Új kőolaj kutat fúrnának az Őrség szívébe: felháborodtak a helyiek

HelloVidék   
  Megosztom
Új kőolaj kutat fúrnának az Őrség szívébe: felháborodtak a helyiek

A természetvédelmi területen fákat vágnának ki. Az éjjel-nappal zajló munkálat miatt környezeti károktól, vendégéjszakák elmaradásától tartanak a helyiek, ezért tiltakoznak.

A kútfúrás az országos védelem alatt álló nemzeti parki törzsterületén, egyben az Őrség kiemelt jelentőségű természetmegőrzési és különleges madárvédelmi területen fog zajlani - írja az Ugytudjuk.hu. A helyiek ez ellen tiltakoznak, és azt szeretnék elérni, hogy a MOL Őrség Szénhidrogén Kft által a Vas Megyei Kormányhivatalhoz VA/AKF-KTO/242/202 számon benyújtott engedélykérelmet elutasítsák.

A kút fúrása ellen már több mint nyolcezren írtak alá petíciót. A kezdeményezés elindítói azt szeretnék elérni, hogy az őriszentpéteri önkormányzat és az Őrségi Nemzeti Park is utasítsa el a projektet, mert a kőolajkút fúrási munkálatok, valamint a kitermelés maga, súlyosan veszélyezteti az itt élők és az ide látogatók nyugalmát, a tájképet, a természeti környezetet, valamint a védett élővilágot.

Az építési munkálatok határérték feletti zajterheléssel, szállópor- és füstgázterheléssel, a védett környezetben utak építésével meglévők szélesítésével járna. Az építési munkálatokhoz a természetvédelmi területen, fákat vágnának ki. Az éjjel nappal zajló munkálatok zavaró hatása miatti vendégéjszakák elmaradása, még inkább ellehetetlenítik a környék vendégházait, melyek a pandémia miatt amúgy is pengeélen táncolnak! Vis major esetén a kőolajszennyezés visszafordíthatatlan károkat okozna a természeti környezetben

– áll a petícióban.

A tervekből kiderül, hogy 2022 első negyedévében kezdenék meg a mélyfúrást és annak előzetes vizsgálati eljárásra vonatkozó dokumentumában leírják, hogy a tervezett útépítéshez cserjéket, tölgyeket, juhart kell eltávolítani egy rövid szakaszon.

MOL Nyrt. Őri-1 mélyfúrás átnézeti térkép (Fotó: VA/AKF-KTO/242/2021. Kérelem és mellékletei)
MOL Nyrt. Őri-1 mélyfúrás átnézeti térkép (Fotó: VA/AKF-KTO/242/2021. Kérelem és mellékletei)

Az ígéretek szerint ezzel együtt az út megerősítése, szélesítése elsősorban "csak" zavaró hatással lesz az élővilágra, az élőhelyveszteség elhanyagolható mértékű. A lap szerint a zajvédelmi követelményeknek viszont nem fog megfelelni a mélyfúrás, így ez alól előzetesen felmentést kell kérniük.

A fúrótornyot és a munkálatokhoz szükséges infrastruktúrát a munkálatok alatt két turistaútvonalról is látni lehet majd. Az éjszakai munkálatok során a megvilágítás pedig zavarhatja az állatokat

– vélik az ellenzők.

A projektről a MOL még nem nyilatkozott.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

őrségi nemzeti park

kőolajkút

gazdaság

természetvédelem