Élvonalban a magyar kajszi: leköröztük a nagyobb országokat is

Agrárszektor   
  Megosztom
Élvonalban a magyar kajszi: leköröztük a nagyobb országokat is

Magyarország is ott van az öt legtöbb kajszibarack-ültetvénnyel rendelkező európai uniós ország között, 2017-ben ugyanis a negyedik helyen szerepeltünk a listán. Az élen Spanyolország szerepel, ők birtokolják az unió kajszibarack-ültetvényeinek 32 százalékát. Az Európai Unió (EU) almaültetvényeinek egyharmada Lengyelországban található, 2012 és 2017 között ugyanis 12 százalékkal nőtt a számuk az országban.

2017-ben az Európai Unió almaütletvényeinek egyharmada, azaz 34 százaléka (160 800 hektár) Lengyelországban terült el - derül ki az Eurostat adataiból. Őt követte Olaszország (55 800 hektár) és Románia (55 100 hektár) egyaránt körülbelül 12 százalákkal. 2012 és 2017 között 23 900 hektárral nőtt az almaültetvények száma, amely nagyrészt Lengyelország 12 százalékos (17 700 hektár) növekedésének volt köszönhető, ugyanakkor Romániba szintén 12 százalékkal, Olaszországban pedig 7 százalékkal több almát termesztették az öt év alatt. Ezzel szemben Csehországban 24 százalékkal, Szlovákiában pedig 39 százalékkal csökkent az almaültetvények száma.

Kajszibarackban Magyarország is felkerült az ötös listára. 2017-ben itt volt ugyanis a negyedik legtöbb kajsziültetvény az uniós tagországok közül, megelőzve Görögországot, Franciaország után. A lista élén Spanyolország szerepelt, ők birtokolták ugyanis az unió kajsziültetvényeinek 32 százalékát, Olaszországot ezzel a második helyre szorítva. A legtöbb őszibarackfa - az EU ültetvényeinek 41 százaláka - is Spanyolországban volt. Körtetermesztésben ugyanakkor Olaszország állt az élen 29 ezer hektárral, így az EU összes ültetvényének a 29 százalékát mondhatták magukénak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kajszibarack

mezőgazdaság

gazdaság

agrár