Vége lehet a magyar málnának: ezért van az egekben az ára

Agrárszektor   
  Megosztom
Vége lehet a magyar málnának: ezért van az egekben az ára

Évről évre folyamatosan csökken a málna termőterülete Magyarországon, az évek óta stagnáló termésmennyiség pedig nem elegendő a hazai fogyasztói igények kielégítésére - tájékoztatta az Agrárszektort Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Mindezek miatt rendszeresen érkezik import Spanyolországból, Olaszországból, sőt Dél-Amerikából is. A szakember arról is beszélt, hogy mint minden kertészeti terméknek, így a málnának is folyamatosan nő a fogyasztói ára, és az már most biztos, hogy idén sem várható jelentős árcsökkenés.

A rendszerváltás óta folyamatosan csökken a hazai málnatermő terület, jelenleg már csak 160-170 hektáron termesztik ezt a bogyós gyümölcsöt Magyarországon, tudta meg az Agrárszektor Hunyadi Istvántól, aki azt is elmondta, hogy a termésmennyiség évek óta 800-1000 tonna között stagnál, és idén is hasonló volumenre lehet számítani, írja az Agrárszektor.

Mivel a magyarországi termelés nem tudja kielégíteni az igényeket, rendszeresen érkezik import Spanyolországból és Olaszországból, de dél-amerikai áruval is lehet találkozni a boltokban azokban a hónapokban, amikor egyébként hazánkban sincs szezonja a gyümölcsnek.

A hazai nemesítésű fajták még megtalálhatóak a termesztésben ott, ahol a klasszikus termesztési módszer szerint dolgoznak, de a termőterülettel csökkenésével párhuzamosan "kikopóban" vannak. Az új technológiás, intenzív termesztésre, ami gyakran fólia alatt történik, a növényeket pedig valamilyen edényben és közegben nevelik, már más fajtákat telepítenek azon kevesek, akik továbbra is málnával kívánnak foglalkozni

– közölte Hunyadi István.

Több fajtát is termesztenek jelenleg hazánkban, a régebbi ültetvényeken még találkozhatunk a fertődi nemesítésű fajtákkal, de a brit nemesítői vonal fajtái is előfordulnak (Malling sorozat tagjai, Willamette), a modern, fólia alatti ültetvényeken pedig a modern termesztés-technológiának megfelelő fajtákat telepítenek a termelők.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

málna

málnatermesztés

termesztés

gyümölcs

import

áremelkedés

agrárszektor

agrárium