Lezuhantak a ponthatárok: idén még többen kerülhetnek be a felsőoktatásba

Világgazdaság   
  Megosztom
Lezuhantak a ponthatárok: idén még többen kerülhetnek be a felsőoktatásba

Nem minden állami ösztöndíjas képzés esetében lesz maximum 400 pont a bekerülési ponthatár. A ponthatárrendszerben nem történt változás, csupán a hallgatók érdekében bizonyos könnyítésekről döntött idén az Innová­ciós és Technológiai Minisztérium (ITM) - írja a Világgazdaság.

Ahogy a portál írja, az előző évekhez hasonlóan Palkovics László miniszter idén is csökkentette a felvételi ponthatárokat néhány állami ösztöndíjas képzéseknél, így a bekerülési ponthatár nem lehet magasabb 400 pontnál. Ebben az évben 41kiemelt szak esetében történt meg a ponthatárok csökkentése. Ez a mértékű csökkentés az olyan tanulóknak is esélyt ad, akik ugyan többletponttal nem rendelkeznek, de kitűnően zárták a középfokú tanulmányaikat.

A nemzetközi gazdálkodás szakon a 2019. évi 420-ról 2020-ban 400-ra, a nemzetközi tanulmányok szakon a korábbi 455-ről szintén 400-ra, a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés osztatlan képzésben 420-ról szintén 400 pontra csökken a bekerülési ponthatár. A legjelentősebb csökkentés a jogász osztatlan mesterképzési szakon lesz, ahol a 2019. évi 440 pontról 2020-ban 350 pontra csökkent a magyar állami ösztöndíjas képzésben a miniszter által megállapított minimális felvételi pontszám

- sorolta fel a konkrét példákat a minisztérium.

Arra viszont külön felhívták a figyelmet, hogy a ponthatárok 400 pont felett is lehetnek a jelentkezők számától és a nyitott helyektől függően az egyes képzéseken, bizonyos intézmények esetében. De kitértek arra is, hogy a minimális felvételi határ mindenhol 280 pont lesz 2020-ban is az önköltséges képzés esetén.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

felvételi

felvételi pontok

felvételi eljárás

ponthatárok

innovációs technológiai minisztérium