Súlyos orvoshiány: ezzel az új módszerrel számolhat le Szombathely a problémával

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos orvoshiány: ezzel az új módszerrel számolhat le Szombathely a problémával

Egyedülálló módszerrel küzdenek az orvoshiány ellen Szombathelyen: ha az új három pillérből álló rendszer beválik a városban, akkor országosan is modellértékű lehet. A program segíthet új praxis vásárlásában, meglévő megtartásában és a praxist átadó orvosokat is támogathatja - írja a nyugat.hu.

Az oldal információi szerint a háziorvos szakmát fenyegető munkaerőhiányt és elöregedést mérsékelné az új háziorvos életpályamodell, amelyet Szombathelyen tesztelnek. A modellprogram 74 millió forintba kerül a megyeszékhelyen, ám ha beválik, modellértékű lehet.

Ezzel a rendszerrel a város versenyelőnybe kerülhet, hiszen kevés az orvos, és sok önkormányzat keres háziorvosokat

- mondta László Győző alpolgármester.

Az új modell összesen 3 pillérből áll:

  • A háziorvosi praxis megvásárlásának támogatása. Ha egy háziorvos meg akar vásárolni egy olyan praxist, ami legalább hat hónapja betöltetlen, akkor ehhez egyszeri, 10 millió forintot kap az önkormányzattól, de ennek fejében legalább hat évig neki kell működtetnie azt a praxist.
  • A praxis megtartása. Ha a háziorvos már legalább 15 éve működteti a praxist, akkor egyszer egymillió forint támogatást kap. 20 év után kétmilliót, 25 év után hárommiliót, 30 év után négymilliót, és így tovább.
  • A praxis átadása. Ha egy 70-75 éves orvos leadja a praxisát, de előtte segít utóda megtalálásában, akkor egyszeri, négymillió forint támogatást kap.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

szombathely

orvos

egészségügy