Karácsonyi pulykapénzre van esély: nincs megállapodás a béremelésről a MÁV-nál

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Karácsonyi pulykapénzre van esély: nincs megállapodás a béremelésről a MÁV-nál

A MÁV-csoport vezetői és a cégeknél működő szakszervezetek a szerdai egyeztetésen megállapodás közelébe jutottak a bértárgyaláson. Aláírt megállapodás azonban nem született a dolgozók idei béremeléséről.

A MÁV-csoport vezetői és a cégeknél működő szakszervezetek a szerdai egyeztetésen közel jártak a megegyezéshez, de dokumentunot még nem írtak alá, írja a Népszava.

Értesülésük egyelőre nincs szó egy januárig visszamenőleg érvényes egész éves százalékos alapbéremelésről. Ötszázalékos béremeléssel egyenértékű összeget kapnak a vasutasok, a HÉV és a VOLÁNBUSZ Zrt. dolgozói, amennyiben megállapodás születik. Ugyanakkor ez nem épül be az alapbérbe, így nem lesz alapja a későbbi emeléseknek. Az első félév elmaradt béremelését 200 ezer forinttal kompenzálná a vállalat a lap szerint.

A Népszava cikke arról ír, hogy a felek előzetes megegyezése szerint idén is akkora hűségpénzt kaphatnak azok, akik végigdolgozzák az évet a cégcsoportnál, mint tavaly, vagyis karácsony környékén bruttó 350 ezer forintot. Arról ugyanakkor csak az ősz elején döntenének, hogy mekkora béremelés járjon szeptembertől a dolgozóknak. Az ugyanakkor biztos, hogy a szakszervezetek egész évre érvényes hatszázalékos béremelési igényét nem akarja teljesíteni a kormány.

A Népszava beszámolt egy informális találkozóról is, ami az érdekképviseletek és a vállalat vezetői között zajlott. Azt írják, hogy mindkét fél rábólintott egy 5 százalékos emelésre egy nagyobb csomag részeként. A megállapodásnak ebben az őszi fejezetében legalább kétéves, de az is felmerült, hogy akár 2023 végéig szóló egyezséget kötnének a felek.

Ugyanakkor a MÁV-csoport sajtóosztálya lapzártáig nem válaszolt a lap a kérdésére, hogy a tulajdonos államot képviselő Mager Andrea tárca nélküli miniszter elfogadta-e Homolya Róbert elnök-vezérigazgató szerdán elküldött javaslatát a 2021-es bérmegállapodásra.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

béremelés

dolgozók

máv

volánbusz

kormány

szakszervezetek

bértárgyalás

hűségpénz

megállapodás

alapbér