Az eredeti lekváros bukta recept, ahogy a Nagymama készíti

HelloVidék   
  Megosztom
Az eredeti lekváros bukta recept, ahogy a Nagymama készíti

A lekváros bukta mindannyiunk nagy kedvence: mutatjuk, hogyan készül a lekváros bukta recept, mi a lekváros bukta titka, hogyan készül a lekváros bukta a Nagymama receptje alapján!

A lekváros bukta gyermekkorunk egyik legfinomabb kelttésztás édessége, ami nagyszerű harapnivaló reggelire, ebédre és uzsonnára is. Habár senki nem készíti el olyan finoman, mint Nagymamánk, érdemes nekünk is megpróbálkoznunk ezzel az édes, töltött kelttésztával, ugyanis a lekváros bukta recept elkészítése közel sem olyan bonyolult, mint az elsőre gondolnánk. Cikkünkben eláruljuk, hogyan készül a mennyei lekváros bukta, milyen lekvárral süssük és milyen kelt tésztát kell dagasztanunk hozzá.

A lekváros bukta hozzávalói

  • 550 g búza finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 25 g élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 ek akácméz
  • 5 ek kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 100 g sütőmargarin
  • lekvár / dzsem tetszőleges ízben
Lekváros bukta
Lekváros bukta

A lekváros bukta recept elkészítése

  1. A kelttészták univerzális első lépése a tej megmelegítése, amiben egy kevés cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt (kb. 10-15 perc).
  2. Szitáljuk egy nagyobb tálba a lisztet, majd egyszerűen adjuk hozzá a cukrot, a tojást, a sót és a mézet. A felfuttatott élesztős tejet keverjük össze az olvasztott sütőmargarinnal, majd szintén keverjük a lekváros bukta masszájához.
  3. Dagasszuk simára a lekváros bukta tésztáját kézzel vagy dagasztógéppel, majd egy kendővel lefedve kelesszük duplájára szobahőmérsékleten, egy órán keresztül.
  4. A megkelt lekváros bukta tésztát gyúrjuk át még egyszer kézzel, majd nyújtsuk ki és vágjuk késsel 12 egyforma darabra. Töltsük meg ezeket a tésztákat lekvárral, majd tekerjük fel és rögzítsük stabilan, hogy a töltelék sülés közben ne folyjon ki.
  5. Az összetekert buktákat a vágásos felükkel lefelé helyezzük egy tepsibe sütőpapírra, majd kenjük meg őket bőségesen olvasztott margarinnal. Kendővel letakarva kelesszük még további 30 percig a tepsiben.
  6. Süssük ki a lekváros buktákat 180°-on, alul-felül sütéssel, 30 perc alatt. A sütőt nem muszáj előmelegíteni.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

lekváros bukta

lekváros bukta recept

bukta

péksütemény

kelttészta

recept

receptek

gasztro

sütés