Nincs élet nélkülük: az élelmiszertermelés jövője függ ezektől az apró rovaroktól

HelloVidék   
  Megosztom
Nincs élet nélkülük: az élelmiszertermelés jövője függ ezektől az apró rovaroktól

Apró kis rovarok, melyek nélkül nincs élet a Földön: ma van a méhek napja. Gondoljunk rájuk, és ne felejtsük el, hogy nekik köszönhetjük az élelmiszereinket.

Ma van a méhek napja, amikor is megemlékezünk arról, hogy ezek az apró rovarok az élelmiszerellátásunk múltja, jelene és jövője. Méhek nélkül ugyanis nincs élet, a globális élelmiszertermelés 76%-a függ a házi- és vadméhfajok beporzásától, minden harmadik falat étel nekik köszönhető. Erre hívja fel a figyelmet a Méhek Napja alkalmából az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME).

A Méhek Napja program célja, hogy tavasszal, amikor zsonganak a méhek a gyümölcsfákon, a virágokon, és az emberek elkezdik munkájukat a kertekben, felhívják a figyelmet a szorgos kis rovarokra, a méhekre. Nap mint nap találkozunk velük, de a természetben betöltött szerepükre, védelmükre csak ritkán gondolunk. Az első, 27 évvel ezelőtti Méhek Napja környezeti állapotához képest romlott a helyzet a méhek és minden, beporzást végző rovar számára.

Életterük hanyatlott, a táplálékukként szolgáló virágzó növények sokszínűsége csökkent. Nemcsak hazánkban, hanem Európában és világszerte is tapasztalható tendencia a vadonélő hártyásszárnyúak fokozats pusztulása.. Egy friss tanulmány szerint a Földön élő rovarfajok 40%-ának csökken az egyedszáma, harmaduk mára veszélyeztetetté vált. Az elmúlt 25-30 évben a rovarok össztömege évente 2,5%-kal csökkent, és ha ez ilyen ütemben folytatódik tovább, egy évszázadon belül teljesen eltűnhetnek a föld színéről.

Nélkülözhetetlen élőlények

A globális élelmiszertermelés 76%-a, az Európában élő növényfajok 84%-a függ a házi- és vadméh fajok beporzásától. Közvetlenül a méhek 150 milliárd eurós hasznot termelnek a globális élelmiszerpiacon, de közvetve ennek többszörösét. Kevesen tudják, de a kávé, kakaó, a vanília és egyéb, az állatok takarmányozására szánt növények (lucerna, here-félék) megporzása méhek nélkül nem történne meg. Minden harmadik falat étel a napi étkezésünkben a méhek munkájának köszönhető. Nélkülük nem teremne meg számtalan gyümölcs, például a málna, az eper, a dinnye, a cseresznye, a meggy, a barack sem. A méhészek munkája alapvető fontosságú, hiszen azon dolgoznak, hogy minden évben azonos számú méhcsaláddal tudjanak termelni úgy, hogy egy család egy-két évnél nem él tovább.

Méz, a méhek ajándéka

A méhek nagy ajándéka a méz. Az ókori görögök által égi harmatnak nevezett finomság kiváló édesítőszer, számtalan vitamint, ásványi anyagot és enzimet tartalmaz. Természetes összetevőinek köszönhetően gyorsabban segíthet a gyógyulásban. Pozitív egészségügyi hatásait tanulmányok is alátámasztják: kezeli a táplálkozásból eredő vérszegénységet, gyógyír a légzőszervi megbetegedésre, segít az allergia kezelésében, az alvatlanságban, rovarcsípés és fertőzött seb esetén is hasznos lehet.

A méhek eltűnése már elkezdődött, de a jövőjük a mi kezünkben van, a folyamat még megállítható. Tennünk kell a méhek védelméért, mert számuk csökkenésével az élelmiszer-ellátás is nagy bajba kerülhet. Bárki, aki szereti a természetet, és elismeri a házi- és a vadméhek lenyűgöző munkáját, tud tenni fennmaradásukért. A szorgalmas méheknek nagy segítséget jelentenek az erkélyeken vagy a kiskertekben elhelyezett, virágport adó növények.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárgazdaság

méhek napja

méhek

méhcsaládok

méhvédelem

méhpusztulás

méhvédelem

méhlegelő

mezőgazdaság