Szárnyal a falusi CSOK: ezek a megyék a magyar családok kedvencei

MTI   
  Megosztom
Szárnyal a falusi CSOK: ezek a megyék a magyar családok kedvencei

Rendkívül népszerű a falusi csok, egyre többen élnek a támogatási lehetőséggel: május végéig 10 229 család nyújtott be támogatási kérelmet több mint 54 milliárd forint értékben.

A program első évének tapasztalatait értékelve Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, hogy rendkívül népszerű a falusi csok, a családok élnek a támogatási lehetőséggel. Gyopáros Alpár kiemelte: egész Európában nincs még egy ilyen támogatási rendszer, "egyedülálló és példaértékű" a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) konstrukciója.

A támogatási célokat nézve is nagyjából kiegyenlített a kép: az igénylők 52 százaléka ingatlanvásárláshoz, korszerűsítéshez, 48 százalékuk a meglévő otthon bővítésére kívánja felhasználni a pénzt.Kitért arra is, hogy leginkább azok a családok kérték a támogatást, ahol már három gyermek van, illetve ennyit szeretnének. Ez a kérelmezők hatvan százalékát teszi ki. Az igénylők 38 százaléka kétgyermekes vagy második gyermeket vállaló család.

A családok használt ingatlan vásárlásához, korszerűsítéséhez - kombinált támogatás esetében - 7,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényeltek, a meglévő otthon korszerűsítése esetén pedig 2,6 millió forintot kértek átlagosan. Gyopáros Alpár felidézte: a falusi csokról szóló szabályozás 2019. július 1-jén lépett életbe, és egy évvel ezelőtt ezekben a napokban küldték be a családok a pénzintézetekhez az első támogatási kérelmeket.

A kormánybiztos elmondta: a falusi csok nem az egész ország területén igényelhető otthonteremtési támogatási forma, a kormányrendelet alapján 2486 magyarországi településen kérhető. Ezek azok az 5000 fő alatti települések, amelyeken a rendelet megjelenése előtti évtizedekben tartósan csökkenő volt a lélekszám.

A településekről a HelloVidék Falusi CSOK keresőjével is tájékozódhat.

A vállalt gyermekszámtól függően a vissza nem térítendő támogatás akár 10 millió forint is lehet. A már meglévő otthonok is bővíthetők, korszerűsíthetők, ez esetben akár 5 millió forint is lehet a vissza nem térítendő juttatás. Emellett komoly kamattámogatási hitellehetőség is a családok rendelkezésére áll. Megjegyezte: tanyáknál a támogatás igénylése független attól, hogy az melyik településhez tartoznak közigazgatásilag. Új elem január 1-jétől, hogy a falusi csok településein 5 millió forintig áfa-visszatérítési támogatásra is jogosultak a családok.

Ha egy család igénybe veszi a vissza nem térítendő támogatást, mellé a kamattámogatott hitel lehetőségét és az áfa-visszatérítési támogatást, akkor mindezeket egyidejűleg kell igényelni a pénzintézeteknél. Gyopáros Alpár összegzése szerint a falusi csok a gyermekvállalást ösztönző támogatási forma, amely egyúttal segíti az otthonteremtést, élénkíti a lakáspiacot, segíti az építőipart. Számításai szerint ha minden támogatási formát figyelembe vesznek, akkor három gyermek vállalása esetén akár 40 millió forint is kérhető, beleértve a falusi csokot, a babaváró támogatást, a vissza nem térítendő juttatást és az áfa-visszatérítést. A kormánybiztos arra biztatta a falvakból elszármazott családokat, hogy éljenek a falusi csok lehetőségével és költözzenek vissza szülőfalujukba.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

csok

falusi csok

gyopáros alpár