Súlyos orvoshiány: ezzel az új módszerrel számolhat le Szombathely a problémával

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos orvoshiány: ezzel az új módszerrel számolhat le Szombathely a problémával

Egyedülálló módszerrel küzdenek az orvoshiány ellen Szombathelyen: ha az új három pillérből álló rendszer beválik a városban, akkor országosan is modellértékű lehet. A program segíthet új praxis vásárlásában, meglévő megtartásában és a praxist átadó orvosokat is támogathatja - írja a nyugat.hu.

Az oldal információi szerint a háziorvos szakmát fenyegető munkaerőhiányt és elöregedést mérsékelné az új háziorvos életpályamodell, amelyet Szombathelyen tesztelnek. A modellprogram 74 millió forintba kerül a megyeszékhelyen, ám ha beválik, modellértékű lehet.

Ezzel a rendszerrel a város versenyelőnybe kerülhet, hiszen kevés az orvos, és sok önkormányzat keres háziorvosokat

- mondta László Győző alpolgármester.

Az új modell összesen 3 pillérből áll:

  • A háziorvosi praxis megvásárlásának támogatása. Ha egy háziorvos meg akar vásárolni egy olyan praxist, ami legalább hat hónapja betöltetlen, akkor ehhez egyszeri, 10 millió forintot kap az önkormányzattól, de ennek fejében legalább hat évig neki kell működtetnie azt a praxist.
  • A praxis megtartása. Ha a háziorvos már legalább 15 éve működteti a praxist, akkor egyszer egymillió forint támogatást kap. 20 év után kétmilliót, 25 év után hárommiliót, 30 év után négymilliót, és így tovább.
  • A praxis átadása. Ha egy 70-75 éves orvos leadja a praxisát, de előtte segít utóda megtalálásában, akkor egyszeri, négymillió forint támogatást kap.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

szombathely

orvos

egészségügy