Itt épül Magyarország legnagyobb naperőműve: brutális mennyiségű áramot fog termelni

MTI   
  Megosztom
Itt épül Magyarország legnagyobb naperőműve: brutális mennyiségű áramot fog termelni

A két napelempark által évente termelhető 125 gigawattóra áram több mint 50 ezer háztartás éves energiaigényének felel meg, és általa csaknem 44 ezer tonna szén-dioxid kibocsátása előzhető meg.

Az ország eddigi legnagyobb, két napelemparkból álló naperőműve épül meg hamarosan Inárcs közelében. Annyi áramot ad majd évente, amennyivel bő ötvenezer háztartás látható el, számolt be a Világgazdaság. A tervek szerint jövőre indul, és várhatóan 2022 első felében készül el az InterWatt Kft. két, 48 megawattos napelemparkja Inárcson, ez lesz az ország legnagyobb ilyen létesítménye. A finanszírozás saját tőkéből és bankhitelből történik.

A két napelempark által évente termelhető 125 gigawattóra áram

Az inárcsi helyszín mellett az szólt, hogy rendelkezésre állt a megfelelő méretű, rendezett tulajdonviszonyú terület, amely nem áll természetvédelmi oltalom alatt, nincs kulturális-történelmi értéke, viszont a közelében van egy olyan hálózati csatlakozási pont, amelyen keresztül a naperőmű árama bejuttatható a közcélú hálózatba.

A helyszínként szolgáló, alacsony minőségű terület mintegy felén eddig nagytáblás, monokultúrás mezőgazdasági termelés folyt, a másik felén húsz éve szőlő volt, most akácos. Az akác helyett az InterWattnak hasonló méretű csereerdőt kell telepítenie, holott az ipari ültetvény legnagyobb részét néhány éven belül amúgy is kitermelték volna. Az InterWatt az előírtakon felül további 7,5 hektár erdőt is telepít, a helyi közösség kérésére erdősávval veszi körbe a napelemparkokat, a sáv a meglévő erdőrészletek meghagyásával és újak ültetésével jön létre.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

erőmű

naperőmű

inárcs