Lezuhantak a ponthatárok: idén még többen kerülhetnek be a felsőoktatásba

Világgazdaság   
  Megosztom
Lezuhantak a ponthatárok: idén még többen kerülhetnek be a felsőoktatásba

Nem minden állami ösztöndíjas képzés esetében lesz maximum 400 pont a bekerülési ponthatár. A ponthatárrendszerben nem történt változás, csupán a hallgatók érdekében bizonyos könnyítésekről döntött idén az Innová­ciós és Technológiai Minisztérium (ITM) - írja a Világgazdaság.

Ahogy a portál írja, az előző évekhez hasonlóan Palkovics László miniszter idén is csökkentette a felvételi ponthatárokat néhány állami ösztöndíjas képzéseknél, így a bekerülési ponthatár nem lehet magasabb 400 pontnál. Ebben az évben 41kiemelt szak esetében történt meg a ponthatárok csökkentése. Ez a mértékű csökkentés az olyan tanulóknak is esélyt ad, akik ugyan többletponttal nem rendelkeznek, de kitűnően zárták a középfokú tanulmányaikat.

A nemzetközi gazdálkodás szakon a 2019. évi 420-ról 2020-ban 400-ra, a nemzetközi tanulmányok szakon a korábbi 455-ről szintén 400-ra, a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés osztatlan képzésben 420-ról szintén 400 pontra csökken a bekerülési ponthatár. A legjelentősebb csökkentés a jogász osztatlan mesterképzési szakon lesz, ahol a 2019. évi 440 pontról 2020-ban 350 pontra csökkent a magyar állami ösztöndíjas képzésben a miniszter által megállapított minimális felvételi pontszám

- sorolta fel a konkrét példákat a minisztérium.

Arra viszont külön felhívták a figyelmet, hogy a ponthatárok 400 pont felett is lehetnek a jelentkezők számától és a nyitott helyektől függően az egyes képzéseken, bizonyos intézmények esetében. De kitértek arra is, hogy a minimális felvételi határ mindenhol 280 pont lesz 2020-ban is az önköltséges képzés esetén.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

felvételi

felvételi pontok

felvételi eljárás

ponthatárok

innovációs technológiai minisztérium