy pezsgőecet
  • 1 csipet borélesztő (instant)

A bodzapezsgő elkészítése

Első lépésként melegítsük fel a vizet, majd keverjük el benne a cukrot, míg teljesen fel nem oldódik – használjunk egy nagy fazekat hozzá, amiben biztosan elférünk. A cukros vízhez adjuk a citromokat: reszeljük le e a héjukat, majd facsarjuk bele a levüket is, végül adjuk hozzá a választott ecetet. Ebbe a lébe tegyük bele a tiszta, zöld részektől megszabadított bodzavirágokat, majd szellős konyharuhával letakarva erjesszük viszonylag hűvös helyen.

2-4 napig várjunk, közben ellenőrizzük, hogy a bodzapezsgő alapja elkezdett-e habzani, ugyanis ez árulkodik arról, hogy erjed az alapanyag. Ha úgy látjuk, hogy nem indult be a folyamat, adjuk hozzá a csipetnyi por állagú élesztőt (ha biztosra akarunk menni, már az elején rögtön hozzáadhatjuk) és folytassuk az erjesztést további 4 napon keresztül.

Az erjedési idő letelte után szűrjük le a bodzapezsgőt szűrőkendő vagy konyharuha segítségével és palackozzuk tiszta csatosüvegekbe (minél vastagabb falút válasszunk, hiszen a pezsgőben képződő szénsav nyomást gyakorol az üveg falára). Az üvegben további 8 napon keresztül érleljük, ezt követően jól lehűtve kínálhatjuk vele vendégeinket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

bodza

bodzaszörp

bodzavirág

bodza üdítőital

pezsgő

lekvár

lekvárkészítés

recept

receptek

gasztro

gasztromesék